Εμμένει στην θέση του ότι δεν πρόκειται να προχωρήσει καμία ενεργειακή ιδιωτικοποίηση ο υπουργός Παραγωγικής Ανασυγκρότησης Π. Λαφαζάνης, παρά τα όσα περί του αντιθέτου αφήνει να εννοηθεί το κείμενο Βαρουφάκη που εστάλη στο Eurogroup.
“Στον τομέα της ενέργειας δεν πρόκειται να προχωρήσει καμία ιδιωτικοποίηση, ούτε στη ΔΕΗ, ούτε στη ΔΕΠΑ, ούτε στα ΕΛΠΕ. Ισχύει στο ακέραιο ότι έχω μέχρι σήμερα πει,” σχολίαζε χθες ο υπ.Παραγωγικής Ανασυγκρότησης Π.Λαφαζάνης σε αντιδιαστολή με τις παραδοχές του επίμαχου mail.
Αναφερόμενος στο σημείο του κειμένου Βαρουφάκη ότι “οι ελληνικές αρχές δεσμεύονται να σεβαστούν τη διαδικασία για όσες ιδιωτικοποιήσεις βρίσκονται σε εξέλιξη”, ο υπουργός ήταν για μια ακόμη φορά κατηγορηματικός, επιμένοντας ότι καμία ενεργειακή επιχείρηση δεν πρόκειται να πουληθεί, καμία αποκρατικοποίηση στο τομέα ευθύνης του δεν πρόκειται να περπατήσει.
Πολλοί προεξοφλούν ότι αργά ή γρήγορα θα υπάρξει σύγκρουση με τον υπ. Οικονομικών πάνω στα θέματα των ιδιωτικοποιήσεων, ενώ κάποιοι θεωρούν ότι τα πρώτα δείγματα θα υπάρξουν σήμερα κατά τη συνεδρίαση της κοινοβουλευτικής ομάδας του ΣΥΡΙΖΑ. Εξάλλλου οι πρώτες έντονες αντιρρήσεις Λαφαζάνη για πολλά σημεία του mail εκφράστηκαν ήδη χθες κατά τη διάρκεια του πολύωρου κυβερνητικού συμβουλίου.
Είναι επομένως προφανές ότι στην κυβέρνηση δεν έχουν την ίδια άποψη για το μέλλον των ιδιωτικοποιήσεων. Μπορεί, από τη προεκλογική "ακύρωση κάθε διαγωνισμού" το Μαξίμου να κινείται πλέον στη μετεκλογική "συνέχιση εκείνων που βρίσκονται σε εξέλιξη", πραγματοποιώντας μεγάλη στροφή από τις ακραίες θέσεις που είχαν διατυπώσει για το θέμα σειρά υπουργών, το παιχνίδι ωστόσο τώρα αρχίζει.
Η “μπίλια” γύρω από τι θα γίνει στο χώρο της ενέργειας δεν έχει ακόμη σταματήσει να γυρνάει, και παρότι η κυβέρνηση, υπό την πίεση των πιστωτών, μοιάζει να έχει κάνει θεαματική στροφή στο θέμα των ιδιωτικοποιήσεων, ο αρμόδιος υπουργός έχει αντίθετη άποψη, και όλα είναι ανοικτά.
Ενδιαφέρον πάντως έχει μια ακόμη πτυχή από το κεφάλαιο αποκρατικοποιήσεις του κειμένου Βαρουφάκη που πιθανότατα να αφορά και στην ενέργεια.
Η δέσμευση ότι θα συνεχιστούν οι εν εξελίξει διαγωνισμοί, συνοδεύεται και από τη φράση "οι ιδιωτικοποιημένες επιχειρήσεις θα πρέπει να διασφαλίζουν τη παροχή δημόσιων αγαθών και υπηρεσιών σύμφωνα με τους στόχους της εθνικής πολιτικής και σε συμμόρφωση με την νομοθεσία της ΕΕ".
Τι μπορεί να σημαίνει αυτή η διατύπωση ; Δεν αποκλείεται να προστέθηκε προκειμένου να αφήσει περιθώρια ελιγμών στην ελληνική πλευρά να επαναδιαπραγματευθεί ζητήματα όπως η "Μικρή ΔΕΗ" που αποτελούσε ένα ελληνικό εφεύρημα απέναντι στην κοινοτική απαίτηση να απελευθερωθεί η αγορά ηλεκτρισμού, και δη η αγορά του λιγνίτη που μονοπωλείται από τη ΔΕΗ.
Δεν έχουν περάσει πολλές ημέρες από τότε που το υπουργείο Παραγωγικής Ανασυγκρότησης διέψευσε τα σενάρια που ήθελαν την ηγεσία του να έχει δεχθεί εισηγήσεις για παραχώρηση σε ιδιώτες των λιγνιτικών κοιτασμάτων της Ελασσόνας και της Δράμας, ως αντίδοτο στο στοπ της “Μικρής ΔΕΗ”.
Εχουμε γράψει πολλές φορές ότι δεδομένης και της καταδικαστικής από το καλοκαίρι απόφασης του Ευρωδικαστηρίου για την Ελλάδα, είναι πολύ πιθανό η ΕΕ να αναβιώσει την υπόθεση λιγνίτη, ζητώντας από την κυβέρνηση να πάρει μέτρα (μετά και το τέλος της Μικρής ΔΕΗ) για να ανοίξει η αγορά αυτή σε τρίτους. Το ίδιο κάλλιστα θα μπορούσε να ισχύσει και με τα υδροηλεκτρικά. Να ζητήσει δηλαδή η ΕΕ από την κυβέρνηση π.χ. να πουλήσει λιγνιτικές ή υδροηλεκτρικές μονάδες. Σε μια τέτοια περίπτωση, θεωρείται βέβαιο ότι θα αναβιώσει το σενάριο της παραχώρησης σε ιδιώτες των κοιτασμάτων σε Ελασσόνα-Δράμα, καθώς θα αποτελεί τη λιγότερη κακή λύση.
Συνοψίζοντας, θα έχει μεγάλο ενδιαφέρον όταν ο κ. Λαφαζάνης θα βρεθεί τετ α τετ με τον αρμόδιο Επίτροπο Ενέργειας Μ. Σέφκοβιτς, προκειμένου οι δύο πλευρές να συζητήσουν τη νέα ενεργειακή πολιτική της χώρας. Προς το παρόν οι αρμόδιες κοινοτικές υπηρεσίες έχουν αποφύγει να πάρουν θέση, αναμένοντας την ολοκλήρωση της διαπραγμάτευσης γύρω από το νέο πρόγραμμα της ελληνικής κυβέρνησης. Τώρα ωστόσο που αυτή ολοκληρώθηκε, τουλάχιστον σε πρώτη φάση, τα ζητήματα από πλευράς Κομισιόν εκτιμάται ότι θα αρχίσουν να μπαίνουν στο τραπέζι.http://energypress.gr/
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου