Άνοιγμα και σε χώρες με αξιολόγηση κάτω από “ΒΒΒ-“ όπως η Ελλάδα και η Κύπρος ανακοίνωσε ο πρόεδρος της ΕΚΤ, Μάριο Ντράγκι.
Όπως ξεκαθάρισε όμως ο κ.Ντράγκι, για να προχωρήσει η αγορά των ελληνικών ABS θεωρείται προϋπόθεση «να υπάρχει υφιστάμενο πρόγραμμα με την ΕΕ». «Χωρίς πρόγραμμα δεν υπάρχουν αγορές», ξεκαθάρισε και διευκρίνισε ότι το πρόγραμμα θα διαρκέσει δύο χρόνια και οι αγορές θα ξεκινήσουν το τέταρτο τρίμηνο: «Η ΕΚΤ μπορεί να ξεκινήσει την αγορά καλυμμένων ομολόγων από τα μέσα Οκτωβρίου και ABS από το τέταρτο τρίμηνο του 2014». Όσο για το ύψος του προγράμματος, χωρίς να δώσει συγκεκριμένα νούμερα, είπε ότι θα κινείται περίπου στο 1 τρις.ευρώ.
Ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας τόνισε ότι οι χώρες που θα συμμετάσχουν στο πρόγραμμα αγοράς πρέπει να έχουν ένα υφιστάμενο πρόγραμμα με την Ε.Ε και όταν ρωτήθηκε απάντησε ότι αυτό ισχύει και για την Ελλάδα: «Θέλουμε να είμαστε όσο πιο περιεκτικοί γίνεται, αλλά με φρόνηση. Έχουμε αποφασίσει να συμπεριλάβουμε χώρες που έχουν αξιολόγηση κάτω από ΒΒΒ-, όπως η Ελλάδα και η Κύπρος, με δύο προϋποθέσεις: Η πρώτη είναι πως θα υπάρξουν μια σειρά μέτρα που θα περιορίσουν το ρίσκο για τις συγκεκριμένες αγορές που θα γίνουν εκεί, ώστε τα στοιχεία ενεργητικού που αγοράζονται να έχουν ανάλογο ρίσκο με τα στοιχεία που αγοράζονται αλλού. Και υπάρχει και μια δεύτερη προϋπόθεση, η οποία βασικά είναι ότι οι χώρες θα έχουν ένα πρόγραμμα με την Ε.Ε.» .
Σύμφωνα με τον ίδιο, το πρόγραμμα αυτό θα βοηθήσει να αυξηθεί ο υπερβολικά χαμηλός πληθωρισμός στην ευρωζώνη και να φθάσει κοντά στο ποσοστό-στόχο της ΕΚΤ, που είναι κάτω από, αλλά κοντά στο 2%. Διευκρίνισε επίσης ότι στο πρόγραμμα αγοράς εκ μέρους της ΕΚΤ αξιογράφων από ιδιωτικές τράπεζες (ABS) θα συμπεριληφθούν τιτλοποιημένα δάνεια τραπεζών της Ελλάδας και της Κύπρου, παρά το ότι δεν θεωρούνται καν επένδυση από τους οίκους αξιολόγησης.
Ο πρόεδρος της ΕΚΤ επανέλαβε ότι οι κίνδυνοι για την ανάπτυξη της ευρωζώνης παραμένουν καθοδικοί. Όπως επισήμανε η ανάκαμψη μπορεί να μετριαστεί από τον αρνητικό ρυθμό στη χορήγηση δανείων και την ανεργία. Επιπλέον, υπογράμμισε πως η ανεπαρκής πρόοδος στις μεταρρυθμίσεις είναι αρνητικός παράγοντας για το outlook της ευρωζώνης.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου