Υπερψηφίστηκε επί της αρχής, αργά απόψε στη Βουλή, το νομοσχέδιο για τις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας (ΑΠΕ).
Το νομοσχέδιο υπερψηφίστηκε από τη Νέα Δημοκρατία και το ΠΑΣΟΚ, ενώ καταψηφίστηκε από τα υπόλοιπα κόμματα.
Σημειώνεται πως με νομοθετική προσθήκη του, ο υπουργός Ενέργειας, Γιάννης Μανιάτης, προσέθεσε τις αγροτικές μονάδες ηλεκτροπαραγωγής από ΑΠΕ, ισχύος μικρότερης των 100 κιλοβάτ, στις μονάδες εκείνες των οποίων ο συντελεστής διαφοροποίησης θα προσδιορίζεται με υπουργική απόφαση.
Η πληθώρα παραπομπών σε μελλοντικές υπουργικές αποφάσεις που διέπει το νομοσχέδιο, υπήρξε και μία από τις αιτίες της καταψήφισής του εκ μέρους της αξιωματικής αντιπολίτευσης, που στηλίτευσε τις "υπερεξουσίες που δίνονται στον υπουργό, καθώς και στον πρόεδρο και τους αντιπροέδρους της Ρυθμιστικής Αρχής Ενέργειας".
Σύμφωνα με τον Κοινοβουλευτικό Εκπρόσωπο του ΣΥΡΙΖΑ, Δημήτρη Παπαδημούλη, "όλα τα ανοιχτά θέματα παραμένουν ορθάνοιχτα, όπως οι εγγυημένες τιμές των φωτοβολταϊκών, το έλλειμμα του ΛΑΓΗΕ, ο σχεδιασμός του ενεργειακού μείγματος". Ο κ. Παπαδημούλης τόνισε, παράλληλα πως "από το τέλος για τις ΑΠΕ, που μετονομάζεται τώρα σε ΕΤΜΕΑΡ, το 40% πάει για την επιδότηση πραγματικών ΑΠΕ και το 60% για την παραγωγή ηλεκτρικού ρεύματος από μεγάλους επενδυτές που χρησιμοποιούν ως πρώτη ύλη το φυσικό αέριο".
Από την πλευρά του, ο Γιάννης Μανιάτης αναγνώρισε την προβληματικότητα των παλαιότερων νομοθετικών και αναπτυξιακών δομών - χαρακτήρισε δε, το νομοσχέδιο "ένα βήμα μπροστά".
Αναφερόμενος στην εισαγωγή της "διακοψιμότητας", (δηλαδή στη δυνατότητα υπογραφής συμβάσεων ηλεκτροδότησης, με τις οποίες θα περιορίζεται η ηλεκτροδότηση των ενεργοβόρων βιομηχανιών υψηλής τάσης σε περιόδους υψηλής ζήτησης ρεύματος, έναντι μειωμένου τιμολογίου), ο κ. Μανιάτης δήλωσε πως το οικονομικό αντιστάθμισμα για τη χρηματοδότηση του εγχειρήματος δεν θα επιβαρύνει τους καταναλωτές, όπως στην υπόλοιπη Ευρώπη, αλλά όλη την παραγωγή ενέργειας, μέσω του "μεταβατικού τέλους ασφάλειας εφοδιασμού".
Άλλα σημεία του νομοσχεδίου στα οποία στάθηκε ο υπουργός Ενέργειας, είναι η εισαγόμενη δυνατότητα εγκατάστασης φωτοβολταϊκών σταθμών και σταθμών μικρών ανεμογεννητριών από αυτοπαραγωγούς, καθώς και η κατάρτιση ειδικού προγράμματος ανάπτυξης μικρών ανεμογεννητριών, προκειμένου να επιτευχθεί η ορθολογική ανάπτυξη τους.
