Τρίτη 7 Οκτωβρίου 2014

ΜΥΔΡΟΙ ΤΟΥ ΧΕΛΜΟΥΤ ΚΟΛ ΚΑΤΑ ΤΗΣ ΑΝΓΚΕΛΑ ΜΕΡΚΕΛ

Ένα από τα πιο γκρίζα σημεία της πρόσφατης ιστορίας της ενωμένης Γερμανίας ήταν όταν στον απόηχο του σκανδάλου με τις παράνομες δωρεές στο CDU η Άνγκελα Μέρκελ με άρθρο της στην εφημερίδα Süddeutsche Zeitung ουσιαστικά αποκαθήλωνε τον ιστορικό ηγέτη και πολιτικό μέντορά της Χέλμουτ Κολ από την ηγεσία του κόμματος. 

Αυτή τη συμπεριφορά της νυν Καγκελαρίου της Γερμανίας, ο Χέλμουτ Κολ ποτέ δεν τη συγχώρησε και φρόντισε να την κατακρίνει για το υπόλοιπο της ζωής του. Όπως προκύπτει από τις περισσότερες από 600 ώρες ηχογραφημένων συζητήσεων του πρώην καγκελαρίου με τον δημοσιογράφο που ανέλαβε να συγγράψει τα απομνημονεύματά του, ο Κολ έσταζε «χολή» κάθε φορά που αναφερόταν στη Μέρκελ και άλλους στενούς συνεργάτες του. 

Σε αποσπάσματα που έδωσε σήμερα στη δημοσιότητα το περιοδικό Spiegel, ο Κολ εξαπολύει μύδρους τόσο κατά της Άνγκελα Μέρκελ, όσο και κατά των πρώην προέδρων της Δημοκρατίας Κρίστιαν Βουλφ και Ρίχαρτ βον Βαϊτσέκερ. 


Πικραμένος από την συμπεριφορά των πρώην συνεργατών του, ο πρώην Καγκελάριος κάνει λόγο για «προδότες», ενώ σχετικά με τη Μέρκελ δεν μάσησε τα λόγια του: 

«Η κυρία Μέρκελ δεν μπορούσε καλά – καλά να φάει με μαχαίρι και πιρούνι. Στα επίσημα δείπνα χάζευε εδώ και εκεί και έπρεπε συχνά να την ανακαλώ». 

Στα μάτια του Κολ η Μερκελ ήταν απλώς μία γυναίκα που «ψάρεψε» στη θάλασσα των νέων πολιτικών που έκαναν την εμφάνισή τους με την επανένωση της Γερμανίας, ενώ έβλεπε κριτικά την ευρωπαϊκή της πολιτική, ενώ δεν εκτιμούσε τις ενέργειές της τον καιρό που το CDU ήταν στην αντιπολίτευση.

«Η Μέρκελ δεν έχει ιδέα και ο πρόεδρος της κοινοβουλευτικής ομάδας είναι ένα πολιτικό νήπιο», είχε σχολιάσει ο Κολ. 

«Αιχμές» αφήνει και κατά του νυν υπουργού Οικονομικών και πρώην στενό του συνεργάτη Βόλφγκανγκ Σόιμπλε. Όπως σχολίασε, ο Σόιμπλε (που χειρίστηκε ως υπουργός Εσωτερικών την επανένωση της ανατολικής και δυτικής Γερμανίας), δεν θα μπορούσε ως καγκελάριος να περάσει το ευρώ στη Γερμανία.

Σύμφωνα με τη Deutsche Welle, ο Χέλμουτ Κολ ήταν ιδιαίτερα καυστικός ήταν εναντίον δύο κατηγοριών: Των κομματικών του αντιπάλων που το Σεπτέμβριο του 1989, στο συνέδριο του Χριστιανοδημοκρατικού Κόμματος στη Βρέμη προετοίμαζαν την πτώση του και εκείνων που τάχθηκαν εναντίον του μετά το σκάνδαλο των ανώνυμων μέχρι και σήμερα χορηγών του CDU.

O Χελμουτ Κολ κατάφερε στο κομματικό συνέδριο να αδρανοποιήσει τους αντιπάλους του, αλλά οι δημοσκοπήσεις ήταν αρνητικές και πολλοί είχαν προβλέψει εκλογική πανωλεθρία στις επικείμενες εκλογές. Δύο μήνες αργότερα έπεσε το Τείχος και ο τότε καγκελάριος κατήγαγε περιφανή νίκη στις εκλογές του Ιανουαρίου του 1991 ως καγκελάριος της ένωσης.newpost.gr



Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

ΓΝΩΡΙΖΟΝΤΑΣ ΤΗ ΣΑΝΤΟΡΙΝΗ

ΓΝΩΡΙΖΟΝΤΑΣ ΤΗ ΣΑΝΤΟΡΙΝΗ
κάντε κλικ στην εικόνα

ΣΧΟΛΙΑ ΑΝΑΓΝΩΣΤΩΝ

ΣΩΤΗΡΗΣ ΣΟΦΙΑΝΟΠΟΥΛΟΣ

ΣΩΤΗΡΗΣ ΣΟΦΙΑΝΟΠΟΥΛΟΣ
kourdistoportokali.com

ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ ΜΗΤΣΟΤΑΚΗΣ (1918-2017)

Κ.ΚΟΛΜΕΡ

Leonard Cohen - A Thousand Kisses Deep

MICHAEL LANDON

ΤΟ ΜΙΚΡΟ ΣΠΙΤΙ ΣΤΟ ΛΙΒΑΔΙ

TVP

TVP

TVP ΤΟ WEB ΚΑΝΑΛΙ ΜΑΣ

TVP ΤΟ WEB ΚΑΝΑΛΙ ΜΑΣ
κάντε κλικ στην εικόνα