Mια βόλτα στα φαρμακεία θα μας φέρει αντιμέτωπους με τα «θαυματουργά» παρασκευάσματα που παρουσιάζονται ως «λιποδιαλύτες».
Συνήθως, πρόκειται για συμπληρώματα υπό τη μορφή κάψουλας ή σκόνης, που υπόσχονται άμεσο αδυνάτισμα του σώματος, καθώς υποτίθεται ότι συμβάλλουν στη διάσπαση των λιπαρών οξέων από τον οργανισμό, χωρίς να επηρεάζουν τη μυική μάζα. Με τέτοιες ευοίωνες εξαγγελίες, πολλοί σπεύδουν να προμηθευτούν τις μαγικές συσκευασίες, που μπορεί να κοστίζουν έως και 60 ευρώ!
Δυστυχώς, η αλήθεια είναι αρκετά διαφορετική: Οι ουσίες που περιέχονται στους λιποδιαλύτες (όπως η Λ-Καρνιτίνη και η Λεκιθίνη) δεν έχει αποδειχθεί πειραματικά ότι όντως συμβάλλουν στη γρηγορότερη διάσπαση των λιπών, καθιστώντας έτσι τους λιποδιαλύτες αναποτελεσματικούς και, εν τέλει, περιττούς. Από την άλλη, διάφορες άλλες ουσίες που περιέχονται σε παρασκευάσματα που φέρουν την επονομασία των λιποδιαλυτών (μα-χουάνγκ, εφεδρίνη και βότανα με διουρητικές ιδιότητες) ενδέχεται να αποδειχτούν επιβλαβείς για τον οργανισμό μας, οπότε κρίνεται απαραίτητο να προσλαμβάνονται μόνον κατόπιν συνεννόησης με γιατρό.
Αν όμως οι λιποδιαλύτες αποδεικνύονται είτε α) αναποτελεσματικοί, είτε β) επικίνδυνοι, γιατί να ασχοληθεί κανείς μαζί τους, ενώ μπορεί κάλλιστα να στραφεί στις τροφές που δρουν λιποδιαλυτικά κατά φυσικό τρόπο; Πράγματι, η σωστή δίαιτα, σε συνδυασμό πάντα με τη σωματική άσκηση (30 λεπτά την ημέρα) και την πόση ικανής ποσότητας νερού, θα κάνει, μακροπρόθεσμα, ορατά τα αποτελέσματα που δεν θα βλέπαμε ποτέ αν στηριζόμασταν μόνο στην απάτη των λιποδιαλυτών: αδυνάτισμα και ευεξία.
Ποιες είναι οι τροφές που βοηθούν στην καύση του λίπους; Παρακάτω σας προτείνουμε μερικές:
1.Γάλα. Η πατροπαράδοτη άποψη για το ασβέστιο επιβεβαιώνεται κι εδώ, καθώς δρα και λιποδιαλυτικά. Μάλιστα, έρευνες έχουν δείξει ότι δίαιτες πλούσιες σε ασβέστιο συντελλούν στη γρηγορότερη καύση του λίπους.
2.Φιλέτο σολομού / Σαρδέλες. Τα ψαρικά που περιέχουν λιπαρά ω-3 συνίστανται σε μία ισορροπημένη διατροφή, γιατί χορταίνουν και ανεβάζουν τη διάθεση, χωρίς να ανεβάζουν τα επίπεδα σάκχαρου. Η ευεργετική τους δράση στον πόλεμο εναντίον του λίπους τα καθιστά ακόμα πιο απαραίτητα.
3.Πιπεριές (πράσινες και κόκκινες). Οι πιπεριές όλων των ειδών (από τις πιο «ήπιες» ως τις πιο καυτερές) προωθούν την καύση του λίπους και ειδικά οι κόκκινες καυτερές πιπεριές, χάρη στην ουσία καψαϊσίνη, η οποία συμβάλλει αυξάνει τις καύσεις του σώματος.
Διαβάστε τη συνέχεια στο boro.gr
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου