Τετάρτη 1 Αυγούστου 2018

Καρφωμένα στα 2,8 δισ. τα ληξιπρόθεσμα χρέη προς τη ΔΕΗ, στα 25 εκατ. η επίδοση της Qualco

Γιώργος Φιντικάκης

Χαμηλές πτήσεις καταγράφει η προσπάθεια μείωσης του βουνού των ληξιπρόθεσμων οφειλών που τρώνε τις σάρκες τη ΔΕΗ, τα οποία μειώνονται με το σταγονόμετρο, παρ' ότι η επιχείρηση έχει αναθέσει εδώ και μερικούς μήνες το έργο αυτό στην εξειδικευμένη εταιρεία Qualco.

Σύμφωνα με ένα πρώτο απολογισμό που παρουσίασε χθες ο επικεφαλής της ΔΕΗ Μ.Παναγιωτάκης προς τα μέλη του διοικητικού της συμβουλίου, η μέχρι τώρα επίδοση της Qualco κινείται σύμφωνα με πληροφορίες στα περίπου 25 εκατ. ευρώ.


Τόσα είναι τα ποσά που κατέφερε έως αυτή τη στιγμή η τελευταία να μαζέψει, από ένα σύνολο γύρω στα 180 εκατ. ευρώ ληξιπρόθεσμων οφειλών, που χρωστούν προς τη ΔΕΗ 65.000 πελάτες της, και τους οποίους είχε αναλάβει η Qualco σε πιλοτικό επίπεδο.

Αν και ο κ. Παναγιωτάκης άφησε να εννοηθεί ότι πρόκειται για ικανοποιητική επίδοση, εντούτοις η συνολική εικόνα των ληξιπρόθεσμων οφειλών της ΔΕΗ, δείχνει ότι αυτά μειώνονται εξαιρετικά αργά ή παραμένουν αμετάβλητα. Και αυτό, καθώς βάσει των επίσημων στοιχείων τα οποία φέρεται να ανακοίνωσε ο πρόεδρος της ΔΕΗ στη διάρκεια του χθεσινού Δ.Σ., οι ληξιπρόθεσμες οφειλές προς την επιχείρηση ανέρχονται σε :

1,7 δισ. ευρώ από τη Χαμηλή Τάση (οικίες, μικρά καταστήματα)
150 εκατ. ευρώ από τη Μέση Τάση (βιοτεχνίες, επιχειρήσεις)
370 εκατ. ευρώ από την Υψηλή Τάση (μεγάλες βιομηχανίες)
200 εκατ. ευρώ από το Δημόσιο
Στα παραπάνω θα πρέπει να προστεθούν και άλλα 350 εκατ. ευρώ οφειλές που βρίσκονται σε διακανονισμό και αφορούν κοντά στους 354.000 πελάτες. Το γεγονός ότι βρίσκονται σε διακανονισμό, συνεπάγεται τον κίνδυνο ανά πάσα στιγμή να πάψουν να εξυπηρετούνται.

Αθροίζοντας όλα τα παραπάνω νούμερα, προκύπτει ότι τα ληξιπρόθεσμα χρέη προς τη ΔΕΗ ανέρχονται σήμερα σε 2,77 δισ. ευρώ, όσα περίπου και στις αρχές του έτους. Αγνωστο αν παρά τις προσπάθειες είσπραξης κάποιων ποσών, ταυτόχρονα γεννήθηκαν και νέες οφειλές, εντούτοις το συμπέρασμα είναι ότι ληξιπρόθεσμα είναι ακόμη το ένα στα δύο ευρώ που πουλάει η ΔΕΗ. Ήτοι, πάνω από το 55% του ετησίου τζίρου της επιχείρησης, που πέρυσι έκλεισε στα 4,94 δισ. ευρώ.

Εξ αυτών των 2,77 δισ, περίπου 800 εκατ. ευρώ χρωστούν οι λεγόμενοι "τελικοί πελάτες". Οσοι δηλαδή έχουν μετακινηθεί σε άλλον πάροχο ή έχουν διακόψει την ηλεκτροδότηση του ακινήτου τους για διάφορους λόγους (π.χ. εξοχικές κατοικίες, παύση επαγγελματικών δραστηριοτήτων κ.λπ.), και ενώ έχει κάνει την εμφάνισή της μια νέα γενιά κακοπληρωτών που αλλάζουν τον ΑΦΜ τους προκειμένου να μην μπορεί να τους εντοπίσει η ΔΕΗ.

Ενδιαφέρον έχει πάντως ότι ένα από τα θέματα του χθεσινού διοικητικού συμβουλίου της ΔΕΗ, ήταν και το ζήτημα επέκτασης της σύμβασης με την Qualco, όπως είχε γράψει χθες το “Energypress”. Σύμφωνα λοιπόν με τις πληροφορίες, η Qualco δεσμεύθηκε μέσα στο επόμενο 9μηνο να μαζέψει επιπλέον 450 εκατ. ευρώ ληξιπρόθεσμες οφειλές προς τη ΔΕΗ. Εξ αυτών, τα περίπου 290 εκατ. ευρώ θα αφορούν μετρητά και γύρω στα 160 εκατ. ευρώ, θα προέλθουν από διακανονισμούς.

Εδώ υπεισέρχεται και το ενδεχόμενο επέκτασηε της σύμβασης. Αν και εφόσον η Qualco πιάσει το παραπάνω στόχο, τότε η διοίκηση της ΔΕΗ πρόκειται να αυξήσει την αμοιβή της. Και από τα 12 εκατ. ευρώ της αρχικής σύμβασης, αυτή να αυξηθεί κατά 50%, και να ανέλθει πλέον στα 18 εκατ. ευρώ. Νεότερα απολογιστικά στοιχεία για την πορεία βελτίωσης της εισπραξιμότητας αναμένεται να δοθούν στο επόμενο Δ.Σ., το οποίο και θα συνέλθει το Σεπτέμβριο.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

ΓΝΩΡΙΖΟΝΤΑΣ ΤΗ ΣΑΝΤΟΡΙΝΗ

ΓΝΩΡΙΖΟΝΤΑΣ ΤΗ ΣΑΝΤΟΡΙΝΗ
κάντε κλικ στην εικόνα

ΣΧΟΛΙΑ ΑΝΑΓΝΩΣΤΩΝ

ΣΩΤΗΡΗΣ ΣΟΦΙΑΝΟΠΟΥΛΟΣ

ΣΩΤΗΡΗΣ ΣΟΦΙΑΝΟΠΟΥΛΟΣ
kourdistoportokali.com

ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ ΜΗΤΣΟΤΑΚΗΣ (1918-2017)

Κ.ΚΟΛΜΕΡ

Leonard Cohen - A Thousand Kisses Deep

MICHAEL LANDON

ΤΟ ΜΙΚΡΟ ΣΠΙΤΙ ΣΤΟ ΛΙΒΑΔΙ

TVP

TVP

TVP ΤΟ WEB ΚΑΝΑΛΙ ΜΑΣ

TVP ΤΟ WEB ΚΑΝΑΛΙ ΜΑΣ
κάντε κλικ στην εικόνα