Με ταχύτατους ρυθμούς υλοποιείται η διαδικασία ενσωμάτωσης των τραπεζών που εξαγόρασε η Τράπεζα Πειραιώς και μέχρι σήμερα έχει καταρριφθεί ένα ρεκόρ.
Η τράπεζα Πειραιώς έχει πραγματοποιήσει από τις πιο γρήγορες απορροφήσεις διεθνώς καθώς από το καλοκαίρι του 2013 έως το Ιανουάριο του 2014 θα έχει ενσωματώσει πλήρως τις 5 εξαγοραζόμενες τράπεζες πλην της Geniki bank.
Η ΑΤΕ ήδη έχει ενσωματωθεί, υλοποιήθηκε και πρόγραμμα εθελουσίας εξόδου 2162 εργαζομένων ενώ στις 28 Οκτωβρίου θα υλοποιηθεί η ενσωμάτωση της τράπεζας Κύπρου.
Στόχος είναι μέχρι το τέλος Ιανουαρίου του 2014 η Πειραιώς να έχει ενσωματώσει πλήρως τις εξαγοραζόμενες τράπεζες και να ισχύει μια τράπεζα ένα δίκτυο ένα μηχανογραφικό σύστημα.
Την διαδικασία συγχώνευσης των 5 εξαγοραζομένων τραπεζών έχει αναλάβει και επιτυχώς ολοκληρώνει ο Σταύρος Λεκκάκος διευθύνων σύμβουλος της τράπεζας Πειραιώς.
Οι συγχωνεύσεις είναι καθοριστικής σημασίας γιατί όσο πιο γρήγορα λειτουργήσει η Πειραιώς ως ενιαία τράπεζα τόσο πιο άμεσα θα καταγραφούν οι συνέργειες από την ενοποίηση.
Η διοίκηση της τράπεζας Πειραιώς δίνει ιδιαίτερη βαρύτητα στην διαχείριση 25 δισεκ. που είναι τα NPLs τα συνολικά υπό καθυστέρηση δάνεια.
Σχέδια για bad bank έχουν πλήρως εγκαταλειφθεί και προωθείται η λύση της δημιουργίας διεύθυνσης που θα παρακολουθεί αποκλειστικά τα NPLs.
Η λύση αυτή προωθείται από την Τρόικα και την ΤτΕ για όλες τις τράπεζες.
Όσον αφορά την Geniki προσεχώς θα δοθούν οι εγκρίσεις για την σχεδιαζόμενη αύξηση κεφαλαίου 250-300 εκατ ευρώ.
Με βάση το ενδιαφέρον που θα εκδηλωθεί και το οποίο είναι μεγάλο θα εξαρτηθεί και το ποσοστό που θα κρατήσει η Πειραιώς στην Geniki.
Το ζητούμενο είναι αν ενοποιεί ή όχι την Geniki bank αν δηλαδή κρατήσει ποσοστό πάνω ή κάτω από 20%.
Ο ρόλος της Geniki bank έχει πλήρως αποσαφηνιστεί θα μετεξελιχθεί σε investment banking.
Η τράπεζα Πειραιώς με 8,3 δισεκ. tangible book value και 13,8% core tier 1 μπορεί να απορροφήσει ζημία λόγω της Blackrock έως και 2% στον βασικό δείκτη κεφαλαιακής επάρκειας και να απορροφήσει αποτελεσματικά την κεφαλαιακή ζημία.
Τα επαρκή κεφάλαια που θα διαθέτει η Πειραιώς και μετά την Blackrock αποτελούν την αιτία που προσελκύει πλήθος ξένων επενδυτών στο μετοχολόγιο της.
Οι ξένοι κατέχουν το 15,3% του μετοχικού κεφαλαίου ενώ συνολικά 5 αμερικανικά hedge funds το Baupost Gorup, το York Capital Management, το Wellington Capital Management, το Stratford Capital και το Paulson, αν ασκήσουν πλήρως τα warrants τα 5 αμερικανικά hedge funds θα ελέγχουν το 25% της τράπεζας Πειραιώς.
Ωστόσο τα hedge funds δεν αναμένεται να εξασκήσουν τα warrants.
Ήδη το Baupost ανακοίνωσε ότι αν ασκούσε πλήρως τα warrants θα μπορούσε να ελέγχει το 6,06% της τράπεζας Πειραιώς.
Το York Capital Management με 18,1 δισεκ. δολ υπό διαχείριση κεφάλαια αν ασκούσε πλήρως τα warrants της Πειραιώς που κατέχει θα ήλεγχε το 5,4% της τράπεζας Πειραιώς.
Το Wellington Capital Management με 38,4 δισεκ. δολάρια υπό διαχείριση κεφάλαια κατέχει αν ασκούσε πλήρως τα warrants περίπου 5% της τράπεζας Πειραιώς.
Το Stratford Capital με 5 δισεκ. δολάρια υπό διαχείριση αν ασκούσε πλήρως τα warrants θα ήλεγχε το 4% της τράπεζας Πειραιώς.
Επίσης το Paulson κατέχει επίσης το 4,5% της Πειραιώς αν ασκούσε πλήρως τα warrants που κατέχει.
Συνολικά 5 αμερικανικά hedge funds κατέχουν περίπου το 25% του δυνητικού μετοχικού κεφαλαίου της τράπεζας Πειραιώς αν ασκούσαν όλα τα warrants.
(Πρώτη ενημέρωση: 08:14, 11 Οκτωβρίου 2013)
www.bankingnews.gr
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου