Του Κωνσταντίνου Μαριόλη
Σε λιγότερο από 18 μήνες αναμένεται να έχει ολοκληρωθεί το γιγάντιο έργο ενοποίησης επτά τραπεζών για τον όμιλο της Τρ. Πειραιώς. Μετά και την απόκτηση της Millennium Bank, η Πειραιώς μέσα σε λίγους μήνες πρόσθεσε στον όμιλο έξι πιστωτικά ιδρύματα.
Αρχικά, η Τρ. Πειραιώς απορρόφησε το «καλό» κομμάτι της Αγροτικής, εν συνεχεία έκλεισε το deal με την Societe Generale για την Γενική, ενώ μετά το ξέσπασμα της κρίσης στην Κύπρο απέκτησε τα υποκαταστήματα των κυπριακών τραπεζών Τρ. Κύπρου, CPB (πρώην Λαϊκής) και Ελληνικής.
Ενοποίηση μέσα στο 2014
Η διοίκηση της τράπεζας αναγνωρίζει τη δυσκολία του εγχειρήματος και γι’ αυτό το λόγο έχει καταρτίσει ένα επιχειρησιακό σχέδιο για την ομαλή ενοποίηση όλων των τραπεζών μέχρι το τέλος του 2014. Μάλιστα, οι πιο αισιόδοξες προβλέψεις θέλουν την ενοποίηση να λαμβάνει χώρα νωρίτερα, με τον πρόεδρο του ομίλου κ. Μιχάλη Σάλλα να δηλώνει στη γενική συνέλευση ότι του χρόνου τέτοια εποχή οι περισσότερες εκκρεμότητες θα έχουν κλείσει.
Σύμφωνα με πληροφορίες, το πλάνο της διοίκησης προβλέπει την πλήρη απορρόφηση της ΑΤΕ μέσα στον Ιούνιο, ενώ μέχρι το τέλος του 2013 θα γίνει προσπάθεια να έχουν ενοποιηθεί άλλη μία ή δύο τράπεζες.
Σημειώνεται ότι η Γενική και η Millennium έχουν διαφορετικό ΑΦΜ, κάτι που τους «επιτρέπει» να παραμείνουν θυγατρικές για μεγαλύτερο χρονικό διάστημα, αφού μπορούν να έχουν δικό τους ΔΣ και να εκδίδουν τα δικά τους οικονομικά αποτελέσματα, στα πλαίσια πάντα του ευρύτερου ομίλου. Δεν αποκλείεται η Γενική να αποτελέσει τη μοναδική εξαίρεση, την τράπεζα δηλαδή που θα λειτουργήσει ως ειδική μονάδα, αναλαμβάνοντας συγκεκριμένη αποστολή.
Τόσο η Αγροτική, της οποίας η Πειραιώς απορρόφησε το «καλό» κομμάτι, όσο και οι κυπριακές τράπεζες, των οποίων ο όμιλος αγόρασε τα υποκαταστήματα, είναι οι πρώτες που θα ενοποιηθούν.
Μέχρι βέβαια να γίνει αυτό –αυτό αφορά τα υποκαταστήματα των κυπριακών τραπεζών– η Πειραιώς θα ενημερώνει το κοινό για το ποια υποκαταστήματα εξυπηρετούν πελάτης της Λαϊκής και ποια της Κύπρου ή της Ελληνικής.
Προσωπικό και υποκαταστήματα Είναι γεγονός ότι η συγκέντρωση τόσων τραπεζών σε έναν όμιλο έχει προκαλέσει ερωτήματα αναφορικά με την τύχη του προσωπικού και των υποκαταστημάτων, αφού σε κάθε συγχώνευση πρώτο λόγο έχουν οι συνέργειες μέσω της περιστολής του λειτουργικού κόστους.
Ειδικά στην Αθήνα όλες οι τράπεζες που απέκτησε η Πειραιώς έχουν μεγάλη παρουσία (πλην της Ελληνικής). Δεν είναι μάλιστα απίθανο να βρει κανείς δρόμο που θα έχει υποκαστήματα τουλάχιστον των έξι εξ αυτών.
Στην επαρχία η κατάσταση είναι διαφορετική. Για παράδειγμα το δίκτυο της Αγροτικής απλώνεται σε σημεία που καμία άλλη τράπεζα δεν έχει παρουσία, με αποτέλεσμα μέσω της ενοποίησης να αποκτά η Πειραιώς πρόσβαση σε αγροτικές και απομακρυσμένες περιοχές.
Σε πρώτη φάση, μετά την πλήρη ενοποίηση, τα καταστήματα που αλληλλοκαλύπτονται αναμένεται να συγκεντρωθούν, ενώ θα προτιμηθούν ιδιόκτητα και μεγαλύτερα καταστήματα που θα μπορούν να εξυπηρετούν τους πελάτες όλων των τραπεζών που θα βρίσκονται υπό τη σκέπη της Πειραιώς.
Σύμφωνα με ανώτερα στελέχη της τράπεζας, ο σχεδιασμός έχει γίνει με γνώμονα τη συγκέντρωση πρώτα των υπηρεσιών και των συστημάτων, από τα μηχανογραφικά συστήματα μέχρι τα συστήματα εξυπηρέτησης πελατών. Προτεραιότητα θα δοθεί επίσης στη δημιουργία ενιαίων διοικητικών ομάδων.
Στόχος είναι στα κεντροποιημένα καταστήματα να εργαστούν όσο περισσότερα άτομα γίνεται, αφενός για να καλύψουν τις ανάγκες του διευρυμένου πελατολογίου και αφετέρου για να περιοριστούν οι αποχωρήσεις.
«Όλα αυτά δεν γίνονται μέσα σε μία ημέρα. Πρέπει να γίνουν με σχέδιο ώστε να υπάρξουν οι καλύτερες δυνατές συνέργειες σε συνθήκες που δεν δημιουργούν προβλήματα στη λειτουργία της τράπεζας», σημειώνει στέλεχος της τράπεζας για να προσθέσει πως «ιδιαίτερη προσοχή θα δοθεί στο προσωπικό του ομίλου». |
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου