Χρήστος Στεφάνου
Το Energypress είχε εγκαίρως προειδοποιήσει για τις πιθανές επιπτώσεις που προκαλεί στο ενεργειακό οικοδόμημα της Ευρωπαϊκής Ένωσης η προσωρινή απόσυρση σημαντικού αριθμού πυρηνικών μονάδων από τη Γαλλία. Τα απόνερα της ενεργειακής κρίσης έχουν ήδη φτάσει και στην Ελλάδα και προ ημερών εστάλησαν από το ΔΕΣΦΑ οι πρώτες προειδοποιήσεις, που θέτουν σε εγρήγορση όλους τους συμμετέχοντες της αγοράς, ενώ λαμβάνονται και τα πρώτα μέτρα πρόληψης για την αποτροπή πιθανής ενεργειακής κρίσης.
Το πρόβλημα ξεκινά από το γεγονός ότι από τις αρχές Νοεμβρίου έχει τεθεί εκτός λειτουργίας πάνω από το ένα τρίτο του πυρηνικού παραγωγικού παραγωγικού της Γαλλίας. Η απόφαση ελήφθη από τη Ρυθμιστική Αρχή Ενέργειας της Γαλλίας και σχετίζεται με θέματα ποιότητας προμήθειας υλικών, που εντοπίστηκαν με αποτέλεσμα να ξεκινήσουν ενδελεχείς έλεγχοι. Κάποιες πληροφορίες πάντως θέλουν το κλείσιμο να σχετίζεται και με λόγους ασφάλειας και πρόληψης απέναντι σε πιθανά τρομοκρατικά χτυπήματα από το ISIS.
Σε κάθε περίπτωση έχει δημιουργηθεί ένα ενεργειακό έλλειμμα στο κέντρο της Ευρώπης, το οποίο όπως αναμενόταν έχει δημιουργήσει ένα ντόμινο: η ζήτηση που καλυπτόταν από τις πυρηνικές μονάδες πλέον καλύπτεται σε μεγάλο βαθμό από εισαγωγές με αποτέλεσμα να υπάρχει έξαρση του εμπορίου και αύξηση των τιμών.
Τα απόνερα της κρίσης φτάνουν έως και την Ελλάδα όπου παρατηρείται με βάση τα στοιχεία του ΑΔΜΗΕ σημαντική ενίσχυση των εξαγωγών: ενώ παραδοσιακά οι εισαγωγές ρεύματος υπερκαλύπτουν τις εξαγωγές, τις τελευταίες ημέρες τα στοιχεία του διαχειριστή δείχνουν έξαρση των εξαγωγών στις βόρειες διασυνδέσεις. Ενδεικτικά για σήμερα προβλέπεται να έχουμε εξαγωγικό ισοζύγιο της τάξης των 4GWh. Είναι χαρακτηριστικό ότι αντίστοιχο εξαγωγικό ισοζύγιο είχε να καταγραφεί στα βόρεια σύνορα της χώρας μας από τον πόλεμο στην πρώην Γιουγκοσλαβία. Επίσης να σημειωθεί ότι η διασύνδεση της Ιταλίας παραμένει κλειστή, ενώ σε περίπτωση που λειτουργούσε το πρόβλημα πιθανόν να ήταν ακόμη μεγαλύτερο αφού θα έφευγαν ακόμη περισσότερες εξαγωγές.
Όπως δείχνουν και τα στοιχεία της αγοράς επόμενης ημέρας, δουλεύουν στο φουλ όλοι οι σταθμοί ηλεκτροπαραγωγής, η ΔΕΗ έχει βάλει στο σύστημα σχεδόν όλες τις διαθέσιμες μονάδες της, ενώ στην αγορά έχει μπει σε ισχύ 50MW ακόμη και η μονάδα ανοιχτού κύκλου του Ήρωνα, χωρίς πάντως να επηρεάζει επί του παρόντος την ΟΤΣ. Ειδικά τις ώρες της βραδινής αιχμής (που φτάνει κοντά στα 9000MW) δουλεύουν σε πλήρες δυναμικό όλες οι ιδιωτικές μονάδες αερίου (Elpedison Θεσσαλονίκη και Θίσβη, Protergia, Korinthos ενώ ο μεγάλος Ήρωνας είναι σε συντήρηση) ενώ από τις μονάδες της ΔΕΗ σε πλήρη λειτουργία βρίσκονται ο Άγιος Δημήτριος (πλην της μονάδας 4) η Καρδιά, η Μεγαλόπολη, το Αμύνταιο, η Μελίτη, το Αλιβέρι 5, το Λαύριο 4 και η Κομοτηνή. Σε φουλ λειτουργία είναι και αρκετά υδροηλεκτρικά (πάνω από 1000MW στην ώρα αιχμής)
Τι σημαίνουν όλα αυτά για το ελληνικό ενεργειακό σύστημα; Ότι το φυσικό αέριο οριακά επαρκεί για να καλύψει όλες τις ανάγκες.
Αυτό τουλάχιστον συνάγεται από το γεγονός ότι ο ΔΕΣΦΑ εξέδωσε προχθές έγκαιρη προειδοποίηση, σημειώνοντας ότι εάν επιβεβαιωθούν οι προβλέψεις για τη ζήτηση τις επόμενες ημέρες είναι πιθανόν, παρότι όλες οι διασυνδέσεις λειτουργούν κανονικά και γίνονται εισαγωγές φυσικού αερίου σε full capacity, να υπάρξει ζήτημα.
Ενδεικτικά η ημερήσια ζήτηση σε φυσικό αέριο κυμαίνεται στις 210 με 220 χιλιάδες μεγαβατώρες όταν η νορμάλ ζήτηση είναι της τάξης των 150-170 χιλ. μεγαβατωρών.
Στο πλαίσιο αυτό λοιπόν υπάρχει η πρώτη κινητοποίηση από πλευράς όλων των εμπλεκομένων και ήδη ζητήθηκε να υπάρξει περικοπή σε πρώτη φάση μικρής ποσότητηας 10 χιλιάδων μεγαβατωρών, η οποία εκτιμάται ότι θα επηρεάσει τις εξαγωγές και όχι τις ανάγκες του εγχώριου συστήματος, ο οποίες θα συνεχίσουν να καλύπτονται κανονικά.
Σημειώνεται ότι με βάση το πρωτόκολλο για την αντιμετώπιση κρίσεων, αρχικά κόβονται ποσότητες από τους ηλεκτροπαραγωγούς, στη συνέχεια από τους μεγάλους καταναλωτές και τα διακοπτόμενα συμβόλαια και στη συνέχεια εάν υπάρξει έντονη κρίση γίνονται περικοπές και από την υπόλοιπη κατανάλωση.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου