Κυριακή 6 Οκτωβρίου 2013

Το υπερμέγεθες χρέος των ΗΠΑ κλυδωνίζει την Παγκόσμια Οικονομία

Τα ερωτήματα που απασχολούν πολλούς αναλυτές είναι: Γιατί το δημόσιο χρέος των ΗΠΑ σημειώνει εντυπωσιακή άνοδο τα τελευταία χρόνια; Είναι πιθανόν οι ΗΠΑ να κηρύξουν χρεοστάσιο, δηλαδή να χρεοκοπήσουν; Αν οι ΗΠΑ εξαναγκαστούν σε πτώχευση των δημοσίων οικονομικών τους, απειλείται με κατάρρευση το διεθνές χρηματοπιστωτικό σύστημα; Η αμερικανική οικονομία βρίσκεται σε κατάσταση χρεοκοπίας. Τον Δεκέμβριο του 2013 το δημόσιο (ομοσπονδιακό) χρέος των ΗΠΑ, εκτιμάται ότι θα διαμορφωθεί σε 17,5 τρισ.  δολάρια ($) και θα αντιπροσωπεύει το 109% του ΑΕΠ. Το 2000 το δημόσιο χρέος των ΗΠΑ ήταν 5,6 τρισ. δολάρια και αποτελούσε το 56,3% του ΑΕΠ. Τα υψηλά ελλείμματα στον κρατικό προϋπολογισμό και στο ισοζύγιο τρεχουσών συναλλαγών μετά το 2000 και η αποδυνάμωση των αναπτυξιακών ρυθμών της αμερικανικής οικονομίας μετά το 2006, συνετέλεσαν στην ανεξέλεγκτη ανοδική τάση του δημοσίου χρέους.

Ο Γεώργιος Α. Βάμβουκας είναι Καθηγητής του Οικονομικού Πανεπιστημίου Αθηνών (πρώην ΑΣΟΕΕ). Είναι πτυχιούχος του Τμήματος Οικονομικής Επιστήμης του Οικονομικού Πανεπιστημίου Αθηνών. Μετεκπαιδεύτηκε στα πανεπιστήμια Bristol (Prel. M.Sc. in Quantitative Economics) και Bath (M.Sc. in Economics) της Μ. Βρετανίας. Έχει αναγορευθεί Διδάκτωρ Οικονομικών Επιστημών του Πανεπιστημίου Πειραιά. Οι μεταπτυχιακές του σπουδές στη Μ. Βρετανία χρηματοδοτήθηκαν με υποτροφία του Ιδρύματος Μποδοσάκη. Οι ερευνητικές-συγγραφικές δραστηριότητές του εστιάζονται στους χώρους των Οικονομικών Διακυμάνσεων, της Βιομηχανικής Θεωρίας και Πολιτικής, της Ανταγωνιστικότητας, της Εφαρμοσμένης Οικονομετρίας, της Οικονομικής Ανάπτυξης, των Δημοσίων Οικονομικών, των Διεθνών Οικονομικών και της Μακροοικονομικής Θεωρίας και Πολιτικής.


Έχει διατελέσει Ειδικός Γραμματέας στο Υπουργείο Εθνικής Οικονομίας και Ειδικός Σύμβουλος στο Υπουργείο Πολιτισμού. Υπήρξε επιστημονικός συνεργάτης στο ΚΕΠΕ (Κέντρο Προγραμματισμού και Οικονομικών Ερευνών), επιστημονικός ερευνητής στο ΙΟΒΕ (Ίδρυμα Οικονομικών και Βιομηχανικών Ερευνών) και οικονομικός σύμβουλος στη Βουλή των Ελλήνων. Την περίοδο 1988-2001 υπήρξε μόνιμος Αρθρογράφος-Συνεργάτης του εβδομαδιαίου περιοδικού Οικονομικός Ταχυδρόμος. To δημοσιευμένο επιστημονικό-συγγραφικό του έργο υπερβαίνει τις 200 δημοσιεύσεις, όπως άρθρα σε επιστημονικά περιοδικά, βιβλία, μονογραφίες, ανακοινώσεις σε διεθνή συνέδρια και διάφορες ερευνητικές μελέτες.

Το ερευνητικό του έργο σε διεθνή επιστημονικά περιοδικά με τη διαδικασία κριτών, υπερβαίνει τα 40 δημοσιευμένα άρθρα, όπως Southern Economic Journal, Public Finance, Atlantic Economic Journal, Applied Economics, International Economic Journal, International Advances in Economic Research, Applied Economics Letters, Rivista di Politica Economica, Applied Economics Quarterly, Economia Inrernazionale, Archives of Economic History, Journal of Applied Economics, Indian Economic Journal, South-Eastern Europe Journal of Economics κ.λπ. Έχει διατελέσει κριτής σε καταξιωμένα διεθνή επιστημονικά περιοδικά. Αναφορές (citations) στο επιστημονικό του έργο μνημονεύονται σε έγκυρες διεθνείς βάσεις δεδομένων, όπως Social Sciences Citation Index, Research in Economic Papers, International Bibliography of the Social Sciences, κ.ά.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

ΓΝΩΡΙΖΟΝΤΑΣ ΤΗ ΣΑΝΤΟΡΙΝΗ

ΓΝΩΡΙΖΟΝΤΑΣ ΤΗ ΣΑΝΤΟΡΙΝΗ
κάντε κλικ στην εικόνα

ΣΧΟΛΙΑ ΑΝΑΓΝΩΣΤΩΝ

ΣΩΤΗΡΗΣ ΣΟΦΙΑΝΟΠΟΥΛΟΣ

ΣΩΤΗΡΗΣ ΣΟΦΙΑΝΟΠΟΥΛΟΣ
kourdistoportokali.com

ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ ΜΗΤΣΟΤΑΚΗΣ (1918-2017)

Κ.ΚΟΛΜΕΡ

Leonard Cohen - A Thousand Kisses Deep

MICHAEL LANDON

ΤΟ ΜΙΚΡΟ ΣΠΙΤΙ ΣΤΟ ΛΙΒΑΔΙ

TVP

TVP

TVP ΤΟ WEB ΚΑΝΑΛΙ ΜΑΣ

TVP ΤΟ WEB ΚΑΝΑΛΙ ΜΑΣ
κάντε κλικ στην εικόνα