Σε τομείς όπως ο τραπεζικός, η ενέργεια (πρακτικά η ΔΕΗ) και τα νερά πρέπει να υπάρχει ισχυρός δημόσιος έλεγχος
Η «ομάδα κρίσιμων επαφών» του ΣΥΡΙΖΑ, η οποία έχει αναλάβει να δημιουργήσει τους απαραίτητους διαύλους επικοινωνίας και συνεννόησης με την επιχειρηματική κοινότητα, έχει ήδη συναντηθεί, σύμφωνα με διασταυρωμένες πληροφορίες του energypress, με όλους τους ισχυρούς επιχειρηματικούς ομίλους, ξένους και ελληνικούς, που δραστηριοποιούνται στον τομέα της ενέργειας. Το ίδιο έχει κάνει με κάποια από τα μεγάλα ξένα funds τα οποία έχουν ήδη επενδύσει ή διερευνούν τις δυνατότητες επενδύσεων στη χώρα μας, μεταξύ άλλων και στον τομέα της ενέργειας.
Τα πρόσωπα που κάνουν τις επαφές είναι, κυρίως, ο Γιάννης Δραγασάκης, ο Γιώργος Σταθάκης, ο Γιάννης Μηλιός (λιγότερο) και ο Νίκος Παπάς που είναι και ο άμεσος σύνδεσμος, σε πρακτικό επίπεδο, με τον Αλέξη Τσίπρα. Όπως είναι σε θέση να γνωρίζει το energypress, η διαδικασία των επαφών έχει ξεκινήσει εδώ και τουλάχιστον ένα χρόνο και έχει διπλή αφετηρία και διπλό χαρακτήρα: Αποτελεί, αφενός, ανταπόκριση στις «γέφυρες» που έχουν ρίξει οι επιχειρηματίες εκτιμώντας προφανώς ότι με τον έναν ή τον άλλο τρόπο ο ΣΥΡΙΖΑ θα αποτελεί παράγοντα της εξίσωσης διακυβέρνησης της χώρας το επόμενο διάστημα. Αντικατοπτρίζει, αφετέρου, την προσπάθεια της ηγεσίας της αξιωματικής αντιπολίτευσης, να περιορίσει τις ανησυχίες των επιχειρηματιών και να «ξορκίσει» ενδεχόμενες τάσεις εγκατάλειψης θέσεων ή επενδυτικών σχεδίων και συμφωνιών, μετά από μια ενδεχόμενη ανάληψη της διακυβέρνησης από τον ΣΥΡΙΖΑ.
Παρότι σε αυτές τις συναντήσεις κανείς δεν φανερώνει απολύτως τα χαρτιά του και τα λεγόμενα διατυπώνονται σε γλώσσα διπλωματική, ένθεν κακείθεν, τα βασικά στοιχεία όσων προκύπτουν από το ρεπορτάζ του energypress, για τη στάση του ΣΥΡΙΖΑ είναι τα εξής:
· Τα στελέχη της Κουμουνδούρου καθησυχάζουν τους επιχειρηματίες ότι δεν πρόκειται να προχωρήσουν σε κινήσεις που θα καταστήσουν επισφαλή τη συμμετοχή της χώρας στην ευρωζώνη και σε κινήσεις, εν γένει, που θα οδηγήσουν τον τόπο σε περιπέτειες. Τονίζουν επίσης ότι «το κράτος έχει συνέχεια», διατύπωση που μπορεί να ερμηνευθεί και ως διαβεβαίωση, για παράδειγμα, ότι δεν πρόκειται να ακυρώσουν ιδιωτικοποιήσεις που θα έχουν εν τω μεταξύ πραγματοποιηθεί.
· Ειδικά για τις ιδιωτικοποιήσεις ωστόσο, τα ηγετικά στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ εφιστούν την προσοχή των επιχειρηματιών και των εκπροσώπων των ξένων funds, στη θέση του κόμματος ότι σε τομείς όπως ο τραπεζικός, η ενέργεια (πρακτικά η ΔΕΗ) και τα νερά πρέπει να υπάρχει ισχυρός δημόσιος έλεγχος. Οι παρεμβάσεις στους τομείς αυτούς εμφανίζονται ως «κόκκινη γραμμή», αλλά κάποιοι τουλάχιστον από τους συνομιλητές των στελεχών της Κουμουνδούρου επισημαίνουν με νόημα ότι υπάρχει ήδη μια σοβαρή μετατόπιση, από την απόλυτη θέση για κρατική ιδιοκτησία, στη θέση για ισχυρό δημόσιο έλεγχο. «Δημόσιος έλεγχος μπορεί να υπάρχει ακόμα και με ιδιωτικό management» λένε χαρακτηριστικά.
· Οι εκπρόσωποι του ΣΥΡΙΖΑ επιμένουν, επίσης, στις βασικές θέσεις για μια διαφορετική οικονομική πολιτική με αιχμή την έξοδο από τη λιτότητα και την προώθηση πολιτικών αύξησης της ενεργούς ζήτησης, χωρίς όμως αυτές οι αναπτυξιακές πολιτικές να χρηματοδοτούνται από τη δημιουργία νέων ελλειμμάτων. Οι ισοσκελισμένοι προϋπολογισμοί εμφανίζονται ως δεσμευτική συνθήκη.
Σε κάθε περίπτωση, οι επιχειρηματίες με τους οποίους μίλησε το energypress θεωρούν ότι το να οδηγηθεί η χώρα σε πρόωρες εκλογές με αφορμή την ανάδειξη προέδρου της Δημοκρατίας είναι μια αρνητική εξέλιξη που δημιουργεί κινδύνους. Γιαυτό άλλωστε, στο διάστημα μέχρι να ξεκαθαρίσει το θέμα της προεδρικής εκλογής είναι εντελώς απίθανο να υπάρξει οποιαδήποτε επενδυτική κίνηση στη χώρα. Παρόλα αυτά, και παρότι δεν επιθυμούν μια κυβερνητική αλλαγή, είναι σαφές ότι ενδεχόμενη ανάληψη της διακυβέρνησης από τον ΣΥΡΙΖΑ δεν προκαλεί πλέον πανικό στην επιχειρηματική τάξη. Για τη διαμόρφωση της τάσης αυτής είναι βέβαιον ότι έπαιξαν το ρόλο τους και οι συναντήσεις που είχαν με τους κυρίους Δραγασάκη, Σταθάκη, Μηλιό και Παπά
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου