ΜΕΧΡΙ ΣΤΙΓΜΗΣ, Η ΓΑΛΛΙΚΗ ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ ΕΧΕΙ ΔΗΛΩΣΕΙ ΟΤΙ ΔΕΝ ΘΑ ΛΑΒΕΙ ΕΠΙΠΛΕΟΝ ΜΕΤΡΑ ΠΕΡΑΝ ΑΥΤΩΝ ΠΟΥ ΠΡΟΤΕΙΝΕ ΤΗΝ ΑΝΟΙΞΗ
Η Ευρωπαϊκή Ένωση ετοιμάζεται να απορρίψει τον προϋπολογισμό της Γαλλίας για το 2015, σύμφωνα με Ευρωπαίους αξιωματούχους που επικαλείται το Dow Jones Newswires, ξεκινώντας μία σύγκρουση η οποία αναμένεται να αποτελέσει το μεγαλύτερο τεστ μέχρι στιγμής για τις νέες εξουσίες των Βρυξελλών, που έχουν σχεδιαστεί για να αποτραπεί μια επανάληψη της κρίσης χρέους της ευρωζώνης.
Ο Γάλλος υπουργός Οικονομικών, Michel Sapin δήλωσε τον προηγούμενο μήνα ότι η χώρα του θα έχει έλλειμμα ύψους 4,3% του ΑΕΠ την επόμενη χρονιά - μακριά από το 3% που είχε προηγουμένως υποσχεθεί. Εξαιρουμένων των επιπτώσεων της αδύναμης οικονομίας, οι σχεδιαζόμενες περικοπές δαπανών από την γαλλική κυβέρνηση θα αντιστοιχούν μόλις στο 0,2% του ΑΕΠ, από το 0,8% που είχε συμφωνηθεί με τις Βρυξέλλες.
Αυτό θα θέσει τον προϋπολογισμό της Γαλλίας σε "σοβαρή μη συμμόρφωση" με τους νέους ευρωπαϊκούς κανόνες και πιθανόν να οδηγήσει την Κομισιόν να τον στείλει πίσω στο Παρίσι για αναθεωρήσεις, αναφέρει Ευρωπαίος αξιωματούχος στο Dow Jones Newswires. Μέχρι στιγμής, η γαλλική κυβέρνηση έχει δηλώσει ότι δεν θα λάβει επιπλέον μέτρα πέραν αυτών που πρότεινε την άνοιξη, υποδηλώνοντας ότι είναι έτοιμη να διακινδυνεύσει σε δημόσια σύγκρουση με τις Βρυξέλλες.
"Οι άνθρωποι είναι έτοιμοι να αφήσουν τα μεγάλα παιδιά των Βρυξελλών να απορρίψουν τον προϋπολογισμό" αναφέρει ένας Ευρωπαίος αξιωματούχος.
Η σύγκρουση με τη Γαλλία μπορεί να συνοδευθεί από μια διαμάχη με την Ιταλία σχετικά με τον προϋπολογισμό, η οποία επίσης έχει δηλώσει ότι θα χάσει τους συμφωνημένους στόχους. Η Ιταλία έχει περισσότερα περιθώρια διότι οι προηγούμενοι προϋπολογισμοί είχαν χαμηλότερα ελλείμματα από της Γαλλίας.
Η αξιοπιστία των νέων εξουσιών των Βρυξελλών απειλείται να υπονομευθεί σοβαρά αν μεγάλες χώρες όπως η Γαλλία και η Ιταλία μπορούν να αψηφούν τους νέους κανόνες - που δίνουν στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή το δικαίωμα να απαιτήσει αλλαγές στους προτεινόμενους προϋπολογισμούς πριν υποβληθούν στα εθνικά κοινοβούλια. Θα σηματοδοτήσει ότι το σκληρό καθεστώς επί των προϋπολογισμών μπορεί να επιβληθεί μόνο στις μικρότερες οικονομίες της ευρωζώνης, όπως η Ελλάδα και η Πορτογαλία.
Μερίδα Ευρωπαίων αξιωματούχων κάνουν παραλληλισμό με το τρόπο με τον οποίο η Γαλλία και Γερμανία αγνοούσαν τα όρια ελλειμμάτων μία δεκαετία πριν, χωρίς να έχουν συνέπειες μία κίνηση που θεωρούν ότι αποδυνάμωσε θανάσιμα την δημοσιονομική πειθαρχία στη ζώνη του ευρώ.
"Αυτό που ο κόσμος υποτιμά είναι ότι αυτό που διακυβεύεται είναι η συνολική αξιοπιστία των κανόνων" αναφέρει στο Dow Jones Newswires, Ευρωπαίος αξιωματούχος.http://kourdistoportocali.com
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου