Τετάρτη 14 Αυγούστου 2024

Θάσος το σμαράγδι του Αιγαίου


κείμενο-φωτογραφίες ONLINE_ Μάκη Παπαδόπουλου

Η Θάσος είναι νησί της Μακεδονίας και βρίσκεται στο βόρειο Αιγαίο πέλαγος. Απέχει λίγα χιλιόμετρα από την Καβάλα αποτελώντας το βορειότερο ελληνικό νησί.Είναι γνωστή επίσης ως και το σμαράγδι του Αιγαίου. Το μήκος των ακτών της φτάνει τα 115 χλμ. και η επιφάνεια του εδάφους της απλώνεται σε 378,84 τετρ. χλμ.  Το νησί είναι κατάφυτο και η ξυλεία αποτελεί ένα από τα κύρια εισοδήματα των Θασίων, όπως και η εξόρυξη μαρμάρου, ο τουρισμός, το λάδι, οι ελιές, το μέλι κ.ά. Ελιές, πεύκα, πλατάνια, έλατα, φλαμουριές, κέδρα, κρανιές και άλλα ήμερα και άγρια δένδρα καλύπτουν τους μικρούς κάμπους μέχρι τις κορφές των βουνών. Έχει 13.104 κατοίκους, σύμφωνα με την απογραφή του 2021. Αρνητικά σημεία είναι ο υπερτουρισμός από τα Βαλκάνια (Ρουμανία, Σκόπια, Βουλγαρία) , οι σφήκες σε πολλά σημεία του νησιού καθώς και το internet (χαμηλή ταχύτητα ή και αδυναμία σύνδεσης).

ΠΩΣ ΝΑ ΠΑΤΕ

Από Αθήνα θα χρειαστεί να οδηγήσετε 650 χλμ, μέχρι την Καβάλα και να πάρετε το φέρρυ - μπόουτ για Πρίνο Θάσου. Συνήθως, πραγματοποιούνται έως και 4 δρομολόγια ημερησίως από την Καβάλα προς τη Σκάλα Πρίνου .Μια απόσταση 18 ναυτικών μιλίων τη χωρίζει από την Καβάλα.
* oι τιμές έτους 2024
Εναλλακτικά και καλύτερα είναι να οδηγήσετε 39 χλμ προς Κεραμωτή , περνώντας από τη Νέα Καρβαλη και να κάνετε μία στάση στο Ιερό Προσκύνημα της Νέας Καρβάλης.


 Στο κέντρο της Νέας Καρβάλης υπάρχει σήμερα ο Ιερός Προσκυνηματικός Ναός του Αγίου, που αποτελεί ένα από τα σημαντικότερα προσκυνήματα της Ελλάδας. Εκεί φυλάσσονται ως ανεκτίμητος θησαυρός τα Λείψανα του Αγίου Γρηγορίου, τα οποία μετέφεραν με ευλάβεια οι μαρτυρικά ξεριζωμένοι πρόγονοί μας από το Γκέλβερι της Μικράς Ασίας.

Ακολουθείτε το δρόμο προς το αεροδρόμιο της Καβάλας, συνεχίζεται ευθεία προς το λιμάνι της Κεραμωτής. Μια απόσταση μόλις 6 μίλια από την Κεραμωτή (30 λεπτά) χωρίζει τη Θάσο , το Λιμένα (Χώρα) όπου σας αφήνει το φέρρυ. Τα δρομολόγια είναι κάθε μισή ώρα και τα εισιτήρια εκδίδονται έξω από φέρρυ χωρίς κράτηση. Το αυτοκίνητο κοστίζει 25,00 ευρώ και το κάθε άτομο 5 ευρώ.

 ΚΕΡΑΜΩΤΗ ΚΑΒΑΛΑΣ


 ΛΙΜΕΝΑΣ ΘΑΣΟΥ


Η πρωτεύουσα της Θάσου, βρίσκεται στο βορειοανατολικό τμήμα του νησιού απέναντι από την κωμόπολη της Κεραμωτής. Η επίσημη ονομασία της είναι Θάσος επικρατεί όμως - καθώς συντηρείται και από τους ντόπιους - η ονομασία Λιμένας.Ως πρωτεύουσα του νησιού παρέχει ολοκληρωμένες υπηρεσίες προς τους κατοίκους της αλλά και αποτελεί ιδανικό προορισμό στον επισκέπτη της. Στη Θάσο (Λιμένα) υπάρχουν πολλά καταλύματα που καλύπτουν όλες τις ανάγκες του επισκέπτη. Διαθέτει ξενοδοχεία που λειτουργούν όλο το χρόνο, ενοικιαζόμενα δωμάτια και διαμερίσματα. Σε όλη την περιοχή υπάρχουν γραφικά ταβερνάκια και εστιατόρια όπου μπορεί κανείς να δοκιμάσει παραδοσιακές αλλά και gourmet γεύσεις. Από τη Θάσο δεν λείπει η διασκέδαση καθώς διαθέτει πολλά καφέ μπαρ τόσο στην παραθαλάσσια πλευρά όσο και στα στενά της. Το νερό της βρύσης στη Θάσο θεωρείται ασφαλές για κατανάλωση αλλά είναι πολύ πλούσιο σε μέταλλα και συνιστάται στους επισκέπτες να αγοράζουν εμφιαλωμένο νερό.


ΠΑΡΑΛΙΕΣ ΓΙΑ ΜΠΑΝΙΟ
Έχει τουλάχιστον 20 παραλίες – θεές! Οι ακρογιαλιές της θυµίζουν χωρίς υπερβολή εξωτικές παραλίες, τα γαλαζοπράσινα πεντακάθαρα νερά της δένουν αρµονικά µε τη σκιά των πεύκων της. 
Ψιλή Άµµος, Λιβάδι και ο Ποτός, αν ψάχνεις οργανωµένη παραλία για θαλάσσια σπορ. Πευκάρι για πιο κοσµικές εµφανίσεις. Σκίδια και Γκόλια για περιπέτειες. Πέντε χιλιόµετρα χωµατόδροµος, για τη Σαλιάρα (ή Marble Beach) , µόνο που θα παρκάρεις µακριά. 
Η Γκιόλα είναι γνωστή στους ντόπιους ως «το Δάκρυ της Αφροδίτης». Μια μυθολογική ιστορία αναφέρει ότι ο Δίας έφτιαξε αυτή την τρύπα για να κοιτάζει μία από τις ερωμένες του όταν κολυμπούσε. Είναι τόσο εξωπραγματική η ομορφιά αυτής της παραλίας που δεν προκαλεί εντύπωση η ύπαρξη μύθων για την προέλευσή της.

ΧΡΥΣΗ ΑΜΟΥΔΙΑ : Πραγματικά υπέροχη παραλία και πολύ ωραία νερά! Βρίσκεις ξαπλώστρες με 10 ευρώ για όλη τη μέρα, εύκολο parking (Ιούλιο) και οικονομικά cafe -μίνι μάρκετ.





PARADISE :
Μια παραλία που λέγεται Παράδεισος, δεν μπορεί παρά να είναι εξωτικής ομορφιάς! Ο Παράδεισος της Θάσου είναι από τις δημοφιλέστερες παραλίες του νησιού, απέχει από τον Λιμένα 22 χιλιόμετρα και βρίσκεται στην ανατολική ακτογραμμή, κοντά στο χωριό Κοίνυρα. Όμορφη παραλία με καθαρά ρηχά νερά , στα ρηχά σκάνε κύματα. Η πρόσβαση είναι εύκολη , μην παρκάρετε πάνω , ακολουθείστε ένα κομμάτι χωματόδρομου και θα οδηγηθείτε στην παραλία , υπάρχει και ιδιωτικό parking του beach bar. Έχει δυο beach bar , το πρώτο με χρέωση ξαπλώστρας στα 50€/σετ (περιλαμβάνει πίιτσες) και το δεύτερο με χρέωση ξαπλώστρας στα 30€/σετ (περιλαμβάνει 2 cafe). Κάποιος που θέλει όμως να έχει την ομπρέλα του και την ψάθα του έχει παρά πολύ χώρο ελεύθερο να το κάνει αλλά δεν επιτρέπεται να παρκάρει στο χώρο του beach bar.





Φαγητό
Στο Θυμάρι στο χωριό Παναγιά , θα παρκάρετε στην αυλή του σχολείου και ακολουθείσετε το δρομάκι ευθεία πάνω. Δομιμάσαμε απίστευτο καλαμάκι κοτόποπουλο, με μια υπέροχη σάλτσα.





Για ψάρια και ψαρομεζέδες στο ΛΥΚΟ.Υπέροχη ταβέρνα μπροστά στην θάλασσα, στη Σκάλα Ραχανίου (8 χλμ δυτικά του Λιμένα).



ΤΑΒΕΡΝΑ ΙΑΤΡΟΥ στον Θεολόγο
Τυποποιημένο γρήγορο φαγητό εστιατορίου στο κύριο μενου.., ψητά αλλά και σφήκες!! 

Yasouvlaki στη Σκάλα Ποταμιάς
Το φαγητό υπέροχο και οι μερίδες απολύτως χορταστικές. Το μόνο αρνητικό , η ζέστη και η έλλειψη ανεμιστήρων.

Chocon για κρέπες και βάφλες στη Σκάλα Ποταμιάς

ΧΩΡΙΑ ΘΑΣΟΥ
Η Θάσος αποτελείται από 22 χωριά και οικισμούς. 

Από τα ωραιότερα χωριά της θάσου , η Παναγιά. Βρίσκεται στα βορειοανατολικα του νησιού, ανατολικά του Υψάριου Όρους (1.204 μ.) σε υψόμετρο 300 μ. Το χωριό είναι ένα δημοφιλές τουριστικό σημείο λόγω της γειτνίασής του με την Ποταμιά και το παραθαλάσσιο θέρετρο της Σκάλας Ποταμιάς και της Σκάλας Παναγίας. Τα τουριστικά αξιοθέατα περιλαμβάνουν παραδοσιακά κτίρια του χωριού και σιντριβάνια από το ρέμα γλυκού νερού με την πηγή του στο Υψάριο Όρος που διασχίζει το χωριό.




ΘΕΟΛΟΓΟΣ
Ο Θεολόγος είναι από τα σημαντικότερα ορεινά χωριά της Θάσου, με μια δυναμική που έλκει τον επισκέπτη, τόσο εξ αιτίας της μακρόχρονης ιστορίας του, όσο και λόγω του φυσικού κάλους της περιοχής, όπου είναι κτισμένος.Σε υψόμετρο 220μ στο κέντρο της Θάσου βρίσκεται το γραφικό ορεινό χωριό Θεολόγος. Απέχει 50χλμ από τη Θάσο (Λιμένα) και 10χλμ από τον Ποτό. Έχει περίπου 800 κατοίκους, οι οποίοι το καλοκαίρι ασχολούνται με τον τουρισμό και το χειμώνα με την γεωργία και την κτηνοτροφία.
Σε κάθε βήμα του ο επισκέπτης νιώθει έντονα την βαριά ιστορική κληρονομιά του τόπου, όπως στο τοξωτό γεφύρι ηπειρώτικης αρχιτεκτονικής που βρίσκεται έξω από το χωριό, καθώς και στις εκκλησίες της αγίας Παρασκευής και του αγίου Δημητρίου (κτισμένης το 1803 μ.Χ.) με το περίτεχνο εντυπωσιακό ξυλόγλυπτο τέμπλο της. 
Οι καταρράκτες της «Κεφαλόγουρνας» και τα παλιά ασβεστοκάμινα μας μεταφέρουν σε άλλες εποχές, όταν ο άνθρωπος εξυπηρετούσε τις ανάγκες του σε πλήρη αρμονία με την φύση.

ΔΙΑΜΟΝΗ
Η Σκάλα Ποταμιάς αποτελεί το καλύτερο σημείο διαμονής , καθώς είναι κοντά στις καλύτερες παραλίες του νησιού , σε  χωριά και στον Λιμένα. Επιπλέον διαθέτει πολλά μαγαζιά και επιλογές για βραδυνές βόλτες.

Μία καλή επιλογή είναι εκεί το OLI TERRA, ωραία δωμάτια , καθαριότητα , καλό πρωϊνό (μόνο γαλλικός καφές) όμως υπάρχει στενότητα στο χώρο.




Τέλος μην παραλείψετε να επισκεφθείτε την πανέμορφη Ιερά Μονή Αρχαγγέλου Μιχαήλ . Στην κορυφή ενός βράχου πάνω από τη θάλασσα, εδώ φυλάσσεται το καρφί της Σταυρώσεως του Χριστού και η θαυματουργός εικόνα του Ταξιάρχη (36,2χλμ από λιμένα θάσου , μετά την Αλυκή). Αν δεν είστε κατάλληλα ντντυμένοι θα σας δώσουν ρούχα. Επίσης, υπάρχει μία πηγή με νερό έξω από το Μοναστήρι.Η Μονή είναι γυναικεία και  σύμφωνα με την παράδοση, το 1110 μ. Χ., ο ασκητής Λουκάς μετά από πρόσταγμα του Αρχάγγελου Μιχαήλ έχτισε ένα εκκλησάκι από το οποίο ανέβλυσε άγιασμα.
Ώρες επίσκεψης είναι 08:00-14:00 & 16:00-19:30














 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

ΓΝΩΡΙΖΟΝΤΑΣ ΤΗ ΣΑΝΤΟΡΙΝΗ

ΓΝΩΡΙΖΟΝΤΑΣ ΤΗ ΣΑΝΤΟΡΙΝΗ
κάντε κλικ στην εικόνα

ΣΧΟΛΙΑ ΑΝΑΓΝΩΣΤΩΝ

ΣΩΤΗΡΗΣ ΣΟΦΙΑΝΟΠΟΥΛΟΣ

ΣΩΤΗΡΗΣ ΣΟΦΙΑΝΟΠΟΥΛΟΣ
kourdistoportokali.com

ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ ΜΗΤΣΟΤΑΚΗΣ (1918-2017)

Κ.ΚΟΛΜΕΡ

Leonard Cohen - A Thousand Kisses Deep

MICHAEL LANDON

ΤΟ ΜΙΚΡΟ ΣΠΙΤΙ ΣΤΟ ΛΙΒΑΔΙ

TVP

TVP

TVP ΤΟ WEB ΚΑΝΑΛΙ ΜΑΣ

TVP ΤΟ WEB ΚΑΝΑΛΙ ΜΑΣ
κάντε κλικ στην εικόνα