Την ίδια στιγμή που τόσο η μητρική (ΔΕΗ) όσο και το ΥΠΕΚΑ φαίνεται ότι συντάσσονται με τη θέση του ΤΑΙΠΕΔ για την κατά την έγκριση της κατά το δυνατόν μεγαλύτερης ρυθμιζόμενης απόδοσης για τον ΑΔΜΗΕ, η καθ ύλην αρμόδια για το θέμα ΡΑΕ τηρεί προσεκτική στάση σταθμίζοντας όλες τις παραμέτρους του εξαιρετικά σύνθετου ζητήματος.
Θυμίζουμε ότι προχθές ανώτατη πηγή της ΔΕΗ έδινε το στίγμα ότι με απόδοση κεφαλαίων του ΑΔΜΗΕ της τάξης του 8% δύσκολα θα προσελκυθεί επενδυτής, ενώ και εχθές το θέμα ετέθη στη διάρκεια της συζήτησης στην επιτροπή παραγωγής και εμπορίου του νομοσχεδίου για τον ΑΔΜΗΕ. Η βασική γραμμή την οποία ακολούθησε στην τοποθέτησή του ο κ. Παπαγεωργίου ήταν ότι με την αποκρατικοποίηση, ακόμη και εάν οδηγηθούμε σε αύξηση των τελών του δικτύου, τόσο η είσοδος του στρατηγικού όσο και οι αυξημένες αποδόσεις θα καταστήσουν εφικτή την υλοποίηση των απαραίτητων διασυνδέσεων (Κυκλάδες, Κρήτη) φέρνοντας συνολική μείωση στο κόστος του συστήματος και άρα στον τελικό καταναλωτή.
Εννοείται ότι τόσο το ΤΑΙΠΕΔ όσο και ο ίδιος ο ΑΔΜΗΕ επιθυμούν μια απόδοση αυξημένη σε σχέση με τα ισχύοντα (8%) ενώ ο διαχειριστής διαμηνύει ότι με τις τρέχουσες αποδόσεις δε διασφαλίζεται όχι μόνο η προσέλκυση επενδυτή αλλά η υλοποίηση του 10ετούς προγράμματος.
Σε αυτό το κλίμα λοιπόν συνεδρίασε προχθές η Ρυθμιστική Αρχή Ενέργειας, η οποία εξέτασε κυρίως τις τιμές των παραμέτρων που πρέπει να ληφθούν υπόψη για τον καθορισμό των μεσοσταθμικών αποδόσεων του επενδεδυμένου κεφαλαίου. Σε αυτές περιλαμβάνεται το ρίσκο της χώρας, το κόστος του χρήματος κ.λπ. Η απόφαση υπολογίζεται ότι θα ληφθεί τέλος Ιανουαρίου.
Από την πλευρά της ΡΑΕ, σύμφωνα με πληροφορίες του Energypress θα γίνουν δύο «δίδυμες» προτάσεις. Μία για τις χρεώσεις χρήσης συστήματος μεταφοράς και μία για τις χρεώσεις χρήσης δικτύου.
Υπενθυμίζουμε ότι πέρυσι εγκρίθηκε ονομαστικό ποσοστό προ φόρων 8%. Τόσο από τον ΑΔΜΗΕ όσο και από το ΔΕΔΔΗΕ έχει ζητηθεί για φέτος μια αύξηση της απόδοσης λίγο πάνω από το 10%.
Σύμφωνα με εκτιμήσεις η ΡΑΕ δεν πρόκειται να φτάσει σε διψήφιες αποδόσεις, ενώ η απόφαση θα αφορά στις χρεώσεις του 2014.
Υπό το πρίσμα αυτό, το ποσοστό που θα εγκριθεί δε θα επηρεάζει άμεσα τον πιθανό αγοραστή του ΑΔΜΗΕ, ο οποίος θα εισέλθει στο μετοχικό κεφάλαιο της εταιρείας και θα αρχίσει να «εισπράττει» έσοδα από το 2015. Ωστόσο ταυτόχρονα, η απόφαση της ΡΑΕ εκτιμάται ότι θα δίνει «σήμα» για την επόμενη περίοδο, 2015 – 2017, που ενδιαφέρει άμεσα τον επενδυτή. Και σε αυτό το σήμα αναμένεται να συνυπολογιστούν όλες οι παράμετροι, τόσο η αποκρατικοποίηση, όσο και η υλοποίηση των κρίσιμων και καθοριστικών για το σύνολο της οικονομίας (όπως φάνηκε το καλοκαίρι με το μπλακ άουτ της Σαντορίνης) έργων των διασυνδέσεων.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου