Παρασκευή 20 Μαΐου 2022

MYTHODEA by VANGELIS

 Σήμερα στη "ΜΟΥΣΙΚΗ ΠΡΟΤΑΣΗ ΤΗΣ ΕΒΔΟΜΑΔΑΣ" με αφορμή τον θάνατο του Βαγγέλη Παπαθανασίου , η "ΜΥΘΩΔΙΑ".
Ο Βαγγέλης Παπαθανασίου (πλήρες όνομα: Ευάγγελος Οδυσσέας Παπαθανασίου) (Αγριά Μαγνησίας, 29 Μαρτίου 1943 - Παρίσι, 19 Μαΐου 2022), ευρύτερα γνωστός Vangelis, ήταν διεθνούς αναγνώρισης Έλληνας μουσικός και συνθέτης της ηλεκτρονικής, progressive, ambient, τζαζ και ορχηστρικής μουσικής. Επηρέασε την ανάπτυξη διαφορετικών μουσικών ειδών, ενώ θεωρείται πρωτεργάτης του ηλεκτρονικού ήχου Βραβεύτηκε με Όσκαρ για την μουσική της ταινίας Οι δρόμοι της φωτιάς το 1982. Επίσης, επένδυσε μουσικά πλήθος άλλων κινηματογραφικών ταινιών όπως: Blade Runner, 1492: Χριστόφορος Κολόμβος, Αλέξανδρος, Ελ Γκρέκο κ.ά. Είχε συνεργαστεί με τον Ντέμη Ρούσο, την Ειρήνη Παππά και τον Γιον Άντερσον. Το 1997 σκηνοθέτησε την τελετή έναρξης του 6ου Παγκόσμιου Πρωταθλήματος Ανοιχτού Στίβου της IAAF που πραγματοποιήθηκε στο Παναθηναϊκό Στάδιο της Αθήνας, Το έργο του Μυθωδία επελέγη από τη ΝΑΣΑ ως η επίσημη μουσική για την αποστολή της: 2001 Οδύσσεια στον Άρη,ενώ το 2002 δημιούργησε την επίσημη μουσική για το Παγκόσμιο Κύπελλο Ποδοσφαίρου 2002 στις χώρες Νότια Κορέα - Ιαπωνία.

[https://el.wikipedia]

«Ο Βαγγέλης ποτέ δεν πήρε ούτε ένα ευρώ είτε για τον Δομίνικο Θεοτοκόπουκο που έκανε τον δίσκο, είτε για εκείνη την συγκλονιστική παράσταση στο Καλλιμάρμαρο για τους πανευρωπαϊκούς αγώνες, είτε για τη μουσική που έγραψε που πήγαμε και παραλάβαμε την Ολυμπιακή Φλόγα από την Αυστραλία, είτε για τη “Μυθωδία” που έγινε στις στήλες του Ολυμπίου Διός».

Παράλληλα, μουσική του έμπνευση ήταν και το σήμα του δελτίου της ΕΡΤ το 1981 (το οποίο παίζει ακόμη και είναι χαρακτηριστικό) για το οποίο και ζήτησε μια… απρόσμενη αμοιβή.

«Η αμοιβή μου θέλω να είναι ένας τενεκέ λάδι και ένας τενεκέ ελιές από την πατρίδα μου», είχε πει, όπως είχε αποκαλύψει ο Τέρενς Κουίκ.

Μάλιστα, στη συνέχεια η Κατερίνα Καινούργιου αποκάλυψε ότι το συγκεκριμένο σήμα που δημιούργησε ο Βαγγέλης Παπαθανασίου, το «έκλεψε» στη συνέχεια η σουηδική τηλεόραση το 1986 και «έντυσε» με αυτό το δικό της δελτίο ειδήσεων.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

ΓΝΩΡΙΖΟΝΤΑΣ ΤΗ ΣΑΝΤΟΡΙΝΗ

ΓΝΩΡΙΖΟΝΤΑΣ ΤΗ ΣΑΝΤΟΡΙΝΗ
κάντε κλικ στην εικόνα

ΣΧΟΛΙΑ ΑΝΑΓΝΩΣΤΩΝ

ΣΩΤΗΡΗΣ ΣΟΦΙΑΝΟΠΟΥΛΟΣ

ΣΩΤΗΡΗΣ ΣΟΦΙΑΝΟΠΟΥΛΟΣ
kourdistoportokali.com

ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ ΜΗΤΣΟΤΑΚΗΣ (1918-2017)

Κ.ΚΟΛΜΕΡ

Leonard Cohen - A Thousand Kisses Deep

MICHAEL LANDON

ΤΟ ΜΙΚΡΟ ΣΠΙΤΙ ΣΤΟ ΛΙΒΑΔΙ

TVP

TVP

TVP ΤΟ WEB ΚΑΝΑΛΙ ΜΑΣ

TVP ΤΟ WEB ΚΑΝΑΛΙ ΜΑΣ
κάντε κλικ στην εικόνα