- Δεν χρειάζονται ΑΔΙ προς το παρόν, ούτε για λόγους ευελιξίας. Αυτό αποδεικνύεται έμπρακτα και από το ενεργειακό ισοζύγιο μέχρι σήμερα.
- Διεκδικούμε, προκειμένου να μειωθεί το ενεργειακό κόστος που είναι αδήριτη ανάγκη για την Εθνική Οικονομία, τη δωρεάν χορήγηση δικαιωμάτων εκπομπών CO2, δεδομένου ότι το ΑΕΠ της χώρας ήταν μικρότερο του 60% του μέσου όρου της ΕΕ για το έτος 2014 σε συνδυασμό με το ότι οι γείτονες της Ελλάδας, πλην Ιταλίας, δεν έχουν υποχρεώσεις αγοράς δικαιωμάτων
- Η ΔΕΗ είναι υπέρ του συνολικού ανασχεδιασμού της αγοράς ηλεκτρικής ενέργειας στην Ελλάδα, ώστε να δημιουργηθούν υγιείς δομές για την ανάπτυξη του ανταγωνισμού.Όχι στη "Μικρή ΔΕΗ" , Ναι στο γαλλικό μοντέλο των "ΝΟΜΕ"
Χαρακτηρίζοντας την Ελλάδα ως το τελευταίο κάστρο των ενεργειακών μονοπωλίων πανευρωπαϊκά, είναι εδώ και καιρό γνωστό ότι οι Βρυξέλλες πίεζαν να συμπεριληφθούν στην τελική λίστα της συμφωνίας όλα εκείνα που η ελληνική πλευρά, διά του υπουργού Π. Λαφαζάνη, έχει αποκηρύξει ως αδιαπραγμάτευτα.
Άφηναν μόνο ένα ανοικτό παράθυρο. Το κατά πόσο η κατάργηση του μονοπωλίου της ΔΕΗ θα γίνει μέσω της επαναφοράς του σχεδίου πώλησης της "μικρής" ΔΕΗ ή μέσω του πιο ήπιου μέτρου των δημοπρασιών λιγνιτικής και υδροηλεκτρικής ισχύος (ΝΟΜΕ), υπέρ του οποίου έχει ταχθεί ο Γ. Βαρουφάκης. Φαίνεται ότι θα συμβεί το δεύτερο. Αλλά όλοι γνωρίζουν ότι τα ΝΟΜΕ είναι μόνο ένα μεταβατικό μέτρο.
Έτσι, η γραμμή των Βρυξελλών ήταν και παραμένει η εξής: Χωρίς γενναίες μεταρρυθμίσεις στα ενεργειακά, σπάσιμο του πανίσχυρου μονοπωλίου στον ηλεκτρισμό, και άνοιγμα της αγοράς φυσικού αερίου δεν πρόκειται να υπάρξει συμφωνία μεταξύ Ελλάδας και δανειστών.
Στις συνθήκες του παζαριού και του συνεχούς γράψε - σβήσε, φαίνεται ότι σπάσιμο της "Μικρής ΔΕΗ" και η πώληση του ΑΔΜΗΕ έχουν φύγει προς το παρόν από τις απαιτήσεις των δανειστών, σίγουρα όμως θα συμπεριληφθεί το γαλλικό μοντέλο δημοπρασιών ρεύματος ΝΟΜΕ.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου