Η «αντίστροφη μέτρηση» έχει αρχίσει για τους «λιμνάζοντες» φοιτητές των ελληνικών ΑΕΙ και ΤΕΙ, οι οποίοι, σύμφωνα με τις τελευταίες δηλώσεις του υπουργού Παιδείας Ανδρέα Λοβέρδου, θα διαγραφούν στο τέλος του μήνα.
«Δόθηκε ο κατάλληλος χρόνος σε όλους», αναφέρει σε ανακοίνωσή του το υπουργείο. «Ολοι αυτοί οι φοιτητές έχουν προειδοποιηθεί από το 2007 και το 2011». Στην έντονη φημολογία ότι θα προκύψουν τροποποιήσεις στο εν λόγω μέτρο, το υπουργείο απαντά ότι, «όσοι θεωρούν ότι θα κάνουμε πίσω για μικροπολιτικούς λόγους, δεν έχουν παρά να περιμένουν λίγες ημέρες, για να εξακριβώσουν την ακρίβεια των λόγων μας». Το ζήτημα έχει θορυβήσει μία ευρεία πληθυσμιακή ομάδα, καθώς ο αριθμός των περίφημων «αιώνιων» φοιτητών ξεπερνάει τους 180.000, σύμφωνα με τα στοιχεία που η πλειονότητα των ΑΕΙ και ΤΕΙ έχει δώσει στο υπουργείο Παιδείας. «Υπάρχουν λιμνάζοντες φοιτητές ακόμα και από τη δεκαετία του ’50», είπε χαρακτηριστικά ο κ. Λοβέρδος σε χθεσινή ραδιοφωνική συνέντευξη.
«Σε συνεργασία με τα πανεπιστημιακά ιδρύματα, ύστερα από πολλά χρόνια προειδοποιήσεων και καθυστερήσεων, θα εφαρμόσουμε αυτό που ο νόμος ορίζει, στις 31 Αυγούστου, ότι δηλαδή όσοι έχουν πάρα πολύ μεγάλη καθυστέρηση, εν προκειμένω έντεκα χρόνια στα μέγιστα της καθυστέρησης, όσοι έχουν ξεπεράσει αυτά τα έντεκα χρόνια, διαγράφονται». Η διαγραφή, όπως διευκρίνισε ο ίδιος, ισχύει για τους «λιμνάζοντες» φοιτητές.
«Να μην γίνεται σύγχυση εκεί με τους παρόντες φοιτητές, όπου εκεί ισχύει ο αριθμός 4 + ν και 5 + ν». Υπενθυμίζεται ότι οι παρόντες φοιτητές θα αποτελούν στο εξής αρμοδιότητα των οργανισμών, η σύσταση των οποίων προβλέπεται να ολοκληρωθεί την 1η Νοεμβρίου 2014. Το επιχείρημα ότι οι λεγόμενοι «αιώνιοι» φοιτητές, καθώς δεν δικαιούνται πάσο, συγγράμματα, δωρεάν σίτιση ή στέγαση, δεν επιβαρύνουν οικονομικά το σύστημα αντέκρουσε ο υπουργός, αναδεικνύοντας άλλες πτυχές.
Συγκεκριμένα, έκανε λόγο για γραφειοκρατικό κόστος, υποβάθμιση της σημασίας του κύκλου σπουδών, λόγω της ύπαρξης λιμναζόντων φοιτητών, εξαιτίας των οποίων δίνονται εντέλει λανθασμένα στοιχεία για το φοιτητικό δυναμικό. «Από αυτά απορρέουν άλλα λάθη, όπως ο αριθμός των διδασκόντων, ο αριθμός του διοικητικού προσωπικού, της χρηματοδότησης, κ.ά.».
Ωστόσο, υπάρχουν και άλλα «καυτά» ζητήματα που απασχολούν εν μέσω θέρους το επιτελείο του υπουργείου Παιδείας. «Το πρόβλημα που δεν μπορούμε να λύσουμε αυτήν τη στιγμή είναι οι μετεγγραφές», παραδέχτηκε ο υπουργός. Υπενθυμίζεται ότι προεκλογικά, τον Μάιο του 2014, χορηγήθηκε σε πολλές κατηγορίες φοιτητών το δικαίωμα μετεγγραφής, κάτι που ενδέχεται να δημιουργήσει το «αδιαχώρητο» στα κεντρικά ΑΕΙ, τη στιγμή που θα «ερημώσουν» τα περιφερειακά. Επί του θέματος, ο κ. Λοβέρδος δεν επεκτάθηκε, καθώς βρίσκεται εν εξελίξει σχετική διαβούλευση.
Κρίσιμη η κατάσταση και στα σχολεία, που ανοίγουν στις 11 Σεπτεμβρίου, με σημαντικές ελλείψεις καθηγητών. O υπουργός επισήμανε την ανάγκη επαναπροσδιορισμού της αναλογίας μίας πρόσληψης προς δέκα συνταξιοδοτήσεις στην εκπαίδευση, όπως ισχύει σε άλλους τομείς του Δημοσίου, κάτι που έχει συζητήσει και με τον κ. Μητσοτάκη. Φέτος, ζητήθηκε η πρόσληψη 22.500 εκπαιδευτικών, λόγω περισσοτέρων συνταξιοδοτήσεων, αλλά εγκρίθηκαν 19.500. Η σχολική χρονιά θα ξεκινήσει, επομένως, με 3.000 λιγότερους καθηγητές και δασκάλους. «Υπάρχουν ακόμα 360 αδιόριστοι επιτυχόντες από τον ΑΣΕΠ του 2010», υπενθύμισε ο κ. Λοβέρδος. «Βάσει της αναλογίας 1 προς 10, μπορούμε να προσλάβουμε το 2015-16 μόλις 450 άτομα. Να εξαγγείλουμε εκ νέου ΑΣΕΠ μόνο για 200 άτομα, όταν προσέρχονται 30.000 άνθρωποι;» διερωτήθηκε ο υπουργός.
Πηγή: Η ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ/enikos.gr
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου