Δευτέρα 8 Ιουλίου 2024

Εκλογές στη Γαλλία: Ανατροπή , τρίτη η Λεπέν Νίκη της Αριστεράς – Οι επόμενες κινήσεις Μελανσόν και Μακρόν

Σύμφωνα με την τελευταία εκτίμηση αποτελέσματος για τις εκλογές του BFM η αριστερά της Γαλλίας, το Νέο Λαϊκό Μέτωπο του Ζαν Λικ Μελανσόν, λαμβάνει 184 ως 186 έδρες στη νέα γαλλική Εθνοσυνέλευση. 

Η άκρα δεξιά, που αδημονούσε να στεφθεί νικήτρια, δεν θα είναι παρά η τρίτη πολιτική δύναμη της χώρας, χάρη στο «front républicain», το δημοκρατικό μέτωπο, που σχηματίστηκε από την αριστερά και το κέντρο μεταξύ των δυο γύρων για να της στερήσει την εξουσία, παρά την θεαματική ενίσχυσή της.

Από 160 ως 162 θα είναι οι βουλευτές της παράταξης του Γάλλου προέδρου Εμανουέλ Μακρόν.

Η ακροδεξιά παράταξη της Μαρίν Λε Πεν θα έχει από 141 ως 143 βουλευτές.

Το Ρεπουμπλικανικό κόμμα εκτιμάται ότι θα έχει από 65 ως 67 βουλευτές.

Στον χώρο της Αριστεράς η Ανυπότακτη Γαλλία (LFI) εκτιμάται ότι θα έχει από 73 ως 80 βουλευτές, το Σοσιαλιστικό κόμμα από 60 έως 64 βουλευτές, οι Οικολόγοι από 33 ως 36 και οι Κομμουνιστές ανάμεσα σε 11 και σε 12 βουλευτές.

Στην προεδρική παράταξη η προσκείμενη στον πρόεδρο Μακρόν συνιστώσα εκτιμάται ότι θα έχει περίπου τους 100 βουλευτές ενώ ανάμεσα στους 50 και τους 60 θα είναι οι βουλευτές συμμαχικών κομμάτων.

Οι τρεις μεγάλες δυνάμεις της Γαλλίας

Με βάση αυτά τα αποτελέσματα στην Εθνοσυνέλευση θα υπάρχουν τρεις μεγάλες πολιτικές δυνάμεις και για την συγκρότηση απόλυτης πλειοψηφίας θα πρέπει να συνεργαστούν δύο, η τουλάχιστον τα μεγαλύτερα τμήματα τους.

Ο πρόεδρος Μακρόν θα λάβει τις αποφάσεις του, αφού συγκροτηθεί σε σώμα η Εθνοσυνέλευση και μετά την επιστροφή του από τις ΗΠΑ όπου θα εκπροσωπήσει τη Γαλλία στη σύνοδο κορυφής του ΝΑΤΟ.

Ο πρωθυπουργός Γκαμπριέλ Αττάλ δήλωσε ότι θα υποβάλει την παραίτησή του, αλλά θα προσφέρει τις υπηρεσίες του όσο είναι αναγκαίο.

Ο διορισμός νέου πρωθυπουργού στη Γαλλία είναι αρμοδιότητα του προέδρου – όμως η Εθνοσυνέλευση έχει την δυνατότητα να τον ρίξει, σε περίπτωση που υιοθετήσει πρόταση μομφής με απόλυτη πλειοψηφία.

Τα σενάρια για την επόμενη μέρα

Πολλά είναι τα σενάρια για την επόμενη μέρα. Ένα από τα πιο πιθανά ενδεχόμενα είναι ο Εμανουέλ Μακρόν και ο Ζαν Λικ Μελανσόν να συνεργαστούν, ωστόσο οι σχέσεις των δύο ανδρών δεν διανύουν την καλύτερη περίοδο τους.

Ο Ζαν Λικ Μελανσόν από κόμμα διαμαρτυρίας πρέπει τώρα να κυβερνήσει, ενώ ο Μακρόν, που όλοι προέβλεπαν τον πολιτικό του θάνατο κατάφερε να κατακτήσει τη δεύτερη θέση, εκτοπίζοντας την Μαρίν Λε Πεν στην τρίτη.

Κανείς δεν φαίνεται να συγκεντρώνει την απόλυτη πλειοψηφία. Κανείς δεν κατέχει τις 289 έδρες που απαιτούνται γι’ αυτό σε σύνολο 577 εδρών που έχει η Γαλλική Εθνοσυνέλευση.

Την ίδια ώρα, ο Μακρόν έχει δηλώσει πως δεν δεν τίθεται θέμα συγκυβέρνησης της παράταξής του με το κόμμα της Ανυπότακτης Γαλλίας του Ζαν Λικ Μελανσόν.https://www.newsit.gr/

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

ΓΝΩΡΙΖΟΝΤΑΣ ΤΗ ΣΑΝΤΟΡΙΝΗ

ΓΝΩΡΙΖΟΝΤΑΣ ΤΗ ΣΑΝΤΟΡΙΝΗ
κάντε κλικ στην εικόνα

ΣΧΟΛΙΑ ΑΝΑΓΝΩΣΤΩΝ

ΣΩΤΗΡΗΣ ΣΟΦΙΑΝΟΠΟΥΛΟΣ

ΣΩΤΗΡΗΣ ΣΟΦΙΑΝΟΠΟΥΛΟΣ
kourdistoportokali.com

ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ ΜΗΤΣΟΤΑΚΗΣ (1918-2017)

Κ.ΚΟΛΜΕΡ

Leonard Cohen - A Thousand Kisses Deep

MICHAEL LANDON

ΤΟ ΜΙΚΡΟ ΣΠΙΤΙ ΣΤΟ ΛΙΒΑΔΙ

TVP

TVP

TVP ΤΟ WEB ΚΑΝΑΛΙ ΜΑΣ

TVP ΤΟ WEB ΚΑΝΑΛΙ ΜΑΣ
κάντε κλικ στην εικόνα