Κοντά στα 600 εκατ. ευρώ αναμένει η ΔΕΗ από την πώληση του 66% του ΑΔΜΗΕ σύμφωνα με ανεπίσημες αποτιμήσεις, και ενώ το νομοσχέδιο για την ιδιωτικοποίηση της θυγατρικής της ξεκινά να συζητείται σήμερα στη Βουλή, εν μέσω αντιδράσεων από συνδικαλιστές αλλά και από το ΣΥΡΙΖΑ που έχουν συμπτύξει κοινό μέτωπο.
Κύκλοι της εταιρείας αποτιμούν τη συνολική αξία της εταιρείας, με βάση το ενεργητικό της μείον το δανεισμό, σε περίπου 900 εκατ. ευρώ, που σημαίνει ότι για το 66% που θα περάσει στα χέρια ιδιώτη, υπολογίζουν να εισπραχθούν περί τα 600 εκατ. ευρώ. Από αυτά, τα 300 εκατ. ευρώ θα κατευθυνθούν στις τράπεζες για την εξυπηρέτηση του δανεισμού του ομίλου ΔΕΗ, και μόνο 300 εκατ. ευρώ θα παραμείνουν στην εταιρεία, ενώ από την πώληση του ΑΔΜΗΕ η επιχείρηση δεν πρόκειται να δώσει μέρισμα.
Τα παραπάνω ανέφερε χθες κορυφαίο στέλεχος της ΔΕΗ, στο περιθώριο του ενεργειακού συνεδρίου «Investing In Energy 2014», εξηγώντας ότι πρόκειται απλά για μια ανεπίσημη αποτίμηση (πάγια μείον δανεισμός), που στην ουσία αντανακλά και μια τιμή ενδεικτική των επιθυμιών της επιχείρησης.
Καθοριστικής φυσικά σημασίας για να προσελκύσει ο επικείμενος διαγωνισμός ισχυρούς επενδυτές, και κατ'επέκταση για να επιτευχθεί υψηλό τίμημα, είναι η όσο το δυνατόν μεγαλύτερη απόδοση των ιδίων κεφαλαίων του ΑΔΜΗΕ.
"Κλειδί" τα ποσοστά
Κοινή παραδοχή είναι ότι το σημερινό ρυθμιζόμενο ποσοστό 8% είναι πολύ χαμηλά, και γι’ αυτό εξετάζεται να αυξηθεί για τις νέες επενδύσεις (διασυνδέσεις Κυκλάδων, Κρήτης) σε 10%-11%, με τη ΡΑΕ ωστόσο να μην έχει ακόμη λάβει τη σχετική απόφαση. Σύμφωνα πάντως με πληροφορίες, αυτό ακριβώς το θέμα, επρόκειτο να απασχολήσει τη χθεσινή συνεδρίαση της ολομέλειας της Αρχής.
Κύκλοι της ΔΕΗ εξηγούν ότι η σημερινή απόδοση του 8% είναι πολύ χαμηλή, ενώ στελέχη της αγοράς αναφέρουν ότι με τέτοια ποσοστά όχι μόνο δεν διασφαλίζεται η προσέλκυση επενδυτών, αλλά ούτε καν η υλοποίηση του δεκαετούς επενδυτικού πλάνου του ΑΔΜΗΕ. Θυμίζουμε ότι η ΡΑΕ έχει ζητήσει την ενίσχυση και επίσπευσή του με την υλοποίηση μεγάλων έργων όπως οι διασυνδέσεις με Κυκλάδες, Κρήτη, Κύπρο.
Τα «αγκάθια»
Με το που θα ψηφισθεί από τη Βουλή το νομοσχέδιο του ΑΔΜΗΕ, το ΥΠΕΚΑ σχεδιάζει να δημοσιεύσει την προκήρυξη του διαγωνισμού πώλησης της εταιρείας, η οποία ωστόσο θεωρείται ένα εξαιρετικά δύσκολο εγχείρημα, έπειτα από την προσφυγή των συνταξιούχων της ΔΕΗ στο Συμβούλιο της Επικρατείας σχετικά με το ασφαλιστικό τους ταμείο.
Θυμίζουμε ότι σε αυτήν, οι συνταξιούχοι ζητούν να ακυρωθεί η ιδιωτικοποίηση, αφού στα πάγια του ομίλου ΔΕΗ (άρα και των θυγατρικών της) έχει ενσωματωθεί μέρος από την περιουσία του ταμείου τους.
Το ΣτΕ δεν έχει ακόμη δημοσιεύσει την απόφασή του, και πολλοί αμφιβάλλουν κατά πόσο η ιδιωτικοποίηση του ΑΔΜΗΕ θα είναι ένα εύκολο εγχείρημα (σσ : παρόμοιο εξώδικο απέστειλε πρόσφατα και ο σύλλογος πτυχιούχων μηχανικών της ΔΕΗ).
Η όλη εμπλοκή ξεκίνησε το 1966, όταν με το νόμο 4491, η ΔΕΗ ανέλαβε στο σύνολό τους τις ασφαλιστικές υποχρεώσεις των εργαζομένων της (ιατροφαρμακευτική περίθαλψη, συντάξεις) έναντι των εργαζομένων της.
Επειδή ακριβώς η ΔΕΗ ανέλαβε τις παραπάνω υποχρεώσεις, δεν κατέβαλε εργοδοτικές εισφορές και παρακρατούσε τις ασφαλιστικές εισφορές των εργαζομένων. Δημιουργήθηκε έτσι ένα κεφάλαιο που η ΔΕΗ το αξιοποιούσε για τη χρηματοδότηση των επενδύσεων της, προκειμένου να αποφεύγει να δανείζεται.
Όμως, μέσω αυτής της διαδικασίας, οι εργαζόμενοι της ΔΕΗ απέκτησαν δικαιώματα επί της περιουσίας της επιχείρησης.
Ακριβώς τα ίδια προβλήματα που ισχύουν για τον ΑΔΜΗΕ θα ισχύουν και για τη «μικρή ΔΕΗ», την εταιρεία που με βάση τουλάχιστον τον μέχρι σήμερα σχεδιασμό θα αποσχιστεί από τη μητρική και θα πουληθεί ξεχωριστά, προκειμένου να «ανοίξει» η ελληνική αγορά ηλεκτρισμού.
Το ΥΠΕΚΑ θα επιχειρήσει να ξεπεράσει τα εμπόδια αυτά, με ρυθμίσεις που θα φέρει σε προσεχές νομοσχέδιο, ωστόσο ουδείς μπορεί να προεξοφλήσει το αποτέλεσμα.
Εκτός από αυτά τα αγκάθια, υπάρχει και η πολιτική αντιπαράθεση. «Όταν γίνουμε κυβέρνηση θα χρησιμοποιήσουμε κάθε νόμιμο μέσο, για να αντιστρέψουμε βλαπτικές αποφάσεις σχετικά με αποκρατικοποιήσεις για τον ελληνικό λαό», ανέφερε από την πλευρά του πάντως χθες ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Γιώργος Σταθάκης ερωτηθείς για το τι θα κάνει με τις ιδιωτικοποιήσεις το κόμμα του αν και όταν γίνει κυβέρνηση.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου