Κώστας Δεληγιάννης
Στο πλαίσιο της εναρμόνισης, σύμφωνα με πληροφορίες του energypress, θα τροποποιηθεί ο Κώδικας Προμήθειας ώστε να προβλέπει πως στα σταθερά τιμολόγια θα κατηγοριοποιούνται πλέον μόνον εκείνα τα συμβόλαια με σταθερή τιμή διάρκειας τουλάχιστον 12 μήνες. Κάτι που σημαίνει πως εφεξής δεν θα μπορούν να χαρακτηρίζονται ως σταθερά τα προϊόντα με μη κυμαινόμενη χρέωση 6μηνης ή 8μηνης διάρκειας.
Η αλλαγή αυτή θα κινείται στο πνεύμα της ηλεκτρονικής ενημέρωσης που, όπως έγραψε το energypress, απέστειλε πριν από λίγες ημέρες η ΡΑΑΕΥ στους προμηθευτές. Με βάση την ενημέρωση, από τις 17 Ιανουαρίου (προθεσμία ενσωμάτωσης της Οδηγίας στο εθνικό δίκαιο των κρατών – μελών) οι εταιρείες θα σταματήσουν να διαθέτουν «μίνι» σταθερά προϊόντα σε νέους πελάτες. Για τα υφιστάμενα προϊόντα με διάρκεια μικρότερη του έτους, θα υπάρξει μία περίοδος μετάβασης – υπό την έννοια ότι θα παραμείνουν σε αυτά όσοι πελάτες τα έχουν επιλέξει έως τότε, μέχρι τη διάρκεια λήξης της σύμβασής τους.
Αξίζει να σημειωθεί ότι, στην πρόσφατη επιστολή που απέστειλε ο ΕΣΠΕΝ στην πολιτική ηγεσία του ΥΠΕΝ και τη ΡΑΑΕΥ, έπειτα από την ενημέρωση της Ρυθμιστικής Αρχής, ο Σύνδεσμος επισημαίνει ότι η νέα Οδηγία δεν αποκλείει την προσφορά συμβάσεων σταθερής τιμής με διάρκεια μικρότερη των 12 μηνών. Σύμφωνα ωστόσο με τη Ρυθμιστική Αρχή (προσέγγιση στην οποία συμφωνεί και το ΥΠΕΝ), η πρόβλεψη της Ε.Ε. είναι σαφής ως προς το συγκεκριμένο ζήτημα, αποκλείοντας από τα σταθερά συμβόλαια κάθε προϊόν με μη κυμαινόμενη χρέωση για λιγότερο από 1 έτος.
Με την τροποποίηση που θα γίνει στον Κώδικα Προμήθειας, μόνο τα 12μηνα μη κυμαινόμενα συμβόλαια θα μπορούν πλέον να έχουν μπλε «χρώμα» και να διαφημίζονται ως σταθερά. Ίσως όμως η μείζων αλλαγή, τυπική και ουσιαστική, θα είναι πως αποκλειστικά τα συγκεκριμένα προϊόντα θα μπορούν να περιλαμβάνουν ρήτρα πρόωρης αποχώρησης, δηλαδή οικονομικό πέναλτι για την περίπτωση που ο καταναλωτής θελήσει να διακόψει τη σύμβασή του νωρίτερα από τη λήξη της.
Επομένως, αν κάποιος προμηθευτής θελήσει στο μέλλον να διαθέσει ένα προϊόν σταθερής χρέωσης για 6 ή 8 μήνες, θα πρέπει πλέον να το κατηγοριοποιήσει στα μικτά τιμολόγια. Αυτό σημαίνει ότι το προϊόν θα έχει κίτρινο «χρώμα» και (όπως και στα υπόλοιπα συμβόλαια της συγκεκριμένης κατηγορίας) δεν θα μπορεί να προβλέπει οικονομική «ποινή», σε περίπτωση πρόωρης καταγγελίας της σύμβασης από τον καταναλωτή.
Υπενθυμίζεται ότι ο ΕΣΠΕΝ, στην ίδια επιστολή, είχε υποστηρίξει πως η ρήτρα πρόωρης αποχώρησης θα πρέπει να συνεχίσει να εφαρμόζεται σε συμβόλαια με σταθερή τιμή για τουλάχιστον 6 μήνες. Κι αυτό γιατί μόνον έτσι θα μπορεί να αντισταθμιστεί το κόστος που επωμίζεται ο προμηθευτής για hedging, ώστε να εξασφαλίσει σταθερή τιμή.
Αξίζει να σημειωθεί ότι σε δεύτερο χρόνο θα υπάρξουν επιπλέον τροποποιήσεις στον Κώδικα Προμήθειας Ηλεκτρικής Ενέργειας, όπως για παράδειγμα για την ενσωμάτωση της χρωματικής σήμανσης. Το πιο πιθανό είναι το επόμενο «κύμα» αλλαγών να δρομολογηθεί με τη διενέργεια πρώτα δημόσιας διαβούλευσης.
(φωτογραφία: freepik.com)
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου