Τετάρτη 7 Δεκεμβρίου 2016

Τη συνέχιση των δημοπρασιών NOME και μετά το 2019 ζητούν οι θεσμοί – Που έχει κολλήσει η διαπραγμάτευση

Θοδωρής Παναγούλης

Σε εκκρεμότητα παραμένει το ενεργειακό «αγκάθι» των διαπραγματεύσεων της δεύτερης αξιολόγησης του ελληνικού προγράμματος, δηλαδή η διαφωνία θεσμών – κυβέρνησης για τις ποσότητες των δημοπρασιών τύπου NOME και την εν γένει πορεία υλοποίησης της δέσμευσης για ριζική μείωση του ποσοστού της ΔΕΗ στην προμήθεια ρεύματος.

Η εκκρεμότητα παρέμεινε και μετά την τηλεδιάσκεψη που πραγματοποίησε το βράδυ του Σαββάτου το οικονομικό επιτελείο - συμμετέχοντος του Γιώργου Σταθάκη -  με τους επικεφαλής των θεσμών, τηλεδιάσκεψη που δεν έδωσε λύση και σε άλλα προβλήματα, με αποτέλεσμα να έχει πλέον κατέβει ο πήχης σχετικά με το αποτέλεσμα του σημερινού Eurogroup.

Της τηλεδιάσκεψης του Σαββάτου είχε προηγηθεί εργώδης αναζήτηση σε τεχνικό επίπεδο (εκεί δηλαδή που γίνεται η επί της ουσίας διαπραγμάτευση) μιας πιθανής συμφωνίας, χωρίς όμως κατάληξη. Οι συζητήσεις συνεχίζονται και σήμερα σε τεχνικό επίπεδο στο περιθώριο του Eurogroup.

Η αφετηρία

Σε ποιο σημείο βρίσκονται - ή αλλιώς που έχουν κολλήσει - οι συζητήσεις; Σύμφωνα με πληροφορίες του energypress τα πράγματα έχουν ως εξής:

Η τρόικα θεωρεί εξαρχής (και επιμένει) ότι θα πρέπει κάθε χρόνο μέχρι το 2019 να υλοποιείται ένα συνεχές roll out των ποσοτήτων της προηγούμενης χρονιάς, αρχής γενομένης από το Σεπτέμβριο του 2017 οπότε θα πρέπει να επαναδιατεθεί (εκτός από το 12%) και το 8% του 2016. Η απαίτηση αυτή για σωρευτικό υπολογισμό των προς δημοπράτηση ποσοτήτων χρόνο με το χρόνο, οδηγεί στο να κατευθυνθεί στις δημοπρασίες NOME το 46% της παραγωγής της ΔΕΗ μέχρι το 2019!

Αυτή η απαίτηση δεν γίνεται δεκτή από την ελληνική πλευρά, η οποία επιμένει ότι, όσον αφορά τις ποσότητες, η απλή εφαρμογή του Νόμου (8% το 2016, 12% το 2017, 13% το 2018 και 13% το 2019) είναι αρκετή για να δημιουργήσει την απαιτούμενη κινητικότητα και να επιτευχθεί ο στόχος μείωσης του ποσοστού της ΔΕΗ στην προμήθεια κάτω από 50% έως το 2020. Κεντρικό επιχείρημα της ελληνικής πλευράς είναι ότι δεν πρέπει να ταυτίζεται το ποσοστό πελατών που πρέπει να χάσει η ΔΕΗ βάσει των συμφωνημένων στόχων με τις ποσότητες που βγαίνουν στις δημοπρασίες NOME. Σύμφωνα με την ελληνική άποψη, οι ποσότητες που βγαίνουν στο NOME είναι προϊόντα αντιστάθμισης κινδύνου και ως εκ τούτου πρέπει να καλύπτουν μέρος και όχι το σύνολο του ρεύματος που εκπροσωπούν οι ιδιώτες εναλλακτικοί προμηθευτές. Το υπόλοιπο πρέπει να το παίρνουν - οι προμηθευτές - από την αγορά.

Οι δύο παραπάνω θέσεις υπήρξαν οι αρχικές των δύο πλευρών. Εν τω μεταξύ, στις συζητήσεις που έχουν μεσολαβήσει, έχει υπάρξει προσέγγιση και έχουν βρεθεί σημεία συμφωνίας (βλέπε εδώ το πλέον πρόσφατο γραπτό κείμενο σύγκλισης) ωστόσο, όπως είναι γνωστό, μέχρι να υπάρξει τελική λύση καμία ενδιάμεση δεν ισχύει. 

Τα σημεία σύγκλισης

Ποια είναι τα σημεία σύγκλισης; Οι πληροφορίες αναφέρουν ότι η ελληνική αντιπροσωπεία για την πρόοδο της συζήτησης έχει δεχθεί να υπολογιστούν πράγματι σωρευτικά οι ποσότητες, μόνον όμως για το 2017 (να βγούν τον Ιανουάριο οι ποσότητες που αντιστοιχούν στο 12%, και τον Σεπτέμβριο να βγεί και πάλι το 8% του 2016, πιθανόν και σε δύο "δόσεις", μία στο τέλος του 2017 και μία μέσα στο 2018). Στη συνέχεια να υπάρξει διόρθωση για τις δημοπρασίες του 2018 με βάση το review που θα κάνει η ΡΑΕ τον Ιούνιο του 2017. Να αυξηθούν δηλαδή αν υπάρχει πρόβλεψη για υστέρηση στην επίτευξη των στόχων ή και να μειωθούν αν διαπιστωθεί ότι η πραγματική μείωση του μεριδίου της ΔΕΗ στην πράξη υπερβαίνει τους στόχους που έχουν προσδιοριστεί (εδώ θα μετρήσει προφανώς και το αποτέλεσμα που θα έχει μια πιθανή υλοποίηση του σχεδίου της ΔΕΗ για πώληση έτοιμου πελατολογίου).

Φαίνεται όμως ότι σε αυτό το σημείο υπάρχει επιμονή των θεσμών σε μια πιο σκληρή απαίτηση: εκτός από την πιθανή αναθεώρηση τον Ιούνιο του 2017, να περιληφθεί σε μια τωρινή συμφωνία και η ρητή αναφορά ότι, εάν τον Ιούνιο του 2018 υπάρχει υστέρηση στο στόχο, να περνάμε αυτόματα σε άλλου τύπου δομική λύση και συγκεκριμένα στην επαναφορά του σχεδίου της «μικρής ΔΕΗ».

Για μετά το 2019

Ακόμα πιο ανησυχητικό, προοπτικά, είναι το γεγονός ότι οι θεσμοί –και ειδικά οι εκπρόσωποι της Κομισιόν – έχουν εγείρει κατά τις συζητήσεις θέμα συνέχειας της διαδικασίας εκχώρησης του 46% της παραγωγής της ΔΕΗ και μετά το 2019 που λήγει η συμβατική υποχρέωση για μείωση του ποσοστού της ΔΕΗ κάτω από το 50%. ΟΙ θεσμοί δεν ζητούν να περιληφθεί τώρα στην όποια συμφωνία, ωστόσο είναι μια αρνητική παρακαταθήκη για τις μελλοντικές αξιολογήσεις.

Ας σημειωθεί τέλος ότι οι δύο πλευρές, όπως έγκαιρα έχει αποκαλύψει το energypress, φαίνεται ότι έχουν συμφωνήσει σε ότι αφορά την αναθεώρηση της τιμής εκκίνησης των δημοπρασιών. Συγκεκριμένα έχει επικρατήσει η άποψη της ελληνικής πλευράς να μην υπάρξει άμεση αναθεώρηση στην τιμή της δημοπρασίας του Ιανουαρίου, η οποία θα περιλαμβάνει την τιμή των ρύπων του 2016. Μια τέτοια εξέλιξη θα οδηγούσε σε περαιτέρω μείωση της τιμής εκκίνησης. Αντίθετα θα υπάρχει μια ετήσια αναθεώρηση, η οποία θα πραγματοποιείται τον Ιούνιο και η οποία θα εφαρμόζεται στις επόμενες δημοπρασίες.energypress.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

ΓΝΩΡΙΖΟΝΤΑΣ ΤΗ ΣΑΝΤΟΡΙΝΗ

ΓΝΩΡΙΖΟΝΤΑΣ ΤΗ ΣΑΝΤΟΡΙΝΗ
κάντε κλικ στην εικόνα

ΣΧΟΛΙΑ ΑΝΑΓΝΩΣΤΩΝ

ΣΩΤΗΡΗΣ ΣΟΦΙΑΝΟΠΟΥΛΟΣ

ΣΩΤΗΡΗΣ ΣΟΦΙΑΝΟΠΟΥΛΟΣ
kourdistoportokali.com

ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ ΜΗΤΣΟΤΑΚΗΣ (1918-2017)

Κ.ΚΟΛΜΕΡ

Leonard Cohen - A Thousand Kisses Deep

MICHAEL LANDON

ΤΟ ΜΙΚΡΟ ΣΠΙΤΙ ΣΤΟ ΛΙΒΑΔΙ

TVP

TVP

TVP ΤΟ WEB ΚΑΝΑΛΙ ΜΑΣ

TVP ΤΟ WEB ΚΑΝΑΛΙ ΜΑΣ
κάντε κλικ στην εικόνα