Επίσης, ο κ. Μανιάτης ανακοίνωσε πως, μέχρι το τέλος τους έτους, αναμένεται η δημοσιοποίηση του νέου νομοσχεδίου για τα λατομεία, με το οποίο ενδυναμώνεται ο κλάδος, αλλά και οι προϋποθέσεις μίας κοινωνικά δίκαιης κατανομής των αυξανόμενων κρατικών εσόδων από τα μισθώματα. Σοβαρά θα είναι, επίσης και τα αντισταθμιστικά οφέλη για τις τοπικές κοινωνίες.
"Μπορούμε να κάνουμε λόγο για μοχλό επιτάχυνσης της εξόδου της χώρας από την οικονομική κρίση. Μπορούμε να κάνουμε λόγο για εξασφάλιση βιώσιμου και υγιούς επενδυτικού κλίματος, για σιγουριά και ασφάλεια για τους επενδυτές, για όφελος του τελικού καταναλωτή", διαπίστωσε ο εισηγητής της ΝΔ, Κωνσταντίνος Κριτσιώτης.
"Στο σχέδιο νόμου έχουν συμπεριληφθεί διατάξεις με τις οποίες επιδιώκεται η άρση στρεβλώσεων στο θεσμικό πλαίσιο των ΑΠΕ - ρυθμίσεις που θέτουν ως στόχο την αξιοπιστία του συστήματος και ένα υγιές επενδυτικό κλίμα προς όφελος του καταναλωτή", εκτίμησε, από πλευράς ΠΑΣΟΚ, ο Θάνος Μωραΐτης, αναγνωρίζοντας, ωστόσο πως "υπάρχει αρκετός δρόμος μπροστά μας".
Η ΔΗΜΑΡ δήλωσε πως καταψηφίζει το "πρόχειρο" νομοσχέδιο του υπουργείου Ενέργειας. "Περιμένουμε εκείνο που θα έρθει στο τέλος του χρόνου για την γενικότερη ενεργειακή πολιτική, το οποίο θα εσωκλείει και τις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας", δήλωσε η Νίκη Φούντα.
"Κανείς επενδυτής δεν μπορεί να προχωρήσει, όταν ξέρει πως τα πάντα εξαρτώνται από την υπογραφή του υπουργού, εκτός από κάποιον ξένο μεγαλοεπενδυτή που νιώθει πως μπορεί να τον επηρεάσει", σχολίασε, από πλευράς ΑΝ.ΕΛ., η Μίκα Ιατρίδη, διευκρινίζοντας, ωστόσο, παράλληλα πως η αναφορά της αυτή δεν έχει καμία προσωπική αιχμή εναντίον της σημερινής ηγεσίας του υπουργείου.
"Δεν διευκρινίζεται τι θα κερδίσει η Ελλάδα σ' όλη αυτή τη διαδικασία", παρατήρησε ο Αρτέμης Ματθαιόπουλος (Χρυσή Αυγή), ζητώντας να υπάρξει "ένα εθνικό γενικό ενεργειακό πλάνο, βασιζόμενο πρωτίστως στην ΑΟΖ, βάσει του οποίου θα κινηθούν οι υπόλοιπες λεπτομέρειες".
Αργότερα, ο εκπρόσωπος του κόμματος, Ηλίας Κασιδιάρης, στηλίτευσε την ενεργειακή συνεργασία της Ελλάδας και της Κύπρου με το Ισραήλ.
"Εντάσσετε τους υδροηλεκτρικούς σταθμούς στις ΑΠΕ, επειδή ιδιωτικοποιείται η ΔΕΗ. Δίνετε άδειες εσκαφής σε αστικό περιβάλλον, στις υπό ιδιωτικοποίηση ΔΕΠΑ και ΔΕΣΦΑ, ουσιαστικά, το κόστος εσκαφής γίνεται φθηνότερο", κατηγόρησε, μεταξύ άλλων, την κυβέρνηση η Διαμάντω Μανωλάκου.
Η συζήτηση των άρθρων και των τροπολογιών του νομοσχεδίου θα πραγματοποιηθεί την Πέμπτη.
Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ/enikos.gr
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου