Σε αδιέξοδο έχουν οδηγηθεί λόγω της ύφεσης εκατοντάδες μικρομεσαίες επιχειρήσεις σε όλη τη χώρα με την Αττική να κρατά τα… σκήπτρα στα λουκέτα.
Τα «λουκέτα», δε, συνεχίζονται παρά την ενίσχυση από το πρόγραμμα ΕΣΠΑ ενώ αρκετές επιχειρήσεις είναι «στο κόκκινο» καθώς είναι υπερχρεωμένες.
Η κατάσταση υπερχρέωσης των επιχειρήσεων είναι τέτοια που τα χρέη τους διογκώνονται καθημερινά μαζί με τις επισφαλείς απαιτήσεις τους, τις οποίες δεν μπορούν να εισπράξουν.
Οι μικροί επιχειρηματίες ιδιαίτερα στο τομέα του Εμπορίου και στο κλάδο των κατασκευών εξασφαλίζουν τη στοιχειώδη οικογενειακή τους διαβίωση από τα μικρά αποθέματα (όσοι έχουν και τα οποία όμως εξαντλούνται )καθώς και από τη παρακράτηση υποχρεώσεων τους έναντι του Δημοσίου και των Ασφαλιστικών Ταμείων. Έτσι διογκώνεται η νοσηρότητα στην αγορά.
Ωστόσο, οι ίδιοι οι επιχειρηματίες καταβάλλουν κάθε προσπάθεια για να παραμείνουν «ζωντανοί»και ακόμα και η εξοικονόμηση χρημάτων που θα δαπανούσαν για την προώθηση της επιχείρησης τους μέσω της κατασκευής μιας ιστοσελίδας ή της διεκπεραίωση του κοστολογίου τους φαντάζει σωτήρια.
Σε αυτό το πλαίσιο, το Οικονομικό Πανεπιστήμιο Αθηνών με ένα πιλοτικό πρόγραμμα από το δίκτυο κοινωνικής προσφοράς του Πανεπιστημίου που αφορά σε μικρομεσαίες επιχειρήσειςεπιχειρεί να… ενισχύσει τις ΜμΕ με υποστηρικτικές υπηρεσίες δωρεάν από φοιτητές του Πανεπιστημίου υπό την καθοδήγηση των καθηγητών.
Το πρόγραμμα στην πράξη
Η πρωτοβουλία περιλαμβάνει την παροχή υποστηρικτικών υπηρεσιών συμβουλευτικού τύπου μικρής διάρκειας σε μικρές και μεσαίες επιχειρήσεις από φοιτητές του Οικονομικού Πανεπιστημίου Αθηνών, υπό την επίβλεψη καθηγητών.
Οι αποδέκτες των υποστηρικτικών υπηρεσιών συμβουλευτικού τύπου θα είναι μικρές και μικρομεσαίες εταιρείες που υποβάλλουν αιτήματα για ένα θέμα που τις απασχολεί μέσω της ηλεκτρονικής πλατφόρμας http://serv.noc.aueb.gr/login/index.php. Το αίτημα θα πρέπει να είναι συγκεκριμένο και να αφορά στα γνωστικά πεδία του Πανεπιστημίου.
Η παροχή υποστηρικτικών υπηρεσιών συνολικής διάρκειας 100 - 120 ωρών σε διάστημα 2,5 μηνών. Οι φοιτητές θα επισκέπτονται συχνά την επιχείρηση φορές. Εκπρόσωποι της επιχείρησης θα μπορούν να επισκέπτονται το Πανεπιστήμιο για συνάντηση με την ομάδα και τον επικεφαλής καθηγητή. Στο τέλος της εργασίας παραδίδεται στην επιχείρηση μια παρουσίαση με τις προτάσεις της ομάδας. Ενδεικτικά παραδείγματα θεμάτων αποτελούν η κατάρτιση business plan, θέματα τιμολογιακής πολιτικής, κοστολόγηση προϊόντων, logistics, πληροφοριακά συστήματα κ.λπ. Η εργασία μπορεί να μην είναι μόνο υποστηρικτική, πχ, δημιουργία αρχείου Excel για κοστολόγηση, δημιουργία ιστοσελίδας στα κοινωνικά δίκτυα. Βέβαια, θα υπάρχει μια διαδικασία επιλογής των εταιρικών αιτημάτων.
Οι φοιτητές εκπροσωπούν το ΟΠΑ στο πλαίσιο του Δικτύου Κοινωνικού Προσφοράς του. Η συμμετοχή τους είναι εθελοντική και τιμητική. Παράλληλα, αποκτούν επαφή με την αγορά και πρακτική εμπειρία, γεγονός το οποίο είναι ιδιαίτερα σημαντικό.
Οι ενδιαφερόμενες επιχειρήσεις πρέπει να εγγραφούν στο portal του ΟΠΑ , να επιβεβαιώσουν το μήνυμα που θα λάβετε μέσω email και να συνδεθούν στη Δράση Supporting Small Businesses και τέλος να συμπληρώσουν την αίτηση στην αντίστοιχη ενότητα (Φοιτητές, Μέλη ΔΕΠ, Επιχειρήσεις)
Κάθε άλλη φορά μπορείτε να συνδέεστε στη δράση SSB ακολουθώντας το σύνδεσμο http://serv.noc.aueb.gr/login/index.php, δίνοντας το username και το password.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου