ΧΡΥΣΑ ΛΙΑΓΓΟΥ
Γίγαντα με ξύλινα πόδια σκιαγραφούν τα οικονομικά αποτελέσματα εννεαμήνου της ΔΕΗ. Οι προβλέψεις για επισφαλείς απαιτήσεις πελατών μέσης και χαμηλής τάσης διαμορφώθηκαν στο ύψος ρεκόρ των 603 εκατ. ευρώ και είναι αυξημένες κατά 407,7 εκατ., ευρώ σε σχέση με το αντίστοιχο περυσινό διάστημα. Εάν συμπεριληφθούν και οι προβλέψεις για επισφαλείς απαιτήσεις από την υψηλή τάση, τότε το συνολικό ποσό φτάνει στα 667,6 εκατ. ευρώ, ενώ μαζί με τις προβλέψεις για εκκρεμοδικίες κ.λπ., οι συνολικές προβλέψεις διαμορφώνονται σε 690,7 εκατ. ευρώ το εννεάμηνο του 2015 έναντι 304,1 εκατ. ευρώ το εννεάμηνο του 2014, σημειώνοντας αύξηση κατά 127,1%.
![](https://blogger.googleusercontent.com/img/b/R29vZ2xl/AVvXsEjuGBE3wjRI3TsyL8oMZ1W5lnrekVHDP1bvJFAL0HxuuQ8jCZSxq46WdjvqO0srjXBp_5ZNUdiWcxBXugLts1PPgrNckMK4vjS9yTF-H7iLupBLkhGspidP6ygrqTEIT_WaLnXZB1M8u-I/s320/dns+dei.png)
Σχολιάζοντας τα αποτελέσματα, ο πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος της ΔΕΗ κ. Μανώλης Παναγιωτάκης, τόνισε ότι «ο βαθμός είσπραξης των οφειλών προς τη ΔΕΗ είναι το πιο άμεσο και σοβαρό πρόβλημα για την εταιρεία και η αντιμετώπισή του αποτελεί κυρίαρχο στόχο». Συμπλήρωσε μάλιστα, ότι για τον σκοπό αυτό «εντείνουμε τις δράσεις μας έναντι των οφειλετών μας, συμπεριλαμβανομένων των φορέων του Δημοσίου και της κεντρικής κυβέρνησης». Ο κ. Παναγιωτάκης εξέφρασε συγκρατημένη αισιοδοξία για τη βελτίωση της εισπραξιμότητας της εταιρείας και αυτό γιατί εκτιμά ότι ένα μεγάλο μέρος των οφειλετών είναι σε θέση να ανταποκριθεί στις υποχρεώσεις του. Οπως είπε, από το σύνολο των 2,1 εκατ. πελατών χαμηλής τάσης με ληξιπρόθεσμες οφειλές, οι 250.000 δηλαδή, το 11,9% οφείλει περίπου το 45% της συνολικής οφειλής.
Στα αποτελέσματα της επιχείρησης καταγράφεται και η μείωση του μεριδίου της στη λιανική αγορά σε ποσοστό 1,2% παρά την αύξηση της ζήτησης ηλεκτρικής ενέργειας σε ποσοστό 3,7%. Καταγράφεται επίσης, μείωση της λιγνιτικής παραγωγής σε ποσοστό 14,1% και της παραγωγής από φυσικό αέριο κατά 16,4%, αύξηση της υδροηλεκτρικής παραγωγής σε ποσοστό 57,6% και αύξηση των εισαγωγών από τρίτους κατά 48,1%. Παρά τη μείωση της λιγνιτικής παραγωγής, οι δαπάνες για CO2 ήταν αυξημένες το εννεάμηνο κατά 18,6 εκατ. ευρώ σε σχέση με το εννεάμηνο του 2014 και διαμορφώθηκαν στα 183,4 εκατ. ευρώ, λόγω της αύξησης της μέσης τιμής δικαιωμάτων CO2 κατά 30% περίπου από 5,47 ευρώ ο τόνος σε 7,07 ευρώ ο τόνος. Αξίζει να σημειωθεί και η αναφορά που έκανε με αφορμή τα οικονομικά αποτελέσματα ο κ. Παναγιωτάκης στο επικείμενο άνοιγμα της λιανικής αγοράς (δημοπρασίες ισχύος). Σημείωσε ότι θα πρέπει να γίνει με ομαλό τρόπο, ώστε να λειτουργήσει προς όφελος των καταναλωτών, ενώ επιτέθηκε στους ιδιώτες παρόχους, σημειώνοντας ότι η αγορά δεν έχει ανοίξει μέχρι σήμερα γιατί απέφυγαν να προβούν στις αναγκαίες επενδύσεις και να αναλάβουν το επιβαλλόμενο ρίσκο.
Έντυπηkathimerini
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου