![](https://blogger.googleusercontent.com/img/b/R29vZ2xl/AVvXsEgGOS3JH2Ri-XOhKWLPQPHmo2QztwDhHD_h0s0mKM39gkTmQSPsPgnzyh3WUmLEhjAiGiH-FzyFZRIFH9LUc1vLj-MKl6Ito1Yv8GoEkIdp0bVnjbCXmxFWMs6wN3IRUUKWgygbXMcM6gSf/s320/dei.png)
Στο πλαίσιο αυτό θα πρέπει να σημειωθεί ότι η επίτευξη συμφωνίας μεταξύ ΔEΗ και Αλουμινίου για την τιμή της κιλοβατώρας, που επίσης περιλαμβάνονταν στο Μνημόνιο (προβλέπει την υπογραφή συμβάσεων με τους μεγάλους καταναλωτές στην υψηλή τάση) εκτιμάται ότι θα αποτελέσει τον οδηγό για την λήξη της εκκρεμότητας με όσες μεγάλες βιομηχανίες δεν έχουν υπογράψει ακόμη και για αυτές με τις οποίες η ΔEΗ έχει προσφύγει στη διαιτησία.
Συγκεκριμένα, σε ό,τι αφορά στο άνοιγμα της αγοράς, να σημειωθεί ότι τον Σεπτέμβριο το μερίδιο της ΔEΗ μειώθηκε ακόμη περισσότερο και συγκεκριμένα στο 88%, οπότε ο στόχος για περιορισμό του μεριδίου στο 80% το 2017 (σταδιακά μείωση στο 50% το 2020) δείχνει απόλυτα εφικτός.
Στην επίτευξη του στόχου εκτιμάται ότι θα συμβάλλουν οι δημοπρασίες της ΔΕΗ τύπου ΝΟΜΕ. Αυτές, ο Λειτουργός της Αγοράς-ΛΑΓΗΕ προτείνει να γίνουν στις 25 Οκτωβρίου και με τιμή εκκίνησης η οποία έχει οριστεί με υπουργική απόφαση στα 37,35 ευρώ η μεγαβατώρα (1.000 κιλοβατώρες). Η σχετική εισήγηση του ΛΑΓΗΕ προς τη ΡΑΕ έχει τεθεί σε δημόσια διαβούλευση με ολοκλήρωση την Δευτέρα 10 Οκτωβρίου.
Σε ό,τι δε αφορά στις προβλέψεις για μείωση του ελλείμματος του Ειδικού Λογαριασμού ΑΠΕ, ως γνωστόν σημαντικός «αιμοδότης» του λογαριασμού θα αποτελέσει η νέα χρέωση που επιβλήθηκε στους Προμηθευτές ηλεκτρικής ενέργειας και η οποία έχει προκαλέσει τις αντιδράσεις των προμηθευτών, αλλά και την πλήρη αποδοχή και στήριξη των παραγωγών ΑΠΕ. Για την ορθή εφαρμογή του μέτρου, ώστε να διασφαλιστεί η καταβολή των ποσών, έγιναν από τη ΡΑΕ οι απαραίτητες τροποποιήσεις στον Κώδικα Συναλλαγών Ηλεκτρικής Ενέργειας, οι οποίες και δημοσιεύθηκαν στο ΦΕΚ. Από μία πρώτη ανάγνωση προκύπτει ότι επιβάλλονται αυστηροί κανόνες με στενά χρονικά περιθώρια (εβδομαδιαία καταβολή) για την πληρωμή της χρέωσης στον τραπεζικό λογαριασμό που έχει οριστεί. Επίσης, η κατάθεση εγγυητικής επιστολής από κάθε προμηθευτή αποκλειστικά για τη συγκεκριμένη χρέωση (προβλέπεται και άλλη για τη συμμετοχή στην αγορά) κλπ.
Τέλος να σημειωθεί ότι με δηλώσεις τους ο αρμόδιος υπουργός Πάνος Σκουρλέτης και ο επικεφαλής της ΔΕΗ Μανώλης Παναγιωτάκης, διαβεβαιώνουν ότι η χρέωση αυτή δεν πρόκειται να μεταφερθεί στους καταναλωτές.
(του Μιχάλη Καϊταντζίδη, euro2day.gr)energypress.gr
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου