Τετάρτη 8 Ιανουαρίου 2014

Ουρές στις εφορίες για την επιστροφή εισφοράς αλληλεγγύης που έχει ήδη παραγραφεί

Ρεπορτάζ: Ντίνα Καραμάνου 

Μια δικαστική απόφαση, μια διαρροή και η σιωπηρή άρνηση των οικονομικών υπηρεσιών να εξυπηρετήσουν, ταλαιπώρησαν για μια ακόμη φορά χιλιάδες φορολογούμενους πολίτες. 

Πρόκειται για εκείνους που έσπευσαν στις εφορίες για να ζητήσουν να τους επιστραφεί η εισφορά αλληλεγγύης δημοσίων υπαλλήλων και συνταξιούχων, που κρίθηκε αντισυνταγματική. 

Τη συγκεκριμένη απόφαση εξέδωσε το Πρωτοδικείο Καλαμάτας έπειτα από προσφυγή πολιτών. 


Λίγες ημέρες πριν την αλλαγή του χρόνου, διέρρευσε μια πληροφορία πως απεφάνθη και ο Άρειος Πάγος. Πληροφορία που όχι μόνο δεν επιβεβαιώνεται αλλά και οι νομικοί σύμβουλοι εκείνων που διεκδικούν την επιστροφή της. 

Στην ανακοίνωση της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Εργαζομένων Δημόσιων Νοσοκομείων (ΠΟΕΔΗΝ) ξεκαθαρίζεται πως «Ο Άρειος Πάγος εκδίδει αποφάσεις που αφορούν τους υπαλλήλους Ιδιωτικού Δικαίου. Για τους μόνιμους Δημόσιους Υπαλλήλους αρμόδιο τριτοβάθμιο Δικαστήριο στο οποίο υποχρεωτικά προσφεύγουν είναι το Συμβούλιο Επικρατείας. Η ΑΔΕΔΥ προσέφυγε στο Συμβούλιο Επικρατείας για όλες τις εισοδηματικές απώλειες των ΜΝΗΜΙΑΚΩΝ ΝΟΜΩΝ και εκδόθηκαν αρνητικές αποφάσεις». 

Η εισφορά του 2011 παραγράφηκε την Πρωτοχρονιά 

Ο Κώδικας Περί Δικών Δημοσίου προβλέπει ότι σε μία διετία παραγράφονται οι αξιώσεις πολιτών για επιστροφή παρακρατηθέντων. 

«Οι δημόσιοι υπάλληλοι και οι συνταξιούχοι του δημοσίου ήταν οι πρώτοι που πλήρωσαν εισφορά αλληλεγγύης, το 2011. Αυτοί έμαθαν καθυστερημένα τη ρήτρα της παραγραφής και έσπευσαν στις εφορίες καταθέτοντας ομαδικές αιτήσεις ανά εκατό ή διακόσια άτομα», λέει στο newpost ο πρόεδρος της Ομοσπονδίας Φοροτεχνικών Αβραάμ Πανίδης. 

Οι υπάλληλοι των εφοριών, με τη σειρά τους, ζουν τραγικές στιγμές. Από τη μία, οι δημόσιοι υπάλληλοι που καταθέτουν τις αιτήσεις, συνοδεύονται από νομικούς συμβούλους των συνδικαλιστικών τους ενώσεων και επιμένουν να γίνουν δεκτές οι αιτήσεις, έστω και αν τα χρονικά περιθώρια εξαντλήθηκαν:  «Πάρτε την αίτηση, πρωτοκολλήστε την και μετά απορρίψτε την», είναι η λογική. 

Από την άλλη πλευρά, προϊστάμενοι και υψηλόβαθμα στελέχη των οικονομικών υπηρεσιών αποτρέπουν, σύμφωνα με αποκλειστικές πληροφορίες του newpost τους  υπαλλήλους, από το να δεχτούν τις αιτήσεις αυτές. 

Αυτό που θέλουν να αποφύγουν στις εφορίες της χώρας, είναι να δημιουργηθεί από τη σωρεία τέτοιων αιτημάτων μια «κατάσταση» που να ξεπερνά τα νομικά στεγανά...ουσιαστικά δεν θέλουν στα βιβλία πρωτοκόλλων να αποτυπώνεται ένα «κίνημα»... απαιτήσεων.  Ακριβώς αυτό που προσπαθούν να επιτύχουν οι αναρίθμητες ομαδικές προσφυγές στις ΔΟΥ της χώρας.

ΠΗΓΗ :newpost.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

ΓΝΩΡΙΖΟΝΤΑΣ ΤΗ ΣΑΝΤΟΡΙΝΗ

ΓΝΩΡΙΖΟΝΤΑΣ ΤΗ ΣΑΝΤΟΡΙΝΗ
κάντε κλικ στην εικόνα

ΣΧΟΛΙΑ ΑΝΑΓΝΩΣΤΩΝ

ΣΩΤΗΡΗΣ ΣΟΦΙΑΝΟΠΟΥΛΟΣ

ΣΩΤΗΡΗΣ ΣΟΦΙΑΝΟΠΟΥΛΟΣ
kourdistoportokali.com

ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ ΜΗΤΣΟΤΑΚΗΣ (1918-2017)

Κ.ΚΟΛΜΕΡ

Leonard Cohen - A Thousand Kisses Deep

MICHAEL LANDON

ΤΟ ΜΙΚΡΟ ΣΠΙΤΙ ΣΤΟ ΛΙΒΑΔΙ

TVP

TVP

TVP ΤΟ WEB ΚΑΝΑΛΙ ΜΑΣ

TVP ΤΟ WEB ΚΑΝΑΛΙ ΜΑΣ
κάντε κλικ στην εικόνα