Σάββατο 13 Ιουλίου 2013

Αναδρομικό "ηλεκτροσόκ" από ΔΕΗ με αύξηση του τέλους ΑΠΕ!

Οι Έλληνες καταναλωτές δεν γλυτώνουν με τίποτα το... ηλεκτροσόκ, καθώς θα επιβαρυνθούν αναδρομικά από της 1ης Ιουλίου με μια σημαντική αύξηση από το τέλος ΑΠΕ, που αναμένεται να αναπροσαρμοστεί στα 13 με 15 ευρώ η μεγαβατώρα από τα 9,32 ευρώ που είναι σήμερα.
Σύμφωνα με δημοσιογραφικές πληροφορίες, η ολομέλεια της Ρυθμιστικής Αρχής Ενέργειας ήδη έλαβε χθες τη σχετική απόφαση, ωστόσο οι σχετικές ανακοινώσεις θα γίνουν την ερχόμενη εβδομάδα, ενδεχομένως κατά τη συζήτηση του πολυνομοσχεδίου με τα προαπαιτούμενα για την εκταμίευση της δόσης του δανείου.
Κατά τη χθεσινή συνεδρίαση τέθηκε επί τάπητος και το σχέδιο για την αναδιοργάνωση της χονδρικής αγοράς ηλεκτρισμού.
Τα δύο θέματα συνδυάζονται, αφού αποτελούν μνημονιακές υποχρεώσεις και από την εφαρμογή τους εξαρτάται σε μεγάλο βαθμό η δέσμευση για την εξάλειψη του ελλείμματος στον λογαριασμό ΑΠΕ και των άλλων ελλειμμάτων στη χονδρική αγορά ηλεκτρισμού ως το τέλος του 2014.
Το ποσοστό αύξησης του ΕΤΜΕΑΡ, ενός τέλους που πληρώνουν όλοι οι καταναλωτές με τον λογαριασμό ρεύματος, επισήμως δεν έχει γίνει γνωστό, καθώς τόσο το υπουργείο Περιβάλλοντος- Ενέργειας όσο και η ΡΑΕ κρατούν κλειστά τα χαρτιά τους, ενδεχομένως επειδή είναι δυνατόν να υπάρξουν κάποιες περιορισμένες τροποποιήσεις, οπότε ίσως χρειαστεί νέα απόφαση.
Πληροφορίες αναφέρουν πάντως ότι έχει καταβληθεί κάθε προσπάθεια προκειμένου η αύξηση, που θα ισχύσει από 1/7/2013, να συγκρατηθεί σε «λογικά επίπεδα», βάσει και των στοιχείων που έχει αποστείλει το υπουργείο προς τη ΡΑΕ με τα μέτρα για την κάλυψη του ελλείμματος του λογαριασμού Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας.
Ετσι, εκτιμάται ότι η ΡΑΕ έχει κινηθεί στην κλίμακα των 13-15 ευρώ/ Mwh μεσοσταθμικά, αντί του τριπλασιασμού του ΕΤΜΕΑΡ στα 23,5 ευρώ/MWh από 9,32 ευρώ/MWh σήμερα, που ζητούσε ο Λειτουργός της Αγοράς, ΛΑΓΗΕ, για να εξαλειφθεί το έλλειμμα ως το τέλος του 2014.
Οι μικροαλλαγές, πιθανόν να σχετίζονται με την τελική απόφαση για το τέλος ΕΡΤ, καθώς το 25% του ποσού αυτού, από τον Αύγουστο του 2012 τροφοδοτεί τον λογαριασμό για την πράσινη ενέργεια.
Εν τω μεταξύ το υπουργείο θα πρέπει να υποκαταστήσει παράλληλα τα προβλεπόμενα έσοδα από το 25% του τέλους υπέρ ΕΡΤ που προορίζονταν για την κάλυψη του ελλείμματος του ΛΑΓΗΕ. Σύμφωνα με τα στοιχεία του ΛΑΓΗΕ για τον Μάιο, το πεντάμηνο του 2013 το 25% του τέλους υπέρ ΕΡΤ πρόσφερε στον λογαριασμό των ΑΠΕ 28,16 εκατ. ευρώ. Με την αναστολή από τις 11 Ιουνίου της είσπραξης του τέλους ΕΡΤ αλλά και την αναπροσαρμογή του προς τα κάτω όταν επαναλειτουργήσει ο νέος δημόσιος ραδιοτηλεοπτικός φορέας, τα αναμενόμενα έσοδα για την ενίσχυση του λογαριασμού ΑΠΕ περιορίζονται σημαντικά.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

ΓΝΩΡΙΖΟΝΤΑΣ ΤΗ ΣΑΝΤΟΡΙΝΗ

ΓΝΩΡΙΖΟΝΤΑΣ ΤΗ ΣΑΝΤΟΡΙΝΗ
κάντε κλικ στην εικόνα

ΣΧΟΛΙΑ ΑΝΑΓΝΩΣΤΩΝ

ΣΩΤΗΡΗΣ ΣΟΦΙΑΝΟΠΟΥΛΟΣ

ΣΩΤΗΡΗΣ ΣΟΦΙΑΝΟΠΟΥΛΟΣ
kourdistoportokali.com

ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ ΜΗΤΣΟΤΑΚΗΣ (1918-2017)

Κ.ΚΟΛΜΕΡ

Leonard Cohen - A Thousand Kisses Deep

MICHAEL LANDON

ΤΟ ΜΙΚΡΟ ΣΠΙΤΙ ΣΤΟ ΛΙΒΑΔΙ

TVP

TVP

TVP ΤΟ WEB ΚΑΝΑΛΙ ΜΑΣ

TVP ΤΟ WEB ΚΑΝΑΛΙ ΜΑΣ
κάντε κλικ στην εικόνα