Πέμπτη 2 Μαΐου 2013

Η ζωή μας χωρίς εφορίες


 Του Σπύρου Δημητρέλη
Με αργά αλλά σταθερά βήμα προχωρά η αποσυμφόρηση των εφοριών. Με την παροχή νέων ηλεκτρονικών υπηρεσιών και την αναγκαστική απομάκρυνση γραφειοκρατικών διαδικασιών από τους χώρους των εφοριών επιχειρείται η σταδιακή μετατροπή των εφοριών σε τοπικά ελεγκτικά κέντρα που θα ασχολούνται με τον εντοπισμό πραγματικών φορολογικών παραβάσεων και το κυνήγι όσων χρωστούν στο δημόσιο.

Ας δούμε όμως τι έχει γίνει έως τώρα αναφορικά με την απομάκρυνση γραφειοκρατικών διαδικασιών από τις εφορίες:


- σχεδόν όλες οι φορολογικές δηλώσεις υποβάλλονται πλέον μέσω διαδικτύου ενώ ορισμένες υποβάλλονται, όχι προαιρετικά αλλά, υποχρεωτικά με ηλεκτρονικό τρόπο. Για παράδειγμα, η υποβολή των περιοδικών δηλώσεων ΦΠΑ και των δηλώσεων φορολογίας εισοδήματος φυσικών προσώπων από όλους τους φορολογούμενους (πλην των συνταξιούχων) γίνεται από πέρυσι υποχρεωτικά μέσω του διαδικτύου και οι επισκέψεις στις εφορίες έχουν μειωθεί δραστικά. Μάλιστα και τα αντίγραφα φορολογικών δηλώσεων χορηγούνται πλέον μέσω του ίντερνετ.  

- τα αποδεικτικά φορολογικής ενημερότητας εκδίδονται μέσω του ίντερνετ.

- οι πληρωμές στα ταμεία των εφοριών πρόκειται να απαγορευτούν μετά το τέλος Ιουνίου καθώς έχει ληφθεί η απόφαση να κλείσουν οι ταμειακές υπηρεσίες. Όλες οι πληρωμές προς το δημόσιο (κάθε είδους φόρου και τέλους) θα διενεργούνται αποκλειστικά μέσω του τραπεζικού συστήματος. ΄Ηδη όλες οι βεβαιωμένες οφειλές που δεν έχουν ρυθμιστεί για τμηματική εξόφληση έχουν αποκτήσει μια μοναδική Ταυτότητα Οφειλής (μοναδικός αριθμός) και με αυτήν οι φορολογούμενοι μπορούν να πληρώσουν σε οποιαδήποτε τράπεζα. Έρχεται πολύ σύντομα και η απόδοση Ταυτότητας Ρυθμισμένης Οφειλής σε κάθε οφειλή που ρυθμίζεται για τμηματική εξόφληση προκειμένου να μπορεί κάθε δόση της ρύθμισης να εξοφλείται μέσω του τραπεζικού συστήματος. 

- για την αλλαγή διεύθυνσης κατοικίας είναι πλέον εφικτή η υποβολή σχετικής δήλωσης μεταβολής στην υπηρεσίες Μητρώου μέσω ίντερνετ Τα παραπάνω είναι μερικά από όσα έχουν γίνει για τη μετάβαση στην ηλεκτρονική εφορία.



Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

ΓΝΩΡΙΖΟΝΤΑΣ ΤΗ ΣΑΝΤΟΡΙΝΗ

ΓΝΩΡΙΖΟΝΤΑΣ ΤΗ ΣΑΝΤΟΡΙΝΗ
κάντε κλικ στην εικόνα

ΣΧΟΛΙΑ ΑΝΑΓΝΩΣΤΩΝ

ΣΩΤΗΡΗΣ ΣΟΦΙΑΝΟΠΟΥΛΟΣ

ΣΩΤΗΡΗΣ ΣΟΦΙΑΝΟΠΟΥΛΟΣ
kourdistoportokali.com

ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ ΜΗΤΣΟΤΑΚΗΣ (1918-2017)

Κ.ΚΟΛΜΕΡ

Leonard Cohen - A Thousand Kisses Deep

MICHAEL LANDON

ΤΟ ΜΙΚΡΟ ΣΠΙΤΙ ΣΤΟ ΛΙΒΑΔΙ

TVP

TVP

TVP ΤΟ WEB ΚΑΝΑΛΙ ΜΑΣ

TVP ΤΟ WEB ΚΑΝΑΛΙ ΜΑΣ
κάντε κλικ στην εικόνα