Παρασκευή 3 Ιανουαρίου 2014

Soros – Ατελής η ΕΕ, υπάρχει κίνδυνος να καταστραφεί, το ευρώ έχει ένα μοιραίο λάθος

Σκληρή κριτική για την ευρωζώνη από τον George Soros του Soros fund Management
Με την έλευση του 2014 μπορεί να ειπωθεί ότι παγκοσμίως οι προσπάθειες που γίνονται για ανάκαμψη των οικονομιών έχουν θετική επίδραση πλην της ευρωζώνης υποστηρίζει ο μεγαλοεπενδυτής George Soros του Soros fund Management 
To 2014 όλα τα προβλήματα θα εστιαστούν στον πολιτικό κίνδυνο που θα ξεπροβάλλει απειλητικά. 
Μετά από 25 χρόνια στασιμότητας, η Ιαπωνία προσπαθεί να αναζωογονήσει την οικονομία της,  υλοποιώντας προγράμματα  ποσοτικής χαλάρωσης, σε μια πρωτοφανή κλίμακα.
Πρόκειται για ένα επικίνδυνο πείραμα η  ταχύτερη ανάπτυξη θα μπορούσε να οδηγήσει σε αύξηση των επιτοκίων,  καθιστώντας το κόστος εξυπηρέτησης του χρέους μη βιώσιμο.

Αλλά ο πρωθυπουργός Σίνζο Άμπε θα αναλάβει  μάλλον αυτόν τον κίνδυνο παρά να καταδικάσει την Ιαπωνία σε έναν αργό θάνατο.
Η Ευρωπαϊκή Ένωση οδεύει προς μαι μακροχρόνια στασιμότητα τύπου Ιαπωνίας.
Το διακύβευμα είναι υψηλό ποιο έθνος μπορεί να επιβιώσει σε μια χαμένη δεκαετία ή περισσότερο;
Αλλά η ΕΕ , η ατελής ένωση των εθνών-κρατών,  θα μπορούσε εύκολα να καταστραφεί, υποστηρίζει ο Soros. 
Το ευρώ - το οποίο εμπνεύστηκε από το γερμανικό μάρκο - έχει ένα μοιραίο ελάττωμα.
 Η δημιουργία μιας κοινής κεντρικής τράπεζας , χωρίς κοινό ταμείο σημαίνει ότι τα δημόσια χρέη που εκφράζονται σε ένα νόμισμα κινδυνεύουν να μην αποπληρωθούν. 
Ως συνέπεια της κρίσης  του 2008, αρκετές χώρες κατέστησαν υποχρεωμένες  και τα ασφάλιστρα κινδύνου τα CDS έχουν διαιρέσει την ευρωζώνη σε χώρες που δανείζουν και σε χώρες που δανείζονται..... 
Το ελάττωμα του ευρώ θα μπορούσε να έχει διορθωθεί με την αντικατάσταση των ομολόγων των επιμέρους χωρών με τα ευρωομόλογα.
Δυστυχώς , η Γερμανίδα Καγκελάριος Άνγκελα Μέρκελ , έχει αλλάξει στάση προς την ευρωπαϊκή ολοκλήρωση και απορρίπτει τα ευρωομόλογα.
Μετά  το κραχ του 2008,  η Μέρκελ τόνισε ότι κάθε χώρα θα πρέπει να διασφαλίσει τα χρηματοπιστωτικά ιδρύματα και το δημόσιο χρέος πρέπει να αποπληρώνεται.
Χωρίς  να το συνειδητοποιεί,  η Γερμανία επαναλαμβάνει το τραγικό λάθος της Γαλλίας όπου ο πρωθυπουργός Aristide Briand οδήγησε στην άνοδο του Χίτλερ.
 Οι πολιτικές της Angela Merkel οδηγούν σε άνοδο τα  εξτρεμιστικά κινήματα στην υπόλοιπη Ευρώπη. 
Οι παράμετροι που διέπουν το ευρώ δεν θα αλλάξουν,  επειδή η Γερμανία θα κάνει τα πάντα για να διατηρήσει το κοινό νόμισμα ενώ οι αγορές και οι ευρωπαϊκές αρχές θα τιμωρούν οποιαδήποτε άλλη χώρα που αμφισβήτησε αυτές τις παραμέτρους.
Οι χώρες της ευρωζώνης έχουν σιωπηρά αναγνωρίσει ότι η λιτότητα είναι αντιπαραγωγική και έχουν σταματήσει την επιβολή πρόσθετων δημοσιονομικών περιορισμών.
Αυτό έχει δώσει στις χώρες που έχουν δανεισθεί κάποια περιθώρια….
Οι μελλοντικές κρίσεις θα έχουν πολιτικά χαρακτηριστικά αναφέρει ο Soros.
H ΕΕ έχει γίνει τόσο εσωστρεφής ότι δεν μπορεί να ανταποκριθεί επαρκώς σε εξωτερικές απειλές ενώ η πολιτική λιτότητας ενισχύει τα εξτρεμιστικά κινήματα. 
Κατά τον Soros οι ΗΠΑ αναδεικνύονται ως ισχυρότερη οικονομία του ανεπτυγμένου κόσμου.
Το δικομματικό πολιτικό σύστημα λειτούργησε αρκετά καλά για δύο αιώνες στις ΗΠΑ αλλά βρισκόμαστε σε φάση εκτόνωσης της πολιτικής πόλωσης. 
Πάντως και ενώ στις ΗΠΑ,  οι χρηματοπιστωτικές αγορές έχουν την τάση να κυριαρχούν στην πολιτική, στην Κίνα, το κράτος κατέχει τις τράπεζες και το μεγαλύτερο μέρος της οικονομίας και το Κομμουνιστικό Κόμμα ελέγχει τις κρατικές επιχειρήσεις.
Η Κίνα έλαβε μέτρα από το 2012 για να περιοριστεί η αύξηση του χρέους.
Αλλά η επιβράδυνση άρχισε να προκαλέσει πραγματικό τριγμούς στην οικονομία.
Η κινεζική ηγεσία είχε δίκιο να δώσει προτεραιότητα στην οικονομική ανάπτυξη των διαρθρωτικών μεταρρυθμίσεων, διότι οι διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις,  σε συνδυασμό με τη δημοσιονομική λιτότητα δίνει ώθηση.
Ένα άλλο μεγάλο άλυτο πρόβλημα είναι η απουσία της κατάλληλης παγκόσμιας διακυβέρνησης.
 Η έλλειψη συμφωνίας μεταξύ των πέντε μονίμων μελών του Συμβουλίου Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών επιδεινώνει ανθρωπιστικές καταστροφές σε χώρες όπως η Συρία - για να μην αναφέρουμε επιτρέπει την υπερθέρμανση του πλανήτη – χωρίς κανείς να αντιδρά καταλήγει στο άρθρο του ο Soros. 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

ΓΝΩΡΙΖΟΝΤΑΣ ΤΗ ΣΑΝΤΟΡΙΝΗ

ΓΝΩΡΙΖΟΝΤΑΣ ΤΗ ΣΑΝΤΟΡΙΝΗ
κάντε κλικ στην εικόνα

ΣΧΟΛΙΑ ΑΝΑΓΝΩΣΤΩΝ

ΣΩΤΗΡΗΣ ΣΟΦΙΑΝΟΠΟΥΛΟΣ

ΣΩΤΗΡΗΣ ΣΟΦΙΑΝΟΠΟΥΛΟΣ
kourdistoportokali.com

ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ ΜΗΤΣΟΤΑΚΗΣ (1918-2017)

Κ.ΚΟΛΜΕΡ

Leonard Cohen - A Thousand Kisses Deep

MICHAEL LANDON

ΤΟ ΜΙΚΡΟ ΣΠΙΤΙ ΣΤΟ ΛΙΒΑΔΙ

TVP

TVP

TVP ΤΟ WEB ΚΑΝΑΛΙ ΜΑΣ

TVP ΤΟ WEB ΚΑΝΑΛΙ ΜΑΣ
κάντε κλικ στην εικόνα