Παρασκευή 24 Μαΐου 2013

«Κούρεμα» δανείων επίσημου τομέα ζητεί το ΔΝΤ

«Κλειδί» για τη μείωση του χρέους η δημιουργία πρωτογενούς πλεονάσματος, δήλωσε ο υπουργός Οικονομικών Γ. Στουρνάρας

Στουρνάρας: 11 βήματα που απαιτούνται από Ελλάδα και Ευρωζώνη, για να εξέλθoυμε από την κρίση.

Η Ελλάδα θα χρειασθεί περαιτέρω ελάφρυνση του ελληνικού χρέους που έχει στην κατοχή του ο επίσημος τομέας (OSI) για να επιτευχθούν οι στόχοι του προγράμματος, σημείωσε χθες ο εκπρόσωπος του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου (ΔΝΤ), Τζ. Ράις.

Ξεκαθάρισε όμως ότι το Ταμείο δεν θα δεχθεί «κούρεμα» των δανείων που έχει διαθέσει αυτό στην Ελλάδα. Επισήμανση που ήρθε μετά τη γενική τοποθέτηση του επικεφαλής του Eurogroup, Γ. Ντάισελμπλουμ, σε συνέντευξή του στην «Κ», ότι για τη νέα παρέμβαση στο ελληνικό χρέος «ακόμη δεν έχουμε λάβει αποφάσεις για το τι μορφή θα πάρει».

Από την πλευρά του, ο υπουργός Οικονομικών Γ. Στουρνάρας δήλωσε χθες ότι «κλειδί» για την επιτυχία της χώρας είναι η λήψη πρόσθετων μέτρων μείωσης του δημόσιου χρέους «αρκεί να επιτύχει η Ελλάδα πρωτογενές πλεόνασμα». Ο κ. Στουρνάρας εκτίμησε ότι «υπάρχει αδιαμφισβήτητα φως στο τούνελ» και πως «η οικονομική ανάκαμψη αναμένεται να ξεκινήσει την επόμενη χρονιά, με θετικούς δείκτες ανάπτυξης από τρίμηνο σε τρίμηνο». Στην ανάγκη νέας ελάφρυνσης του ελληνικού χρέους που έχει στην κατοχή του ο επίσημος τομέας (OSI) αναφέρθηκε χθες ο εκπρόσωπος του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου (ΔΝΤ), κ. Τζ. Ράις. Ξεκαθάρισε, όμως, ότι το Ταμείο δεν θα δεχθεί «κούρεμα» των δανείων που έχει διαθέσει αυτό στην Ελλάδα. Επισήμανση που ήρθε μετά τη γενική τοποθέτηση του επικεφαλής του Eurogroup, κ. Γ. Ντάισελμπλουμ, σε συνέντευξή του στην «Κ», ότι για τη νέα παρέμβαση στο ελληνικό χρέος «ακόμη δεν έχουμε λάβει αποφάσεις για το τι μορφή θα πάρει».
Από την πλευρά του, ο υπουργός Οικονομικών Γ. Στουρνάρας, δήλωσε χθες ότι «κλειδί» για την επιτυχία της χώρας είναι η λήψη πρόσθετων μέτρων μείωσης του δημόσιου χρέους «αρκεί να επιτύχει η Ελλάδα πρωτογενές πλεόνασμα».
Πάντως, ο κ. Ράις ήταν ξεκάθαρος χθες, δηλώνοντας πως «οι δικές μας εκτιμήσεις δείχνουν ότι θα χρειαστεί περαιτέρω ελάφρυνση του ελληνικού χρέους για να επιτευχθούν οι στόχοι του προγράμματος». Αν και προέβλεψε ότι νέες συζητήσεις για τη συμμετοχή του OSI σε αυτή τη φάση δεν θα γίνουν, έσπευσε να ξεκαθαρίσει πως το Ταμείο δεν θα δεχθεί «κούρεμα» στα δάνεια που έχει δώσει προς την Ελλάδα. Σε συνέχεια των δηλώσεων των κ. Ντάισελμπλουμ και Ράις, πηγές της Κομισιόν ανέφεραν ότι δεν υπάρχει καμία αλλαγή στις θέσεις που διατυπώθηκαν στις 27 Νοεμβρίου. Για τον επόμενο έλεγχο της τρόικας, ο κ. Ράις ανέφερε ότι τα τεχνικά κλιμάκια θα καταφθάσουν στην Αθήνα στις 4 Ιουνίου, με στόχο να παραμείνουν για περίπου 2 εβδομάδες και επικεφαλής της αποστολής του ΔΝΤ θα είναι και πάλι ο κ. Π. Τόμσεν, ενώ υπενθυμίζεται ότι στις 31 Μαΐου το εκτελεστικό συμβούλιο του Ταμείου θα συνεδριάσει για να εγκρίνει την εκταμίευση της δόσης που αναλογεί στο Ταμείο για το πρώτο τρίμηνο του 2013 και ανέρχεται στο 1,8 δισ. ευρώ. Πέραν αυτών, ο κ. Στουρνάρας εκτίμησε χθες πως «η ανάκαμψη αναμένεται να ξεκινήσει την επόμενη χρονιά, με θετικούς δείκτες ανάπτυξης από τρίμηνο σε τρίμηνο». Ταυτόχρονα, εκτίμησε ότι «υπάρχει αδιαμφισβήτητα φως στο τούνελ. Ωστόσο, χρειάζεται υπομονή και προσήλωση». Πάντως, ο υπουργός αναφέρθηκε στα 8+3 βήματα που απαιτούνται από Ελλάδα και Ευρωζώνη αντίστοιχα, για να εξέλθει η χώρα από την κρίση:
1. Διατήρηση σταθερού πολιτικού κλίματος.
2. Αμεση ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών.
3. Πλήρης αξιοποίηση των κονδυλίων της ΕΤΕπ, ιδιαίτερα για μικρομεσαίες επιχειρήσεις και μεγάλα έργα.
4. Βελτίωση της ποιότητας του δημόσιου τομέα. «Δεν πρέπει να μειώσουμε μόνο τον αριθμό των υπαλλήλων, αλλά να βελτιώσουμε και την ποιότητα», ανέφερε ο κ. Στουρνάρας.
5. Αποδοτική αξιοποίηση των 44 δισ. ευρώ από τα ευρωπαϊκά Ταμεία για την περίοδο 2013-2020.
6. Περαιτέρω βελτίωση της διαρθρωτικής ανταγωνιστικότητας, γιατί «η μείωση του κόστους εργασίας στον επιχειρηματικό τομέα προβλέπεται γύρω στο 20% για την περίοδο 2012-2014, υπερβαίνοντας τον στόχο του Προγράμματος για 15% στο σύνολο της οικονομίας».
7. Εξάλειψη των στρεβλώσεων στην αγορά ενέργειας, μέσω της αποκρατικοποίησης της ΔΕΗ και ενισχύοντας τον ανταγωνισμό.
8. Ριζική απλοποίηση του φορολογικού συστήματος.
Από την πλευρά της, η Ευρωζώνη θα πρέπει κατά τον υπουργό:
1. Να προχωρήσει το συντομότερο δυνατόν και χωρίς αστερίσκους σε μια τραπεζική ένωση. 2. Τα κράτη-μέλη με πλεονάσματα να εφαρμόσουν κατάλληλες πολιτικές που θα επιτρέπουν «συμμετρική προσαρμογή στις χώρες που έχουν ελλείμματα στο ισοζύγιο τρεχουσών συναλλαγών». 3. Τα κράτη- μέλη που έχουν επωφεληθεί από την κρίση να ανακυκλώνουν τα οφέλη αυτά προς τα κράτη- μέλη που βρέθηκαν σε μειονεκτική θέση. 
ΠΗΓΗ :H KAΘΗΜΕΡΙΝΗ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

ΓΝΩΡΙΖΟΝΤΑΣ ΤΗ ΣΑΝΤΟΡΙΝΗ

ΓΝΩΡΙΖΟΝΤΑΣ ΤΗ ΣΑΝΤΟΡΙΝΗ
κάντε κλικ στην εικόνα

ΣΧΟΛΙΑ ΑΝΑΓΝΩΣΤΩΝ

ΣΩΤΗΡΗΣ ΣΟΦΙΑΝΟΠΟΥΛΟΣ

ΣΩΤΗΡΗΣ ΣΟΦΙΑΝΟΠΟΥΛΟΣ
kourdistoportokali.com

ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ ΜΗΤΣΟΤΑΚΗΣ (1918-2017)

Κ.ΚΟΛΜΕΡ

Leonard Cohen - A Thousand Kisses Deep

MICHAEL LANDON

ΤΟ ΜΙΚΡΟ ΣΠΙΤΙ ΣΤΟ ΛΙΒΑΔΙ

TVP

TVP

TVP ΤΟ WEB ΚΑΝΑΛΙ ΜΑΣ

TVP ΤΟ WEB ΚΑΝΑΛΙ ΜΑΣ
κάντε κλικ στην εικόνα