Τρίτη 19 Μαΐου 2020

Ξαναπαίρνει την ανηφόρα η χονδρεμπορική τιμή στο ρεύμα – Στα 47,3 ευρώ η ΟΤΣ σήμερα – Αναμένεται αύξηση της ζήτησης

Θοδωρής Παναγούλης
energypress.gr
Σε σημαντικά υψηλότερα επίπεδα από εκείνα στα οποία είχε «συνηθίσει» κατά το πρόσφατο διάστημα η ενεργειακή αγορά κινείται τις τελευταίες ημέρες η Οριακή Τιμή Συστήματος στον ΗΕΠ.


Συγκεκριμένα, ενώ μέχρι τις 13 Μαϊου η ΟΤΣ βρισκόταν σε επίπεδα περί τα 30 ευρώ ανά Μεγαβατώρα (έχοντας κάνει και θεαματικές βουτιές, όπως την Πρωτομαγιά που βρέθηκε στα 14,2 ευρώ...), έκτοτε τα μπινταρίσματα των μονάδων «εκτοξεύτηκαν» και η χονδρεμπορική τιμή κινείται πλέον σε επίπεδα πάνω από 40-45 ευρώ ανά Μεγαβατώρα. Για σήμερα με βάση τις προσφορές που έχουν δοθεί στον ΗΕΠ η Οριακή Τιμή έχει ανέβει στα 47,3 ευρώ ανά Μεγαβατώρα.

Η ζήτηση για τη εγχώρια κατανάλωση και για εξαγωγές υπολογίζεται ότι θα βρεθεί στις 127 Γιγαβατώρες και θα καλυφθεί κατά 40% από τις μονάδες αερίου, κατά 30% από ΑΠΕ και Υδροηλεκτρικά, κατά 23% από εισαγωγές και κατά 7% από λιγνιτικές μονάδες.

Στις 22 από τις 24 ώρες της ημέρας, η τιμή θα διαμορφωθεί από μονάδες αερίου, μία ώρα θα διαμορφωθεί από λιγνιτική παραγωγή και μία από εισαγωγές.

Στην ραγδαία αύξηση της Οριακής Τιμής έχει συντελέσει, σύμφωνα με μια πρώτη ανάλυση, το γεγονός ότι βρίσκεται εκτός λειτουργίας η γραμμή διασύνδεσης 600 Μεγαβάτ με τη Βουλγαρία που στερεί τη δυνατότητα αντίστοιχων εισαγωγών ρεύματος, αλλά και η μονάδα της Elpedison στη Θεσσαλονίκη.

Τις ημέρες αυτές, επίσης, φαίνεται ότι δεν υπάρχει μεγάλη πίεση από LNG στο σταθμό της Ρεβυθούσας που να πρέπει να καταναλωθεί, παράγοντας που κατά κανόνα ρίχνει τις προσφορές των μονάδων αερίου και συνεπώς την ΟΤΣ.

Πρέπει να σημειωθεί ότι η διαφορά με τις χονδρεμπορικές τιμές στην ευρύτερη περιοχή είναι μεγάλη (η χώρα μας παραμένει πιο ακριβή) γι αυτό και οι εισαγωγές είναι εύκολες και στα όρια δυναμικότητας των διασυνδέσεων.

Η διατήρηση όμως της ΟΤΣ σε χαμηλά επίπεδα το τελευταίο διάστημα, έδωσε μεγάλη ανάσα στις εταιρείες προμήθειας ρεύματος, (σε μια περίοδο επισφαλειών σε σχέση με την εισπραξιμότητα), ενώ υπήρξε και μια μεταβίβαση προς τους καταναλωτές, κυρίως της Μέσης Τάσης.

Το ερώτημα είναι κατά πόσον η τωρινή αύξηση της ΟΤΣ είναι συγκυριακή ή θα γυρίσει και πάλι προς τα κάτω. Η αποκατάσταση της γραμμής με τη Βουλγαρία θα δείξει σίγουρα την τάση, αλλά σημαντικός παράγοντας είναι πάντα η ζήτηση. Είναι λογικό να περιμένει κανείς αύξηση της ζήτησης λόγω ζέστης αλλά και λόγω της επανεκκίνησης της οικονομικής δραστηριότητας με το άνοιγμα των καταστημάτων, την απελευθέρωση των μετακινήσεων κ.λπ.

Η αύξηση της ζήτησης εκτιμάται ότι θα δώσει μονιμότερη ανοδική τάση στη χονδρεμπορική τιμή ρεύματος.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

ΓΝΩΡΙΖΟΝΤΑΣ ΤΗ ΣΑΝΤΟΡΙΝΗ

ΓΝΩΡΙΖΟΝΤΑΣ ΤΗ ΣΑΝΤΟΡΙΝΗ
κάντε κλικ στην εικόνα

ΣΧΟΛΙΑ ΑΝΑΓΝΩΣΤΩΝ

ΣΩΤΗΡΗΣ ΣΟΦΙΑΝΟΠΟΥΛΟΣ

ΣΩΤΗΡΗΣ ΣΟΦΙΑΝΟΠΟΥΛΟΣ
kourdistoportokali.com

ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ ΜΗΤΣΟΤΑΚΗΣ (1918-2017)

Κ.ΚΟΛΜΕΡ

Leonard Cohen - A Thousand Kisses Deep

MICHAEL LANDON

ΤΟ ΜΙΚΡΟ ΣΠΙΤΙ ΣΤΟ ΛΙΒΑΔΙ

TVP

TVP

TVP ΤΟ WEB ΚΑΝΑΛΙ ΜΑΣ

TVP ΤΟ WEB ΚΑΝΑΛΙ ΜΑΣ
κάντε κλικ στην εικόνα