Oρθάνοιχτο παράθυρο για αύξηση προσωπικού και μισθών στον ΑΔΜΗΕ από τους νέους ιδιοκτήτες που θα προκύψουν από τον εν εξελίξει διαγωνισμό ιδιωτικοποίησης, αφήνει η χθεσινή απόφαση της ΡΑΕ για το Επιτρεπόμενο Έσοδο του ΑΔΜΗΕ. Τα επιπλέον έξοδα που θα απαιτηθούν σε αυτή την περίπτωση, θα τα πάρει πίσω ο ΑΔΜΗΕ μέσω των τελών δικτύου που πληρώνουν οι καταναλωτές, αφού θα αναπροσαρμόζεται κατά το ισόποσο το Επιτρεπόμενο Έσοδο του Διαχειριστή.
Συγκεκριμένα, στην απόφαση της ΡΑΕ αναφέρονται τα εξής: «Η ΡΑΕ δύναται να προβεί σε έκτακτη αναθεώρηση του Επιτρεπόμενου Εσόδου, μετά από αίτηση του Διαχειριστή, εφόσον έχουν μεταβληθεί σημαντικά τα οικονομικά, νομικά ή πραγματικά δεδομένα που είχαν ληφθεί υπόψη κατά την έγκριση του Επιτρεπόμενου Εσόδου και συντρέχουν συνθήκες που επαρκώς μπορούν να τεκμηριωθούν ως προς την επίπτωσή τους, τόσο για την ομαλή και εύρυθμη λειτουργία του Διαχειριστή, όσο και για το όφελος των χρηστών του Συστήματος. Ειδικότερα, ενδεχόμενοι λόγοι αναθεώρησης του Επιτρεπόμενου Εσόδου περιλαμβάνουν, μεταξύ άλλων, ενδεικτικά: Σημαντικές μεταβολές στις λειτουργικές δαπάνες του ΑΔΜΗΕ, λόγω νομικών ή άλλων υποχρεώσεων που προκύπτουν ως αποτέλεσμα μεταβολής του ιδιοκτησιακού καθεστώτος της εταιρείας ή αναδιοργάνωσης της εγχώριας αγοράς ηλεκτρικής ενέργειας».
Πρόκειται στην πραγματικότητα για πρόβλεψη που έρχεται να καλύψει μια γνωστή υπόθεση με δύο σκέλη:
Πρώτον ο ΑΔΜΗΕ έχει ανάγκη προσωπικού που δεν μπορεί να προσλάβει σήμερα, ειδικά μέσω του ΑΣΕΠ. Είναι χαρακτηριστικό ότι τα τελευταία χρόνια έχουν καταγραφεί περισσότερες από 250 συνταξιοδοτήσεις, δίχως να έχουν καλυφθεί οι θέσεις με νέες προσλήψεις. Το αποτέλεσμα είναι ότι πλέον υπάρχουν προβλήματα στελέχωσης και καθυστερούν έργα αλλά και οι εκθέσεις και οι εισηγήσεις που καλείται να εκπονήσει και να παρουσιάσει ο ΑΔΜΗΕ ενόψει των αλλαγών που κυοφορούνται στην αγορά ηλεκτρισμού. Εκτιμάται ότι ο νέος ιδιοκτήτης θα προχωρήσει σε προσλήψεις (οι μνηστήρες φέρονται να έχουν πράγματι εκδηλώσει την πρόθεση να προχωρήσουν σε ενίσχυση του προσωπικού της εταιρείας) και αυτό θα γίνει εφικτό μόλις η εταιρεία φύγει από τον απόλυτο έλεγχο του Δημοσίου καθώς με το ποσοστό του κράτους να πέφτει στο 33% παύουν να ισχύουν οι δεσμεύσεις, αλλά και τα όρια προσλήψεων που έχουν επιβληθεί από το μνημόνιο.
Δεύτερον, η άρση των δεσμεύσεων ισχύει όχι μόνο για τις προσλήψεις αλλά και για το μισθολογικό κομμάτι όπου ως γνωστόν υπάρχουν σήμερα μειώσεις και πλαφόν τα οποία και θα αρθούν. Συνεπώς το πιθανότερο είναι να υπάρξουν αυξήσεις μισθών. Αυτό συνέβη για παράδειγμα και στην Πορτογαλία, όπου η ιδιωτικοποίηση της EDP επανέφερε τους μισθούς στην εταιρεία ηλεκτρισμού της Πορτογαλίας στα προ μνημονίου επίπεδα, μετά από απόφαση των κινέζων νέων ιδιοκτητών.
Τόσο η πρόσληψη νέων εργαζόμενων όσο και η αύξηση των μισθών γίνεται ευκολότερη, στο βαθμό που η δαπάνη θα περάσει στο Επιτρεπόμενο Έσοδο καθώς θα έχουν «μεταβληθεί σημαντικά τα οικονομικά, νομικά ή πραγματικά δεδομένα που είχαν ληφθεί υπόψη κατά την έγκριση του Επιτρεπόμενου Εσόδου». Και μάλιστα δεν υπάρχει περίπτωση να μην θεωρηθεί επαρκώς τεκμηριωμένη η μεταβολή, αφού είναι από εκείνες που αναφέρονται ρητά στην απόφαση: «λόγω νομικών ή άλλων υποχρεώσεων που προκύπτουν ως αποτέλεσμα μεταβολής του ιδιοκτησιακού καθεστώτος της εταιρείας ή αναδιοργάνωσης της εγχώριας αγοράς ηλεκτρικής ενέργειας».
Υπενθυμίζεται ότι με βάση την απόφαση της ΡΑΕ που δημοσιοποιήθηκε χθες, το Επιτρεπόμενο Έσοδο για το 2015 είναι 254,6 εκατ. ευρώ, για το 2016 είναι 250,2 εκατ. ευρώ και για το 2017 είναι 261 εκατ. ευρώ.
Πρέπει να σημειωθεί τέλος, ότι με την απόφαση της ΡΑΕ το Απαιτούμενο Έσοδο του Διαχειριστή (δηλαδή το ποσό που θα πρέπει να εισπράξει από τους καταναλωτές από τα τέλη δικτύου) είναι περίπου 10 εκατ. περισσότερο από το 2014 (215 εκατ. ευρώ από 205 εκατ. ευρώ). Πρόκειται για μια αύξηση περί το 4,5%, η οποία όμως δεν δημιουργεί στην πραγματικότητα παρά μια επιβάρυνση ολίγων ευρωλεπτών ανά λογαριασμό ρεύματος. energypress.gr
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου