Τρίτη 3 Σεπτεμβρίου 2013

Ο Συνεταιρισμός που θέλει να αγοράσει το ηλεκτρικό δίκτυο του Βερολίνου

Ο Συνεταιρισμός που θέλει να αγοράσει το ηλεκτρικό δίκτυο του Βερολίνου
Κάποιο απόγευμα στο Βερολίνο, η Αρβεν Κόλελ έκανε μια βόλτα με το ποδήλατό της στους δρόμους της πόλης όταν ένας φίλος από την παρέας τής είπε: «Δεν αγοράζουμε το ηλεκτρικό δίκτυο;».


Η ιδέα δεν ήταν εντελώς παράδοξη. Με τη μετάβαση της Γερμανίας από την πυρηνική στις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας οι στέγες των σπιτιών έχουν γεμίσει με φωτοβολταϊκά. Υπάρχει όμως κι άλλος τρόπος για να συμμετάσχει κανείς στο σύστημα διανομής ηλεκτρικής ενέργειας. Η Κόλελ δεν δίστασε: θα το κάνουμε απάντησε στον φίλο της. Είναι πολύ καλή ιδέα . Από την ημέρα που έγινε εκείνη η συζήτηση έχουν περάσει δυο χρόνια. Στο μεταξύ, οι δυο φίλοι δημιούργησαν ένα κίνημα, σκοπός του οποίου είναι να αναλάβουν οι πολίτες το ηλεκτρικό δίκτυο όταν αυτό τεθεί προς πώληση το 2014. Ο σημερινός ιδιοκτήτης είναι η σουηδική εταιρία Vattenfall. Ο συνεταιρισμός Citizen Energy Berlin που δημιούργησαν οι δύο φοιτητές αριθμεί περίπου 1.000 μέλη, καθένα από τα οποία κατέχει μερίδιο αξίας τουλάχιστον 500 ευρώ. Μέχρι στιγμής έχουν συγκεντρωθεί 5,4 εκατ. ευρώ. Το δίκτυο ωστόσο στοιχίζει 800 εκατ., ενώ η σουηδική εταιρεία ανεβάζει την αξία του στα 3 δισ. Παρ' όλα αυτά ο συνεταιρισμός δεν το βάζει κάτω.

Ανάλογοι συνεταιρισμοί έχουν δημιουργηθεί και σε άλλες πόλεις. Τον δρόμο έχει δείξει ήδη το Σουνάου, μια πόλη στον Μέλανα Δρυμό, οι κάτοικοι της οποίας διαχειρίζονται το δίκτυο από το 1990. Τον δρόμο δείχνουν επίσης οι ανανεώσιμες πηγές ενέργειας. Η Γερμανία παράγει το ένα τέταρτο της ηλεκτρικής της ενέργειας με αυτόν τον τρόπο. Στο Βερολίνο, όμως, το 90% και πλέον παράγεται από άνθρακα. Εάν ο συνεταιρισμός κερδίσει τον διαγωνισμό, θα έχει πολύ χρόνο μπροστά του να μειώσει το ποσοστό, αφού θα αναλάβει τις τύχες του δικτύου έως το μακρινό 2030.
(Τα Νέα, 31/8/2013)energypress.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

ΓΝΩΡΙΖΟΝΤΑΣ ΤΗ ΣΑΝΤΟΡΙΝΗ

ΓΝΩΡΙΖΟΝΤΑΣ ΤΗ ΣΑΝΤΟΡΙΝΗ
κάντε κλικ στην εικόνα

ΣΧΟΛΙΑ ΑΝΑΓΝΩΣΤΩΝ

ΣΩΤΗΡΗΣ ΣΟΦΙΑΝΟΠΟΥΛΟΣ

ΣΩΤΗΡΗΣ ΣΟΦΙΑΝΟΠΟΥΛΟΣ
kourdistoportokali.com

ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ ΜΗΤΣΟΤΑΚΗΣ (1918-2017)

Κ.ΚΟΛΜΕΡ

Leonard Cohen - A Thousand Kisses Deep

MICHAEL LANDON

ΤΟ ΜΙΚΡΟ ΣΠΙΤΙ ΣΤΟ ΛΙΒΑΔΙ

TVP

TVP

TVP ΤΟ WEB ΚΑΝΑΛΙ ΜΑΣ

TVP ΤΟ WEB ΚΑΝΑΛΙ ΜΑΣ
κάντε κλικ στην εικόνα