Τρίτη 24 Απριλίου 2018

ΥΠΕΡΔΙΠΛΑΣΙΟ ΠΛΕΟΝΑΣΜΑ ΑΠΟ "ΑΧΡΕΙΑΣΤΑ" ΜΕΤΡΑ

Ο πήχης για το κατά «ΕΛΣΤΑΤ και Eurostat» πρωτογενές πλεόνασμα είχε τεθεί στο 2,6% του ΑΕΠ για το 2017, κάτι που σημαίνει ότι ο στόχος ξεπεράστηκε κατά πολύ. Μεταφράζεται σε 7,08 δισ. ευρώ και είναι κατά πολύ υψηλότερο από το αντίστοιχο του 2016 το οποίο «κλείδωσε» στο 3,9% ή στα 6,709 δισ. ευρώ. Η υπεραπόδοση έρχεται μάλιστα παρά την διανομή του έκτακτου μερίσματος συνολικού ύψους 1,4 δις. ευρώ.

Σε λίγη ώρα αναμένεται και η ανακοίνωση του «μνημονιακού πλεονάσματος» το οποίο θα κινείται ενδεχομένως και υψηλότερα από το 4% σύμφωνα με εκτιμήσεις αρμόδιων στελεχών. Υπενθυμίζεται ότι ο μνημονιακός στόχος για το 2017 είχε διαμορφωθεί στο 1,75% κάτι που σημαίνει ότι το τελικό αποτέλεσμα είναι υπερδιπλάσιο από τον στόχο.

Σημειώνεται ότι τα στοιχεία της ΕΛΣΤΑΤ υπολογίζονται με μεθοδολογία ESA 2010 και δεν είναι απολύτως συγκρίσιμα μεα αυτά που περιλαμβάνει το πρόγραμμα οικονομικής προσαρμογής της χώρας, καθώς μια σειρά από δαπάνες και έσοδα αντιμετωπίζονται διαφορετικά. Ωστόσο δεν υπάρχει σημαντική απόκλιση.

Σε επίπεδο γενικής κυβέρνησης, καταγράφηκε πλεόνασμα για δεύτερη συνεχόμενη χρονιά το οποίο έφτασε στο 0,8% του ΑΕΠ ή στα 1,454 δισ. ευρώ. Για το 2016, το πλεόνασμα ήταν 0,6% ενώ ο προϋπολογισμός προέβλεπε έλλειμα για την περυσινή χρονιά. Η διαμόρφωση του πρωτογενούς πλεονάσματος σε επίπεδα σαφώς υψηλότερα σε σχέση με τον στόχο αλλά και πάνω από τον πήχη και του 3,5% αναμένεται να αποτελέσει το βασικό διαπραγματευτικό όπλο της κυβέρνησης στις συζητήσεις για την ολοκλήρωση της 4ης αξιολόγησης οι οποίες ξεκινούν στις 14-15 Μαίου.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

ΓΝΩΡΙΖΟΝΤΑΣ ΤΗ ΣΑΝΤΟΡΙΝΗ

ΓΝΩΡΙΖΟΝΤΑΣ ΤΗ ΣΑΝΤΟΡΙΝΗ
κάντε κλικ στην εικόνα

ΣΧΟΛΙΑ ΑΝΑΓΝΩΣΤΩΝ

ΣΩΤΗΡΗΣ ΣΟΦΙΑΝΟΠΟΥΛΟΣ

ΣΩΤΗΡΗΣ ΣΟΦΙΑΝΟΠΟΥΛΟΣ
kourdistoportokali.com

ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ ΜΗΤΣΟΤΑΚΗΣ (1918-2017)

Κ.ΚΟΛΜΕΡ

Leonard Cohen - A Thousand Kisses Deep

MICHAEL LANDON

ΤΟ ΜΙΚΡΟ ΣΠΙΤΙ ΣΤΟ ΛΙΒΑΔΙ

TVP

TVP

TVP ΤΟ WEB ΚΑΝΑΛΙ ΜΑΣ

TVP ΤΟ WEB ΚΑΝΑΛΙ ΜΑΣ
κάντε κλικ στην εικόνα