Τι προσφέρει η Πολιτεία σε ένα παιδί που πρέπει να αποχωριστεί τους γονείς του είτε γιατί εκείνοι δεν μπορούν να το φροντίσουν, είτε γιατί τα δικαστήρια κρίνουν ότι πρέπει να απομακρυνθούν από το σπίτι τους; Πού πάνε αυτά τα παιδιά όταν πια ενηλικιωθούν, τι λύσεις έχουν; Πώς θα προστατευθούν τα παραμελημένα και πολλές φορές κακοποιημένα παιδιά, μέσα σε αυτή την οικονομική κρίση; Με ποιο τρόπο μπορούν να βοηθήσουν οι εθελοντές;
Ο Σταύρος Θεοδωράκης έζησε τρεις μέρες με τα παιδιά της «Στέγης Ανηλίκων της Εταιρείας Προστασίας Ανηλίκων Αθηνών» και αυτές είναι οι ιστορίες τους...
Νίκος, 18 ετών, «ο Παντελής Παντελίδης» της Στέγης. Εξηγεί πόσο δύσκολο είναι να συγχωρέσεις τη μητέρα σου όταν είναι αυτή που πήρε την απόφαση να σε αποχωριστεί και να σε παραδώσει σε ένα ίδρυμα. Ο Νίκος σπουδάζει νοσηλευτής και είναι «άρρωστος» Ολυμπιακός.
Νίκος, 12 ετών, «ο μαθηματικός» της Στέγης. Μιλάει για την επιτυχία του στο πρόσφατο διαγωνισμό της μαθηματικής εταιρίας. Η μητέρα του είναι από τη Ρωσία και ο μπαμπάς του Έλληνας κι αυτός θέλει να μείνει εδώ και να γίνει κτηνίατρος.
Κυριάκος, 9 ετών, «ο Σισέ» της Στέγης. Με απίστευτη ωριμότητα αναφέρεται στη ζωή στο σχολείο, τις σχέσεις του με τους συμμαθητές του και βέβαια τα κορίτσια αλλά και τα προβλήματα που αντιμετωπίζει το περιβάλλον. Αίτημά του να βλέπει λίγο συχνότερα τους γονείς του.
Οδυσσέας, 19 ετών, «ο μυαλωμένος» της Στέγης. Εξηγεί γιατί δεν είναι πια φανατικός στη ζωή του και πώς προσπαθεί να πείσει και τα άλλα παιδιά της Στέγης να λύνουν τα προβλήματα με διάλογο. Έχει γεννηθεί στην Ελλάδα αλλά δεν υπάρχει κανένα επίσημο έγγραφο που να το αποδεικνύει και γι' αυτό φοβάται ότι κάποια στιγμή θα τον διώξουν από την χώρα.
Χρήστος, 19 ετών, «ο χορευτής» της Στέγης. Δηλώνει ευτυχής πως η εικόνα του «νταή» και του «μάγκα» που παρουσίαζε όταν πρωτοπήγε στη Στέγη έχει χαθεί ανεπιστρεπτί. Έχασε τη μητέρα του στη Ρικομέξ και ο πατέρας του δεν τον επισκέπτεται σχεδόν ποτέ. Θέλει να γίνει κομμωτής και δεν αποχωρίζεται σχεδόν ποτέ τα λευκά γυαλιά ηλίου του.
Χρήστος, 14 ετών, «ο κοπανατζής» της Στέγης. Αφηγείται πως όταν ήταν μικρός το έσκασε από την Στέγη για να πάει με τον αδελφό του στην Αλεξανδρούπολη για να βρουν την μητέρα τους. Η αστυνομία τους βρήκε να περιπλανώνται στην Ομόνοια, οι γονείς του ήταν στην φυλακή και ο Χρήστος κατάλαβε ότι δεν έχει άλλη λύση από την Στέγη. Αυτός είναι που έδωσε και το τίτλο της εκπομπής καθώς το πρώτο πράγμα που ανέφερε όταν συνάντησε τον Σταύρο Θεοδωράκη ήταν ότι «τα παιδιά εδώ μεγαλώνουν απότομα».
Αμπντούλ, 13 ετών, «ο σκιτσογράφος» της Στέγης. Δικαιολογεί την μητέρα του που τον εγκατέλειψε λέγοντας ότι «έπρεπε να δουλεύει και δεν μπορούσα να μένω μόνος μου στο σπίτι». Από μικρός του άρεσε να σκιτσάρει και τώρα παρακολουθεί σεμινάρια στην σχολή Ορνεράκη.
Λουκάς, 19 ετών, «ο Μπομπ Μάρλεϋ» της Στέγης. Εξηγεί γιατί δεν έχει πει στους συμφοιτητές του στα ΤΕΙ ότι μεγάλωσε στη Στέγη. Η μαμά του είναι Ελληνίδα, ο μπαμπάς του Αφρικανός και όλη μέρα όταν δεν είναι στη σχολή, κάνει άλματα στον στίβο ή παίζει κιθάρα για τους φίλους του στην Στέγη.
Στους «Πρωταγωνιστές» επίσης μιλούν δυο γονείς που έχουν αφήσει από δύο παιδιά ο καθένας τους στη Στέγη:
Ο Νίκος, υπάλληλος στο Δήμο Κιάτου που υποστηρίζει ότι τα οικονομικά προβλήματα τον ανάγκασαν να δώσει τους δύο του γιους του στη Στέγη.
Η Άννα, που παντρεύτηκε στα 13 της, έκανε τρία παιδιά για να μπλέξει στη συνέχεια με τα ναρκωτικά και να καταλήξει μαζί με τον άντρα της στη φυλακή. Τα δύο αγόρια της είναι στην Στέγη και το κοριτσάκι της στο Χατζηκυριάκειο στον Πειραιά.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου