«Πολλοί από τους νέους που καταθέτουν βιογραφικά για εργασία έχουν απίστευτα προσόντα. Κυριολεκτικά ντρέπεσαι να τα διαβάσεις, ειδικά όταν ξέρεις ότι ανάμεσα σε εκατοντάδες θα διαλέξεις τελικά έναν». Η εξομολόγηση ενός υπεύθυνου προσλήψεων σε μεγάλη εταιρεία είναι ενδεικτική.
«Ο μισθός μου είναι τόσο μικρός, που πολλές φορές, τρύπωνα μαζί με τους φοιτητές μου στο φοιτητικό εστιατόριο» λέει απόφοιτος του Εθνικού Μετσόβιου Πολυτεχνείου και κάτοχος διδακτορικού, που εργάστηκε ως ωρομίσθιος σε ΤΕΙ. Εικόνες μιας ωμής εργασιακής πραγματικότητας: από τη μία πολύ «βαριά» βιογραφικά και από την άλλη παρατεταμένη ανεργία ή πολύ μικροί μισθοί.
Η «γενιά των 700 ευρώ» έρχεται στο νου σχεδόν με… νοσταλγία, καθώς οι μισθοί όσων προσλαμβάνονται αυτή την περίοδο βρίσκονται συνήθως κάτω (ή πολύ κάτω) από τα 700 ευρώ καθαρά. Μάλιστα σήμερα μπορούμε να μιλάμε για «πολλές γενεές» των 700 ευρώ, καθώς και οι 40άρηδες, 50άρηδες απολυμένοι –εάν ξαναβρούν δουλειά- «πέφτουν» σε αυτά τα επίπεδα αμοιβών.
Για κάθε θέση εργασίας που ανακοινώνεται υπάρχει ένας βομβαρδισμός βιογραφικών. «Όταν βγαίνει αγγελία για μία θέση εργασίας μπορεί να δεχθούμε και 600 βιογραφικά μέσα σε μία εβδομάδα. Το ένα τρίτο από αυτά είναι νέων ανθρώπων που έχον υψηλότατα προσόντα. Απόφοιτοι πανεπιστημιακής σχολής, με μεταπτυχιακές σπουδές και τουλάχιστον δύο ξένες γλώσσες. Δίπλα σε αυτούς υπάρχουν και άτομα μεγαλύτερης ηλικίας, με μικρότερα τυπικά προσόντα, αλλά με προϋπηρεσία και εμπειρία. Είναι πολύ δύσκολη η επιλογή», λέει διευθυντής προσωπικού εταιρείας.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου