Του Κωνσταντίνου Μαριόλη
Στην άλλη άκρη του Ατλαντικού βρίσκεται διοικητική ομάδα της Eurobank, με επικεφαλής τον διευθύνοντα σύμβουλο κ. Χρήστο Μεγάλου, πραγματοποιώντας συναντήσεις με επενδυτές που εξετάζουν το ενδεχόμενο συμμετοχής στην αύξηση μετοχικού κεφαλαίου που επίκειται.
Σύμφωνα με πληροφορίες του Capital.gr, την Eurobank... καλοβλέπουν διαφόρων ειδών επενδυτικά σχήματα, ωστόσο η απόφαση για την επιλογή στρατηγικού επενδυτή και όχι κεφάλαια βραχυπρόθεσμου χαρακτήρα, είναι ειλημμένη.
Σε αυτό το πλαίσιο, η διοίκηση της Eurobank κινείται παράλληλα σε δύο κατευθύνσεις με... προορισμό την ιδιωτικοποίηση της τράπεζας. Η πρώτη αφορά στην αλλαγή επιχειρησιακού μοντέλου και προσαρμογής στις νέες συνθήκες και η δεύτερη στην εξεύρεση των επενδυτών που θα αναλάβουν την τύχη του πιστωτικού ομίλου, στη μετά ΤΧΣ εποχή.
Το συντομότερο δυνατό η ΑΜΚ
Όπως είχε αναφέρει το «Κεφάλαιο» στις 14 Σεπτεμβρίου, η αύξηση μετοχικού κεφαλαίου της Eurobank θα ξεπερνά τα 1 δισ. ευρώ. Νεότερες εκτιμήσεις θέλουν την ΑΜΚ να φτάνει ακόμη και τα 1,5 δισ. ευρώ. Όλα βέβαια, θα κριθούν από τις συνθήκες που θα επικρατούν και το τελικό τίμημα που θα επιτευχθεί, αφού η ΑΜΚ αναμένεται να γίνει πάνω κάτω σε όρους αγοράς, ενώ εξετάζεται και το ενδεχόμενο έκδοσης warrants.
Βάσει μνημονίου η ιδιωτικοποίηση της Eurobank θα πρέπει να έχει πάρει σάρκα και οστά το πολύ έως τα τέλη Μαρτίου. Παρ’ όλα αυτά, ο κ. Μεγάλου γνωρίζει τις ιδιαιτερότητες της διαδικασίας και αναγνωρίζει την αναγκαιότητα επίσπευσης του εγχειρήματος λόγω των αναγκών που προκύπτουν. Σε αυτό το πλαίσιο, πιστεύει ότι η αναζήτηση ιδιωτικών κεφαλαίων πρέπει να ολοκληρωθεί το συντομότερο δυνατό, ίσως και πριν από το τέλος του έτους.
Γι’ αυτόν ακριβώς το λόγο ο επικεφαλής της Eurobank βρίσκεται στην Αμερική όπου πραγματοποιεί αλλεπάλληλες συναντήσεις με εκπροσώπους επενδυτικών σχημάτων. Όπως είναι σε θέση να γνωρίζει το Capital.gr, το ενδιαφέρον είναι μεγάλο και σε κάθε περίπτωση κρίνεται αυξανόμενο όσο περνάει ο καιρός και η Ελλάδα απομακρύνεται από το ενδεχόμενο ατυχήματος. Το ίδιο συμπέρασμα είχε προκύψει και από τις συναντήσεις που είχε κάνει η διοίκηση της τράπεζας στο Λονδίνο. Μάλιστα, από τα road show της Eurobank δεν «παρελαύνουν» μόνο hedge funds, αλλά και επενδυτικά σχήματα πιο μακροπρόθεσμου χαρακτήρα και προσανατολισμού. Όπως είχε δηλώσει και ο πρόεδρος του ΤΧΣ πρόσφατα στο πρακτορείο Reuters, τόσο το Ταμείο όσο και οι σύμβουλοι πώλησης JP Morgan και Lazard εξετάζουν μόνο το ενδιαφέρον «αξιόπιστων» επενδυτών.
Οι επαφές με τους πιο «σοβαρούς» επενδυτές, που μπορούν να προσθέσουν αξία στην τράπεζα, βρίσκονται σε αρχικό στάδιο, ενώ επισήμως δεν έχει εκδηλωθεί ενδιαφέρον υπό τη μορφή συγκεκριμένης πρότασης. Και αυτό γιατί οι πρώτες τιμές που ακούγονται είναι πολύ χαμηλές για να πυροδοτήσουν άμεσες εξελίξεις. Στους "μνηστήρες" θα πρέπει να... κρατηθεί μία θέση και για την Fairfax, η οποία δεν αποκλείεται να κάνει κίνηση, δεδομένης της υφιστάμενης σχέσης με τον όμιλο.
Στην Eurobank, ωστόσο, εκτιμούν ότι η τιμή πώλησης μπορεί να φτάσει σε ικανοποιητικό ύψος αν δεν υπάρξουν αρνητικές εξελίξεις σε πολιτικό επίπεδο. Τραπεζικά στελέχη επισημαίνουν πως το ΤΧΣ δεν θα πρέπει να κοιτάζει μόνο την τιμή, αλλά περισσότερο την επιλογή επενδυτή. Όπως οι ίδιοι τονίζουν, άλλωστε, με την αύξηση μετοχικού κεφαλαίου το ΤΧΣ δεν θα εγγράψει λογιστικές ζημιές αλλά θα υποστεί dilution. Γεγονός που στην περίπτωση που η τράπεζα αποκτήσει προοπτική μετά την είσοδο του νέου ιδιοκτήτη, τότε το μειωμένο ποσοστό που θα κατέχει το ΤΧΣ, μπορεί να αποκτήσει τέτοια αξία που θα αντισταθμίσει μελλοντικά μέρος της ζημιάς που προκύψει από την τιμή της ΑΜΚ.
Μετασχηματισμός μοντέλου
Βασική πεποίθηση της διοίκησης της Eurobank είναι πως το banking στην Ελλάδα όπως το ξέραμε έχει τελειώσει, καθώς εκτιμούν ότι αφενός οι πρακτικές του παρελθόντος (κυρίως σε ό,τι αφορά τη χορήγηση δανείων) δεν συνάδουν σε καμία περίπτωση με τις υφιστάμενες συνθήκες και αφετέρου οι ανάγκες της αγοράς θα είναι εντελώς διαφορετικές από τη στιγμή που η χώρα επανέλθει σε τροχιά ανάπτυξης.
Την ίδια ώρα, ο μετασχηματισμός της λειτουργίας της τράπεζας σχετίζεται με τις προοπτικές εξεύρεσης επενδυτή. «Αν η τράπεζα μετασχηματιστεί γρήγορα και αλλάξει το επιχειρησιακό της μοντέλο σε ικανοποιητικό βαθμό, θα έχει τη δυνατότητα να προσελκύσει πολύ πιο εύκολα ιδιωτικά κεφάλαια», αναφέρουν στελέχη της Eurobank. Και βέβαια, η ελκυστικότητα της τράπεζας είναι ίσως ο βασικότερος καταλύτης για την επίτευξη όσο το δυνατόν υψηλότερης τιμής.
Επιδίωξη της διοίκησης είναι η προσαρμογή της στις νέες συνθήκες να έχει ως βασικούς πυλώνες τη μείωση του κόστους και την αύξηση των εσόδων. Σε ό,τι αφορά τη μείωση του κόστους, αυτή θα περιλαμβάνει, μεταξύ άλλων, ένα πρόγραμμα εθελουσίας εξόδου με στόχο την οικειοθελή αποχώρηση άνω των 700 ατόμων. Η εφαρμογή του αναμένεται στο αμέσως προσεχές διάστημα, με το ακριβές χρονικό σημείο να εξαρτάται από την έγκριση της Γενικής Διεύθυνσης Ανταγωνισμού της Κομισιόν, DGCom.
Το νέο «πρόσωπο» της Eurobank αναμένεται να έχει ακόμη πιο πελατοκεντρικό χαρακτήρα με έμφαση στη δημιουργία και διατήρηση συνολικών και σταθερών τραπεζικών σχέσεων και όχι απλώς στη χορήγηση δανείων.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου