Τετάρτη 29 Μαΐου 2013

ΣΤΗ ΜΗΧΑΝΗ ΤΟΥ ΧΡΟΝΟΥ ΣΤΗ ΝΕΤ στις 17:00 & στις 03:30 (σε επανάληψη)


Δείτε σήμερα: "Η Aλωση της Κωνσταντινούπολης (Επετειακή εκπομπή)" 

Η εκπομπή σκιαγραφεί τους δύο μεγάλους αντιπάλους, τον Κωνσταντίνο Παλαιολόγο και τον νεαρό σουλτάνο Μωάμεθ, που πέρασε στην ιστορία ως Πορθητής. 
Η ιστορική έρευνα φωτίζει στιγμές από την πολιορκία των 52 ημερών και τις απεγνωσμένες προσπάθειες του τελευταίου βυζαντινού αυτοκράτορα να κρατήσει απόρθητα τα οχυρά μέχρις ότου έρθει βοήθεια από την Ευρώπη. 
Τα σενάρια για την πτώση παραμένουν ακόμη αδιευκρίνιστα. 
Το δραματικό ερώτημα ποιος πρόδωσε την βασιλεύουσα έχει πολλές απαντήσεις, καθώς ακόμα και σήμερα ερευνητές, ιστορικοί κ αναλυτές διχάζονται και διαφωνούν. 
Η «μηχανή του χρόνου» εστιάζει στο ρόλο του Πάπα, τους χειρισμούς της ορθόδοξης εκκλησίας και την διχόνοια που είχε ενσκήψει μέσα στα τείχη της πόλης, ανάμεσα σε «ενωτικούς κι ανθενωτικούς» . Ακόμα, αναδεικνύει τα οικονομικά συμφέροντα των μεγάλων δυνάμεων της εποχής, τις υπόγειες συμφωνίες, τα ανταλλάγματα και το σκοτεινό ρόλο προσώπων που προσέφεραν υπηρεσίες και στις δύο πλευρές. 
Η εκπομπή αναπαριστά τις κρίσιμες στρατιωτικές συγκρούσεις, αναζητά την περίφημη κερκόπορτα, παρουσιάζει πως παρακάμφθηκε η αλυσίδα που έκλεινε τον Κεράτιο κόλπο και απαντά στο ερώτημα γιατί οι υπερασπιστές τη πόλης ήταν μόνο 8.000 απέναντι σ’ ένα στρατό πολιορκητών που ξεπερνούσε τους 200.000 άνδρες. 

Παρουσιαστής: Χρίστος Βασιλόπουλος

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

ΓΝΩΡΙΖΟΝΤΑΣ ΤΗ ΣΑΝΤΟΡΙΝΗ

ΓΝΩΡΙΖΟΝΤΑΣ ΤΗ ΣΑΝΤΟΡΙΝΗ
κάντε κλικ στην εικόνα

ΣΧΟΛΙΑ ΑΝΑΓΝΩΣΤΩΝ

ΣΩΤΗΡΗΣ ΣΟΦΙΑΝΟΠΟΥΛΟΣ

ΣΩΤΗΡΗΣ ΣΟΦΙΑΝΟΠΟΥΛΟΣ
kourdistoportokali.com

ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ ΜΗΤΣΟΤΑΚΗΣ (1918-2017)

Κ.ΚΟΛΜΕΡ

Leonard Cohen - A Thousand Kisses Deep

MICHAEL LANDON

ΤΟ ΜΙΚΡΟ ΣΠΙΤΙ ΣΤΟ ΛΙΒΑΔΙ

TVP

TVP

TVP ΤΟ WEB ΚΑΝΑΛΙ ΜΑΣ

TVP ΤΟ WEB ΚΑΝΑΛΙ ΜΑΣ
κάντε κλικ στην εικόνα