Του Σπύρου Δημητρέλη
Στο πάγο έχουν μπει από την αρχή του έτους οι –ούτως ή άλλως ελάχιστες- μεταβιβάσεις ακινήτων. Αιτία; Οι ασάφειες και αβεβαιότητες που υπάρχουν αναφορικά με την εφαρμογή του φόρου υπεραξίας ακινήτων. Οι ασάφειες και γκρίζες ζώνες έχουν αναγκάσει τους συμβολαιογράφους να σηκώσουν ψηλά τα χέρια και να ζητούν από την ηγεσία του υπουργείου Οικονομικών να προχωρήσει άμεση σε διευκρινίσεις για βασικά ζητήματα εφαρμογής και υπολογισμού του φόρου.
Από την 1η Ιανουαρίου τέθηκε σε ισχύ ο φόρος υπεραξίας ακινήτων ο οποίος υπολογίζεται με συντελεστή 15% επί της διαφοράς μεταξύ της τιμής κτήσης και της τιμής πώλησης του ακινήτου. Μάλιστα επιβάλλεται σε όλες τις πωλήσεις ακινήτων από την Πρωτοχρονιά –βαρύνει τον πωλητή- ανεξαρτήτως του χρόνου και του τρόπου απόκτησής τους.
Εφόσον, το ακίνητο έχει διακρατηθεί για περισσότερο από πέντε έτη και η υπεραξία είναι έως 25.000 ευρώ τότε δεν επιβάλλεται φόρος.
Ως τιμή κτήσης του ακινήτου θεωρείται αυτή που αναγράφεται στο συμβόλαιο ή το πραγματικό τίμημα που κατέβαλε ο φορολογούμενος. Στην περίπτωση που δεν μπορεί να υπολογιστεί τιμή κτήσης τότε αυτή θεωρείται ότι είναι μηδενική. Μάλιστα προβλέπεται και ο αποπληθωρισμός της υπεραξίας έως και 39% ανάλογα με τα έτη που έχει στην κατοχή του το ακίνητο ο πωλητής.
Ωστόσο οι συμβολαιογράφοι έχουν εντοπίσει μια σειρά από ασάφειες οι οποίες δεν τους επιτρέπουν να προχωρήσουν στη σύνταξη συμβολαίων. Ενδεικτικά, δεν έχει ξεκαθαριστεί:
-πως υπολογίζεται η αξία κτήσης όταν ο φορολογούμενος προχωρά στην πώληση ακινήτου το οποίο έχει οικοδομήσει ο ίδιος σε ιδιόκτητο οικόπεδο
-πως υπολογίζεται η αξία κτήσης όταν ο φορολογούμενος απέκτησε το ακίνητο με χρησικτησία
-πώς υπολογίζεται η αξία κτήσης στις περιπτώσεις ανταλλαγής ακινήτων.
Ένα άλλο σημείο που έχει προκαλέσει την αντίδραση των συμβολαιογράφων είναι ότι υποχρεώνονται να παρακρατήσουν το φόρο υπεραξίας και να τον αποδίδουν οι ίδιοι στο δημόσιο ταμείο. Επίσης, επιθυμούν η αξία των ακινήτων να υπολογίζεται από την εφορία και όχι από τους ίδιους προκειμένου να μην έχουν και τη σχετική ευθύνη.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου