«Δεν αποδεχόμαστε την ιδιωτικοποίηση του ΑΔΜΗΕ που για εμάς δεν μετράει, και με νόμο θα την καταργήσουμε. Απευθυνόμαστε και στην κυβέρνηση και στους επενδυτές στους οποίους λέμε να μην έρθουν».
Με τα λόγια αυτά ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Θανάσης Πετράκος, αρμόδιος του κόμματος για τα ενεργειακά, έκανε σαφή χθες στη Βουλή τη θέση της αξιωματικής αντιπολίτευσης σχετικά με τον ΑΔΜΗΕ, προϊδεάζοντας για τις αντιδράσεις που πρόκειται να συναντήσει το εγχείρημα πώλησης του ηλεκτρικού δικτύου μεταφοράς, και ακόμη περισσότερο αυτό της «μικρής ΔΕΗ».
Αν και οι κορώνες της αξιωματικής αντιπολίτευσης στην αρμόδια επιτροπή Παραγωγής και Εμπορίου της Βουλής δεν μπορούν να μπλοκάρουν τον διαγωνισμό, δεν στέλνουν και το καλύτερο μήνυμα στους υποψηφίους επενδυτές, που κατά τον κ. Πετράκο «δεν πρόκειται να βγάλουν κέρδος από το ξεπούλημα του ΑΔΜΗΕ, αντίθετα θα χάσουν και τα ψίχουλα που θα βάλουν».
Η κυβέρνηση από την πλευρά της βιάζεται να ψηφιστεί το νομοσχέδιο ώστε αμέσως μετά να προχωρήσει στην δημοσίευση της προκήρυξης για την πώληση του 66% του ΑΔΜΗΕ.
Ωστόσο, αν και δεν το παραδέχεται επίσημα, ανησυχεί ότι ενόψει και των προσεχών εκλογικών αναμετρήσεων (ευρωεκλογές, δημοτικές), είναι πολύ πιθανό το κλίμα για τις «δύσκολες» ιδιωτικοποιήσεις σαν αυτές των δικτύων να βαρύνει.
Πόσο μάλλον αν οι αντιδράσεις ενταθούν και από πλευράς ΓΕΝΟΠ, η οποία μετά την αποχώρηση του Νίκου Φωτόπουλου παραμένει ακόμη ακέφαλη, και θα ήθελε να αξιοποιήσει την ιδιωτικοποίηση του ΑΔΜΗΕ για να ξαναβρεί μέρος από τη χαμένη της «αίγλη».
Και εμφάνιση Φωτόπουλου…
Διόλου τυχαία, ο πρώην πρόεδρος του συνδικάτου, με αφορμή την συζήτηση για τον ΑΔΜΗΕ έκανε προ ημερών την εμφάνισή του στη Βουλή.
Δεν ήταν προσκεκλημένος στην Επιτροπή, αλλά ο κ. Πετράκος του ζήτησε να παρέμβει καθώς βρισκόταν στη Βουλή σε επίσκεψη στα γραφεία του ΣΥΡΙΖΑ. Ο πρώην πρόεδρος της ΓΕΝΟΠ (σσ : πλέον συμμετέχει στο Δ.Σ. της ΔΕΗ ως εκπρόσωπος των εργαζομένων) κάλεσε μεταξύ άλλων τους βουλευτές «να μην επιτρέψουν στο κρατικό μονοπώλιο να μετατραπεί σε ιδιωτικό».
Έτυχε μάλιστα της υπεράσπισης του κ. Πετράκου, όταν ο εισηγητής της ΝΔ Κωστής Μουσουρούλης, του είπε ότι δεν μπορεί να εμφανίζεται στη Βουλή ως τιμητής των πάντων την ώρα που ελέγχεται από τη Δικαιοσύνη για την υπόθεση «ΓΕΝΟΠ-tours»...
Κατά τα λοιπά από τη συζήτηση για τον ΑΔΜΗΕ, που συνεχίζεται και σήμερα στην επιτροπή της Βουλής δεν έλειψαν τα ευτράπελα.
Διαβάζοντας τα πρακτικά, αντιλαμβάνεται κανείς πόσο… αδιάβαστοι είναι οι βουλευτές πάνω σε εξειδικευμένα θέματα, σαν αυτά της ενέργειας, για τα οποία ωστόσο εκφράζουν επίσημες τοποθετήσεις εκπροσωπώντας τα κόμματά τους.
«Τι θα συμβεί με το ΚΟΤ αν πουληθεί ο ΑΔΜΗΕ ;»
«Και τι θα συμβεί με το Κοινωνικό Τιμολόγιο της ΔΕΗ, εφόσον ο ΑΔΜΗΕ πουληθεί σε ιδιώτη ; Θεωρείτε ότι ένας επιχειρηματίας θα συνεχίσει να ενδιαφέρεται για τις αδύναμες κοινωνικές ομάδες ;», ρώτησε για παράδειγμα απευθυνόμενη στον κ. Μουσουρούλη, η βουλευτής των Ανεξάρτητων Ελλήνων, Ραχήλ Μακρή.
Μπέρδεψε προφανώς τα ηλεκτρικά δίκτυα με τα τιμολόγια, όπως το ΚΟΤ, το οποίο έχει καθιερωθεί με υπουργική απόφαση, και παρέχεται από τη ΔΕΗ, την μητρική εταιρεία του ΑΔΜΗΕ, που είναι και υπεύθυνη για την τιμολογιακή πολιτική στο ηλεκτρικό ρεύμα.
Σε άλλο μήκος κύματος ήταν και ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Αλέξης Μητρόπουλος. Εκείνος μπέρδεψε τον ρόλο του ΑΔΜΗΕ με εκείνον των ορυχείων και σταθμών παραγωγής της ΔΕΗ, αν και οι κακές γλώσσες επιμένουν ότι αναφερόταν στους… υδρογονάνθρακες των ελληνικών θαλασσών.
«Τα υπόγεια κοιτάσματα αποτελούν δημόσια περιουσία»
«Η ενέργεια που στηρίζεται σε χρήση υπογείων κοιτασμάτων αποτελεί δημόσια περιουσία», είπε χαρακτηριστικά, για να επικαλεστεί το άρθρο 106 του Συντάγματος, σύμφωνα με το οποίο «το κράτος λαμβάνει τα επιβαλλόμενα μέτρα για την αξιοποίηση πηγών εθνικού πλούτου από την ατμόσφαιρα και τα υπόγεια ή υποθαλάσσια κοιτάσματα».
Προφανώς ο κ. Μητρόπουλος δεν γνωρίζει ότι ο ΑΔΜΗΕ δεν έχει σχέση με τον λιγνίτη (σσ: υπόγεια κοιτάσματα) τον οποίο εκμεταλλεύεται με τη μορφή της ηλεκτρικής ενέργειας η ΔΕΗ μέσω των ορυχείων και των μονάδων της.
Η μόνη σχέση που έχει ο ΑΔΜΗΕ με τα… υπόγεια, είναι κάποιες μόνο από τις γραμμές ηλεκτρικών δικτύων. Κι αυτές λιγοστές, αφού η πλειοψηφία των 11.183 χιλιομέτρων γραμμών που ελέγχει πανελλαδικά, είναι υπέργειες.
Σημειωτέον ότι ο κ. Μητρόπουλος δεν συμμετέχει στην Επιτροπή Παραγωγής και Εμπορίου της Βουλής, αλλά όπως διαβάζουμε πάντα από τα πρακτικά, ζήτησε να παρευρεθεί ως εργατολόγος...
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου