Του Χάρη Φλουδόπουλου
Το πρώτο βήμα για τη διάσωση της ΔΕΗ έγινε με την έγκριση του αναγκαίου πακέτου ενίσχυσης της επιχείρησης, ύψους 500 εκατ. ευρώ, από το δ.σ. της επιχείρησης. Ωστόσο, ο δρόμος για την επιστροφή της ΔΕΗ σε διατηρήσιμη και σταθερή κερδοφορία παραμένει μακρύς. Συγκεκριμένα, όπως τόνισε στη Βουλή ο πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος της επιχείρησης, Γ. Στάσσης, μετά τις ιστορικές ζημίες του 2018, ύψους 903,8 εκατ. ευρώ, που αντανακλούν σοβαρά διαρθρωτικά προβλήματα, η επιχείρηση για να ανακάμψει και να επιστρέψει σε λειτουργική κερδοφορία θα χρειαστεί χρόνο.
Το γεγονός, πάντως, ότι έχει εγκαίρως υπογραμμιστεί η σοβαρότητα του προβλήματος ενισχύει τις προσδοκίες, ενώ ταυτόχρονα η απόφαση του δ.σ. επιτρέπει στην επιχείρηση να βγάλει το κεφάλι έξω από το νερό. Ωστόσο αυτό δεν αρκεί για το οριστικό turnaround, το οποίο συναρτάται όχι μόνο με την εφαρμογή των μέτρων αποκατάστασης, αλλά και με την έναρξη των διαρθρωτικών δράσεων μετασχηματισμού της επιχείρησης.
Αποτροπή
Τι σημαίνει αυτό πρακτικά; Ότι το πρώτο πακέτο μέτρων θα οδηγήσει στην αποτροπή των χειρότερων, δηλαδή την παρατήρηση του ορκωτού ΕΥ, που θα ενεργοποιούσε ρήτρες για την εισηγμένη και θα προκαλούσε μια σειρά από αλυσιδωτά προβλήματα για την επιχείρηση και όχι μόνο. Βεβαίως η διοίκηση της ΔΕΗ, με τη συμπαράσταση του αρμόδιου ΥΠΕΝ, διαβεβαίωσε κατηγορηματικά την Επιτροπή αλλά και την αγορά ότι θα κάνει ό,τι απαιτείται και θα λάβει όλα τα απαραίτητα μέτρα για να είναι βιώσιμη η επιχείρηση.
Ποιο είναι το πρώτο αυτό πακέτο:
- Εξορθολογισμός των τιμολογίων, χωρίς να προκαλείται επιβάρυνση στο συνολικό ποσό που πληρώνει ο καταναλωτής. Εδώ η διοίκηση έκανε μια δύσκολη άσκηση προκειμένου οι αλλαγές στο ανταγωνιστικό σκέλος των τιμολογίων να ισοσκελιστούν από Ειδικό Τέλος Αερίων του Θερμοκηπίου και τη μείωση στο ΦΠΑ. Έτσι, για περίπου 7 εκατ. καταναλωτές τα βασικά τιμολόγια θα είναι ουδέτερα, χωρίς επίπτωση.
- Διατηρείται η έκπτωση συνέπειας, η οποία όμως μειώνεται από το 10% στο 5%, με κόστος 2,5 ευρώ τον μήνα.
- Εφαρμόζεται ρήτρα CO2 ως μέτρο προληπτικό, με μηδενική επίπτωση για τους καταναλωτές σήμερα.
- Καταργείται η έκπτωση στη ρήτρα διοξειδίου των βιομηχανιών Μέσης Τάσης.
- Εντατικοποιείται η προσπάθεια στο μέτωπο των στρατηγικών κακοπληρωτών.
Στα μέτρα αυτά θα χρειαστεί να συμπεριληφθούν αφενός η καταβολή των ΥΚΩ ύψους 200 εκατ. ευρώ παλαιότερων ετών και αφετέρου η κατάργηση των δημοπρασιών ΝΟΜΕ, αλλά και η μείωση των εκπτώσεων που ισχύουν για τους εργαζομένους της επιχείρησης. Αξίζει να σημειωθεί ότι τον Ιούλιο ανανεώθηκε η συνεργασία με την Qualco, ενώ αναμένεται να βελτιωθεί αισθητά η επίδοση των εισπρακτικών μηχανισμών της ίδιας της ΔΕΗ μετά τις οργανωτικές αλλαγές που έχουν προγραμματιστεί.
Στα διαρθρωτικά μέτρα, για τα οποία απαιτείται συμφωνία με την Κομισιόν, έχουμε την υπόθεση του ΔΕΔΔΗΕ, τη διαπραγμάτευση για τον περιορισμό των στόχων μείωσης του μεριδίου της ΔΕΗ στη λιανική, την κατάργηση των δημοπρασιών ΝΟΜΕ, την απόσυρση λιγνιτικών μονάδων, την εκπόνηση νέου business plan και τα προγράμματα εθελουσίας.
Ο συνδυασμός του πρώτου πακέτου ενίσχυσης ρευστότητας, για το οποίο η εικόνα είναι πλήρης, αλλά και του πακέτου των διαρθρωτικών, για το οποίο θα γίνει διαπραγμάτευση με την Κομισιόν, συνθέτουν την πλήρη εικόνα για το σχέδιο διάσωσης.
Αγωνία για την επάρκεια του πακέτου διάσωσης
Εδώ και καιρό έχει καταστεί σαφές ότι η εταιρεία δεν αντιμετωπίζει μόνο ταμειακό πρόβλημα, αλλά ότι απαιτείται να δοθούν λύσεις που θα αντιμετωπίσουν το δομικό πρόβλημα βιωσιμότητάς της. Οι δράσεις αυτές θα οδηγήσουν στον μετασχηματισμό της επιχείρησης και θα την επαναφέρουν σε αναπτυξιακή τροχιά μεσοπρόθεσμα. Πρόκειται για μέτρα κάποια εκ των οποίων θα ληφθούν σε συνεννόηση, διαβούλευση και συμφωνία με την κυβέρνηση, την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, τους θεσμικούς φορείς και τις τράπεζες.
Ωστόσο είναι σαφές ότι η αποφασιστικότητα της κυβέρνησης, αλλά και το γεγονός ότι έχει εγκαίρως υπογραμμιστεί η σοβαρότητα του προβλήματος της επιχείρησης, δημιουργεί θετικό κλίμα.
Ποια είναι τα μέτρα αυτά;
1. Απογαλακτισμός της εταιρείας από τις διαδικασίες του Δημοσίου και λειτουργία της επιχείρησης ως πραγματικής εισηγμένης. Αυτό αφορά την εταιρική διακυβέρνηση και την ανταγωνιστική λειτουργία της επιχείρησης.
2. Νέο business plan, το οποίο θα έχει καταρτιστεί μέχρι το τέλος του έτους.
3. Απολιγνιτοποίηση με διάλογο με τις τοπικές κοινωνίες και με γνώμονα την ανάπτυξή τους.
4. Ανάπτυξη ΑΠΕ: Τομέας στον οποίο η επιχείρηση έχει μείνει πολύ πίσω και θα χρειαστεί τα επόμενα χρόνια να πρωταγωνιστήσει.
5. Εκσυγχρονισμός εμπορίας με καινούργια εμπορική πολιτική και προϊόντα, όχι μόνο οριζόντια, αλλά στοχευμένα.
6. Ψηφιακός μετασχηματισμός όλου του ομίλου: στην παραγωγή, στα δίκτυα, στην εμπορία.
Το πακέτο αυτό δημιουργεί θετικές προσδοκίες όχι μόνο για την ίδια τη ΔΕΗ, αλλά συνολικά για το ενεργειακό σύστημα της χώρας, καθώς η εξυγίανση και ανταγωνιστική λειτουργία της επιχείρησης δημιουργεί προϋποθέσεις για άνοιγμα επενδύσεων στην αγορά. Αυτό σημαίνει πρακτικά ότι όλη η αγορά ενέργειας αλλά και οι stakeholders παρακολουθούν με ενδιαφέρον την εξέλιξη της υλοποίησης του σχεδίου διάσωσης. Πάντως, η πρώτη εικόνα από την αγορά είναι θετική και η μετοχή, από τα επίπεδα των 1,77 ευρώ τον Μάιο, βρέθηκε την περασμένη εβδομάδα στα 2,8 ευρώ, έχει δηλαδή καταγράψει άνοδο 36,7% μέσα σε διάστημα 5 μηνών.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου