Μεγάλη Πέμπτη σήμερα και δεν γίνεται να παραλείψουμε το αιώνιο έθιμο… Για όσες νοικοκυρές δεν γνωρίζουν να βάφουν τα αυγά τους, η Μαίρη Παναγάκου μας συμβουλεύει βήμα – βήμα πως να επιτύχουμε το σωστό βάψιμο των αυγών!
Συμβουλές για το βάψιμο των αυγών.
Το μυστικό για να μην σας σπάσουν τα αυγά είναι: βάζετε τα αυγά μαζί με το νερό σε σιγανή φωτιά μαζί με μια μεταλλική κουτάλα που θα εξέχει. Το μέταλλο θα απορροφήσει την επιπλέον θερμότητα και έτσι τα αυγά σας δεν θα σπάσουν!
2. Μη βράζετε τα αυγά περισσότερο από 10 λεπτά γιατί θα παρασφίξουν, θα πρασινίσουν και δεν θα τρώγονται.
3. Για να γυαλίζουν τα βαμμένα κόκκινα αυγά, περάστε τα με ένα πανάκι βουτηγμένο στο λάδι.
4. Μεταχειριστείτε ένα σκεύος ανοξείδωτο που θα πλύνετε αμέσως μετά το βάψιμο ή μια παλιά χύτρα από αλουμίνιο που θα τη φυλάξετε αποκλειστικά γι’αυτό το σκοπό. Αποφύγετε το εμαγιέ γιατί βάφει και δεν καθαρίζει εύκολα.
5. Φοράτε γάντια πλαστικά ή μιας χρήσεως όσο βάφετε τα αυγά. Αν όμως βαφτούν κόκκινα τα δάχτυλά σας μην τρομάξετε γιατί σας έχουμε τη λύση! Βουτήξτε τα σε χλιαρό ελαιόλαδο για λίγα λεπτά και τρίψτε τα με μαλακό πανί για να καθαρίσουν. Μετά χρησιμοποιήστε μια λεμονόκουπα για να απομακρύνετε ότι κοκκινίλα έχει μείνει. Επαναλάβετε όσες φορές χρειασθεί.
Πώς ξεκίνησε το έθιμο με τα κόκκινα αβγά;
“Από το αυγό δημιουργήθηκε ο κόσμος!”
Αυτή είναι η απάντηση σε όσους αναρωτιούνται αν προηγήθηκε το αυγό ή η κότα. Ασφαλώς προηγήθηκε το αυγό. Ο Φερεκίδης λέει ότι στο “χάος πριν από τη δημιουργία, υπήρχε ένα ασημένιο αυγό. Το αυγό άνοιξε και βγήκε ο Φάνος, δηλαδή ο ήλιος το φως”.
Όταν αποκυλίσθηκε ο λίθος, μετά την τριήμερη εις Άδου Κάθοδον του Χριστού, ανέτειλε και πάλι το Αναστάσιμο φως. Η παράδοση λέει πως μια χωριάτισσα που κρατούσε αυγά στη ποδιά της δεν πίστεψε στο θαύμα. “Μόνο αν τα αυγά μου γίνουν κόκκινα”, είπε “θα αναστηθεί ο Χριστός”. Κοκκίνησαν τα αυγά της και από τότε χρονολογείται το έθιμο να βάφονται κόκκινα τα Πασχαλιάτικα αυγά.
Πηγή: boro.gr
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου