Το νησί της Σαντορίνης ή Θήρας ανήκει στο
νησιωτικό σύμπλεγμα των Κυκλάδων στο Αιγαίο πέλαγος. Απέχει από τον Πειραιά
128 ναυτικά και η έκτασή του φτάνει τα 75,8 τετραγωνικά
χιλιόμετρα.Η Σαντορίνη είναι ένα
από τα τέσσερα νησιά που απόμειναν από την μεγάλη έκρηξη του ηφαιστείου. Το
μεγαλύτερο νησί είναι η Σαντορίνη ή Θήρα, ενώ ακολουθούν η Θηρασιά, η Νέα Καμένη
και η Παλιά Καμένη. Η Παλαιά και η Νέα Καμένη είναι ηφαιστειακά νησιά και δεν
κατοικούνται.Η Σαντορίνη ανήκει στο ηφαιστειακό τόξο του
Αιγαίου και χαρακτηρίζεται σαν ενεργό ηφαίστειο.
Αν ξεκινήσετε από τον Πειραιά με το
High speed (7:00) , θα φτάσετε στον Αθηνιό (το λιμάνι της Θήρας , 12 χλμ από τα
ΦΗΡΑ) περίπου στις 12:00.
Φωτογραφία του blue star καθώς πλέει
πίσω από το Σκάρο στο Ημεροβίγλι
Αν ξεκινήσετε από τον Πειραιά με το Blue Star (7:25) , θα φτάσετε στον Αθηνιό , περίπου στις 15:30.Ωστόσο με το blue star θα απολαύσετε , φθάνοντας στη Σαντορίνη , όλη τη μαγεία από το γραφικό Αμμούδι και την Οία (απέναντι τη Θηρασιά) , την Αρμένη , το Φηροστεφάνι τα Φηρά (το παλιό λιμάνι κάτω από τα Φηρά) .
Το λιμάνι του Αθηνιού από Ψηλά
Το λιμάνι του
Αθηνιού από το Καράβι
Φθάνοντας στον Αθηνιό σε πιάνει ένας
"κόμπος" στο λαιμό , αντικρίζοντας το επιβλητικό βουνό και μερικά τουριστικά
μαγαζιά λες που ήρθα ; Όταν όμως ανέβεις αυτό το "βουνό" με το αυτοκίνητο και
πλησιάζεις τα Φηρά , η καρδιά σου επανέρχεται στη θέση της.
- ΦΗΡΑ: Ο οικισμός των Φηρών ή και Χώρα είναι η πρωτεύουσα του δήμου Θήρας της Σαντορίνης. Τα Φηρά είναι χτισμένα στο "φρύδι" της καλντέρας, σε υψόμετρο περίπου 250 μέτρων .
Φωτογραφία από τα ΦΗΡΑ
Φωτογραφία από το
τελεφερίκ της Σαντορίνης
Από τα Φηρά μπορούμε να πάρουμε το
τελεφερίκ για να πάμε στο παλιό λιμάνι της Σαντορίνης και από εκεί να
επισκεφθούμε με καϊκια το ηφαίστειό της(παλιά και Νέα Καμμένη).Αν πάτε να είστε
κατάλληλα προετοιμασμένοι (παπούτσια , καπέλα , νερό ).- ΦΗΡΟΣΤΕΦΑΝΙ : Το Φηροστεφάνι είναι παλιό χωριό βόρεια των Φηρών, της πρωτεύουσας της Σαντορίνης, το οποίο σήμερα έχει συνενωθεί με αυτά και αποτελεί συνοικισμό τους. Το όνομα του σημαίνει «στεφάνι των Φηρών» και οφείλεται στην υψομετρική του θέση σε σχέση με τα υπόλοιπα Φηρά. Χαρακτηρίζεται από τα παραδοσιακά σπίτια, τα στενά σοκάκια και την θέα προς το ηφαίστειο.
- ΗΜΕΡΟΒΙΓΛΙ :Το Ημεροβίγλι ή Μεροβίγλι είναι χωριό της Σαντορίνης που βρίσκεται 3 χιλιόμετρα βορειοδυτικά των Φηρών, στο υψηλότερο σημείο της καλδέρας, περίπου 300 μέτρα από την επιφάνεια της θάλασσας.Εκεί βρίσκεται και ο Σκάρος. Πρόκειται για ένα επιβλητικό βουνό, το οποίο δεσπόζει στο Ημεροβίγλι. Στον βυθό του, ο οποίος είναι βραχώδης, υπάρχει και το ομώνυμο ψάρι Σκάρος με τους έντονους χρωματισμούς. Στη δύση του Ηλίου επισκέπτες μαζεύονται στο Ημεροβίγλι για να δουν το ηλιοβασίλεμα.
Φωτογραφία από το
ηλιοβασίλεμα στο Ημεροβίγλι.Στην άκρη φαίνεται η Οία
Πριν το Βούρβουλο στρίβουμε
αριστερά και παίρνουμε το δρόμο για την πανέμορφη Οία.
- ΟΙΑ :Η Οία είναι παραδοσιακός οικισμός της Σαντορίνης και αποτελεί έδρα της κοινότητας Οίας, όπως αυτή διαμορφώθηκε με το Σχέδιο Καποδίστριας. Ονομάζεται και Απάνω Μεριά ή Ανωμεριά και οι κάτοικοι Απανωμερίτες. Βρίσκεται στο βόρειο άκρο του νησιού, σε απόσταση 11 χιλιομέτρων βορειοδυτικά από τα Φηρά και σε υψόμετρο περίπου 121 μέτρων. Θεωρείται ως ένα από τα πιο γραφικά μέρη της Ελλάδας, με έντονο παραδοσιακό χαρακτήρα και είναι παγκοσμίως γνωστή για το ηλιοβασίλεμα της.
Φωτογραφία από την Οία, στο βάθος έχουν αρχίσει να μαζεύονται για το
ηλιοβασίλεμα
- ΑΜΜΟΥΔΙ :ένας υπέροχος κολπίσκος με ταβέρνες και φρέσκο ψάρι σε καλές τιμές.Μπορείς να κατέβεις και από την Οία από τα σκαλάκια , αλλά και με γαϊδουράκια.Εκτελούνται και δρομολόγια με καϊκια για τη Θηρασιά.
- ΘΗΡΑΣΙΑ : Η Θηρασία ή Θηρασιά είναι μικρό νησί το οποίο, μέχρι την Μινωική έκρηξη των προϊστορικών χρόνων που δημιούργησε την καλδέρα, αποτελούσε κομμάτι της νήσου Στρογγύλη, της οποίας σήμερα συμπληρώνει το κυκλικό περίγραμμα μαζί με τα νησιά Σαντορίνη και Ασπρονήσι. Διοικητικά όλο το νησί ανήκει στο Κοινοτικό διαμέρισμα Θηρασίας της Κοινότητας Οίας .Αν και αρχικά υπήρχε η άποψη ότι το όνομα Σαντορίνη (Santa Irini) προήλθε από το παρεκκλήσι της Αγίας Ειρήνης που υπήρχε στην Θηρασιά, σήμερα θεωρείται πιθανότερο να προέρχεται από την μεγαλοπρεπέστατη παλαιοχριστιανική τρίκλιτη βασιλική της Αγίας Ειρήνης που βρισκόταν στην Περίσσα της Σαντορίνης, τα ερείπια της οποίας ανακαλύφθηκαν το 1992.
B). Aν από την πλατεία των φηρών
στρίψουμε προς τα κάτω θα οδηγηθούμε στο/στην :
- ΚΑΜΑΡΙ :Το Καμάρι είναι παραθαλάσσιο χωριό της Σαντορίνης, το οποίο βρίσκεται στους πρόποδες του Μέσα Βουνού στην ανατολική πλευρά του νησιού, σε απόσταση 9 χιλιομέτρων από τα Φηρά.Έχει πολλά τουριστικά μαγαζιά , ταβέρνες και ξενοδοχεία.Για να φθάσουμε στο Καμάρι περνάμε από το χωριό Βόθωνας.
Φωτογραφία από το Καμάρι
- ΠΕΡΙΣΣΑ :Η Περίσσα είναι παραθαλάσσιο χωριό της Σαντορίνης, το οποίο βρίσκεται στο νοτιοανατολικό άκρο της, σε απόσταση 13 χιλιομέτρων από τα Φηρά. . Είναι γνωστή για την μαύρη παραλία της ,έχει πολλές ταβέρνες και καφέ.
- ΠΕΡΙΒΟΛΟΣ : Το πιο όμορφο παραλιακό κομμάτι που ενώνει το βουνό στην αρχή της Περίσσας και τα ρηχά νερά προς το τέλος του Αϊ Γιώργη, με πεντακάθαρα νερά, μαλακή μαύρη άμμο, πλήθος όμορφα εστιατόρια και beach bars με υπέροχες μουσικές και χώρους chill out πάνω στην άμμο. Η συνέχεια της παραλίας Περίσσα είναι φυσικά προσιτή με αυτοκίνητο/μηχανάκι, αλλά προτείνουμε ν΄αφήσετε το αμάξι σε κάποιο σημείο της παραλίας – υπάρχουν ελεύθερα πάρκινγκ παντού - και να περπατήσετε τον παραλιακό δρόμο παράλληλα με τη θάλασσα, απολαμβάνοντας έτσι το φυσικό τοπίο σε όλο του το μεγαλείο. Άν είστε τυχεροί κατά το σούρουπο μπορεί και να παραστείτε μάρτυρες ενός ρομαντικού γάμου στη παραλία! Το συνηθίζουν κυρίως οι ξένοι, όλους τους καλοκαιρινούς μήνες.
ΠΑΡΑΛΙΑ ΠΕΡΙΒΟΛΟΣ
- ΒΛΥΧΑΔΑ : Όταν πρωτοβρεθείς στη Βλυχάδα νομίζεις ότι βρίσκεσαι σε ταινία επιστημονικής φαντασίας. Σεληνιακό τοπίο, ηφαιστειακά βράχια, εξωτική ατμόσφαιρα. Νοτιότερα του Περίβολου με πρόσβαση από τη στροφή μετά το Μεγαλοχώρι ή και ερχόμενοι από τον Αϊ Γιώργη στο τέρμα του Περίβολου, η παραλία της Βλυχάδας αποτελεί ένα παρθένο παραλιακό προορισμό – αν και τα τελευταία χρόνια έχουν προστεθεί κάποιες ξαπλώστρες και ομπρέλλες στην αρχή της παραλίας – για όσους προτιμούν κάτι πιο απομονωμένο. Η ξύλινη καντίνα στην είσοδο του παλιού εργοστασίου τομάτας Νομικός είναι πλήρως εξοπλισμένη με τα απαραίτητα για μια πολύωρη παραμονή στη παραλία, όμως αν είναι να πάτε προς το τέλος της παραλίας, προμηθευτήτε τα απαραίτητα από πριν. Στη Βλυχάδα θα βρείτε και 2-3 ψαροταβερνάκια που με θέα το πέλαγος προσφέρουν ψαράκι και μεζέδες από το μεσημέρι εως αργά το βράδυ.Με το πέρασμα των χρόνων, η αλμύρα, ο αέρας και το κύμα δημιούργησαν στη μια σειρά γλυπτά από άμμο, το κομμάτι του βράχου που χωρίζει το βουνό από τη θάλασσα, καθιστώντας έτσι τη Βλυχάδα ένα απομονωμένο παράδεισο για ζευγάρια, ήσυχες παρέες και γυμνιστές. Τα κινητά αδυνατούν να δουλέψουν εδώ, σαν ένα ακόμη σημάδι απομόνωσης απο τον πολιτισμό.
Γ). Νότια Σαντορίνη :
- ΑΚΡΩΤΗΡΙ : Το Ακρωτήρι είναι χωριό της Σαντορίνης. Βρίσκεται στο νοτιοδυτικό άκρο του νησιού σε απόσταση 15 χιλιομέτρων από τα Φηρά. Διοικητικά, ανήκει στο Τοπικό διαμέρισμα Ακρωτηρίου του Δήμου Θήρας. Κατά τους μεσαιωνικούς χρόνους αποτελούσε ένα από τα καστέλια του νησιού. Έγινε παγκοσμίως γνωστό χάρη στον προϊστορικό οικισμό που ανακαλύφθηκε στις ανασκαφές, τις οποίες άρχισε συστηματικά στην περιοχή ο Σπύρος Μαρινάτος το 1967.Γεωγραφικά, η περιοχή αποτελεί πραγματικό ακρωτήριο με απόκρημνες ακτές, που προβάλλει επί 3 μίλια δυτικά του νότιου τμήματος της Σαντορίνης.Ανοικτός 10:00-17:00 είναι ο αρχαιολογικός χώρος Ακρωτηρίου Σαντορίνης μετά την ολοκλήρωση του νέου στεγάστρου.«Το Ακρωτήρι είναι ένας πολύ σημαντικός χώρος, ο οποίος αποτελεί πόλο έλξης χιλιάδων επισκεπτών.
- ΦΑΡΟΣ : Η πρόσβαση στον φάρο γίνεται
οδικώς από το χωριό Ακρωτήρι. Στο 16ο χλμ. αριστερά μας ο χωματόδρομος προς το
Μέσα Πηγάδι μας οδηγεί στη νότια παραλία του Aκρωτηρίου (1 χλμ. περίπου). Πιο
κάτω θα συναντήσουμε και άλλο χωματόδρομο που καταλήγει στην καλντέρα ύστερα από
1000 μέτρα περίπου. Στο 18ο χλμ. όπου είναι το τέρμα του δρόμου μας βρίσκεται ο
φάρος ο οποίος κατά κανόνα δεν είναι επισκέψιμος.O φάρος αυτός κατασκευάστηκε το 1892 από την
Γαλλική Εταιρεία Φάρων. Το ύψος του πύργου του ειναι 10 μέτρα και τό εστιακό του
ύψος είναι 100 μέτρα. Ο φάρος στην αρχή λειτούργησε με πετρέλαιο και ακτινοβολία
γύρω στα 23 ν.μ. Κατα το 2ο Παγκόσμιο Πόλεμο έμεινε σβηστός μέχρι το 1945 όταν
άρχισε η αναδιοργάνωση του φαρικού δικτύου από το Πολεμικό Ναυτικό. Το 1983
ηλεκτροδοτήθηκε και έγινε πλήρως αυτοματοποιημένος το 1988. Σήμερα δίνει λευκό
φώς με αναλαμπές κάθε 10΄΄και ακτινοβολία 24 ν.μ.
- ΚΟΚΚΙΝΗ ΠΑΡΑΛΙΑ : Μόλις ένα βήμα από τον αρχαιολογικό χώρο του Ακρωτηρίου, αφήνετε το αυτοκίνητο στο ανοιχτό πάρκινγκ (στάση λεωφορείου) και ξεκινάτε μια 2λεπτη σχεδόν ανάβαση -κατάβαση για ν’ αντικρίσετε μια υπέροχη ηφαιστειακή παλέτα – άσπρο, κόκκινο & μαύρο σε μια παραλία. Σκούρα μπλε νερά, δύο καντίνες για τα απαραίτητα και ελάχιστες ομπρέλες είναι τα συστατικά αυτού του μέρους. Η πρόσβαση γίνεται και με καραβάκι από το Ακρωτήρι.
- ΠΥΡΓΟΣ :Ο Πύργος αποτελεί μεσαιωνικό στολίδι και δεσπόζει πάνω σε ένα λόφο που εποπτεύει τη Σαντορίνη από τη μια άκρη ως την άλλη, από το Ακρωτήρι ως την Οία. Άραγε οι Σαντορινιοί έχτισαν τόσες εκκλησίες για να εξευμενίσουν το θυμωμένο ηφαίστειο; Από τον Πύργο θα έχετε τη καλύτερη πανοραμική θέα του νησιού!
Tα "best" της
Σαντορίνης :
- Μπάνιο :
- ΦΑΓΗΤΟ :
O Kρητικός (στον κεντρικό δρόμο προς Καμάρι) : η επίσκεψη μου στην εν λόγω ταβέρνα ήταν μια αξέχαστη εμπειρία, η extra large μοσχαρίσια μπριζόλα (πολύ μαλακή και νόστιμη),που είναι "αδύνατο" να φαγωθεί από ένα άτομο , το καλό ντόπιο κρασί , ποικιλία από μπύρες.
Η Κυρά Κατίνα Τηλ.: 22860/71280 :Σημείο αναφοράς από το 1960 στο γραφικό λιμανάκι κάτω από την Οία , στο Αμμούδι.Για σπιτικούς μεζέδες και ψάρια στα κάρβουνα. Τοπικές σπεσιαλιτέ, όπως φάβα και ντοματοκεφτέδες, εδώ έχουν την τιμητική τους.Τα ψάρια έρχονται φρέσκα εκείνη την ώρα.Ολόκληρος Ξιφίας τεμαχίζεται επιτόπου και ρίχνεται στα κάρβουνα.
Κομμάτι από την ζωντανή ιστορία
της Σαντορίνης, στέκεται κοντά ένα αιώνα σε μια από της καλύτερες θέσεις του
αμφιθεάτρου της καλντέρας.
Ο ιδιοκτήτης Βαγγέλης Ρούσσος
επιμελείται με πολύ μεράκι τόσο τις γευστικές όσο και τις εικαστικές δημιουργίες
που θα συναντήσετε στον εσωτερικό χώρο του .
Μυστικό της επιτυχίας του είναι η
ανάδειξη με φαντασία των παραδοσιακών υλικών της Σαντορίνης και η αναλλοίωτη
διαδρομή του στον χρόνο.Απίθανες
παραδοσιακές συνταγές θα σας ταξιδέψουν στον κόσμο της γεύσης και της
απόλαυσης!
(στην πλατεία στο Φηροστεφάνι τηλ. 22860 22336) .
MEΛENIOΣ (ΟΙΑ) : Υπέροχα γλυκά στη βιτρίνα του ζαχαροπλαστείου
, στην Οία, μας βάζουν σε πειρασμό. Δοκιμάστε οπωσδήποτε το διάσημο σουφλέ
σοκολάτας & το μιλφέιγ του! Μαγευτική θέα !!!
τηλ. 22860 71149
ΑΝΝΙΟ , στο
Ημεροβίγλι , δείτε
εδώ
Ξυπνήστε στις 6:00 και καθίστε
το μπαλκόνι .Ένα δροσερό αεράκι θα σας χαϊδέψει , τα άσπρα σύννεφα σχεδόν θα σας
ακουμπήσουν .Tο
τοπίο είναι σαν ξεπήδησε από τον καμβά ενός ζωγράφου , η απίστευτη θέα και ησυχία (ακούγεται μόνο το
φύσημα του αέρα) θα σας μαγέψει .
Περπατήστε στον παραδοσιακό πεζόδρομο που
εκτείνεται κατά μήκος της καλντέρας και οδηγεί από την Πλατεία στο Φηροστεφάνι
(Mεζεδοπωλείο ΑΚΤΑΙΟΝ) , στα Φηρά με καταπληκτική θέα προς τη θάλασσα, το
ηφαίστειο και την καλντέρα.
Τα αμπέλια της Σαντορίνης που χάρη στη δύναμη
της ηφαιστειακής γης και το χαρακτήρα μιας χαρισματικής ποικιλίας, του
Ασύρτικου, έδωσε κρασιά με μοναδική ταυτότητα. Σπουδαίοι
οινοποιοί ασχολήθηκαν σοβαρά, με αποτέλεσμα τα σαντορινιά κρασιά να είναι από τα
δημοφιλέστερα στην Ελλάδα και με τις υψηλότερες πωλήσεις στο
εξωτερικό.
Φωτογραφία-Κείμενο :Μάκης Παπαδόπουλος |
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου