Τετάρτη 13 Μαρτίου 2013

Η Ευρωβουλή από το 2014 θα ελέγχει τους... ελεγκτές της τρόικας

Η Ευρωβουλή από το 2014 θα ελέγχει τους... ελεγκτές της τρόικας Ελέγχους στους... ελεγκτές της τρόικας θα μπορεί να κάνει από το 2014 η Ευρωβουλή, η οποία χθες εξασφάλισε τη δυνατότητα ευελιξίας οικονομικών προγραμμάτων υπό εξαιρετικές συνθήκες (βαθιά ύφεση) για χώρες που βρίσκονται σε Μνημόνιο.
Μετά από διαπραγματεύσεις με το Συμβούλιο Υπουργών της Ε.Ε., η Ευρωβουλή ενέκρινε χθες το πακέτο της δημοσιονομικής πειθαρχίας στην Ευρωζώνη.
Πρόκειται ειδικότερα για δύο κανονισμούς του Συμβουλίου που ενέκρινε η ολομέλεια του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και οι οποίοι περιλαμβάνουν:
  • Την ενισχυμένη παρακολούθηση και αξιολόγηση των σχεδίων δημοσιονομικών προγραμμάτων των κρατών - μελών της ευρωζώνης, ιδίως όσων υπόκεινται σε διαδικασία υπερβολικού ελλείμματος.
  • Την ενισχυμένη εποπτεία των κρατών - μελών της ευρωζώνης που αντιμετωπίζουν σοβαρές οικονομικές δυσκολίες ή αιτούνται χρηματοδοτική βοήθεια. Ιδιαίτερα σημαντική θεωρείται η ρύθμιση που προβλέπει ότι το χρονοδιάγραμμα μιας χώρας σχετικά με τη μείωση των ελλειμμάτων της θα πρέπει να εφαρμόζεται με μεγαλύτερη ευελιξία όταν υπάρχουν εξαιρετικές συνθήκες ή σοβαρή οικονομική ύφεση.
Επίσης, διασφαλίστηκε ότι οι εργασίες της τρόικας για την επίβλεψη των οικονομικών μεταρρυθμίσεων στις χώρες που αντιμετωπίζουν δυσκολίες θα υπόκεινται σε εποπτεία, αυξάνοντας έτσι τη διαφάνεια και τη δημοκρατική λογοδοσία.
Προβλέπεται επίσης ότι οι αξιολογήσεις της Επιτροπής για τον προϋπολογισμό της εκάστοτε χώρας θα πρέπει να είναι αναλυτικότερες, ώστε να διασφαλιστεί ότι οι περικοπές στους προϋπολογισμούς δεν θα γίνονται σε βάρος των επενδύσεων που δύνανται να βοηθήσουν την ανάπτυξη. Διασφαλίστηκε ακόμη ότι όταν οι χώρες θα καλούνται να προβούν σε σημαντικές περικοπές, τα μέτρα δεν πρέπει να βλάπτουν τις επενδύσεις στην εκπαίδευση και την υγειονομική περίθαλψη.
Παράλληλα, το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο απέσπασε τη δρομολόγηση της διαδικασίας εξέτασης της σύστασης ενός ευρωπαϊκού ταμείου εξαγοράς χρέους.
Βρυξέλλες: Βαγγέλης Δεμίρης/imerisia.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

ΓΝΩΡΙΖΟΝΤΑΣ ΤΗ ΣΑΝΤΟΡΙΝΗ

ΓΝΩΡΙΖΟΝΤΑΣ ΤΗ ΣΑΝΤΟΡΙΝΗ
κάντε κλικ στην εικόνα

ΣΧΟΛΙΑ ΑΝΑΓΝΩΣΤΩΝ

ΣΩΤΗΡΗΣ ΣΟΦΙΑΝΟΠΟΥΛΟΣ

ΣΩΤΗΡΗΣ ΣΟΦΙΑΝΟΠΟΥΛΟΣ
kourdistoportokali.com

ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ ΜΗΤΣΟΤΑΚΗΣ (1918-2017)

Κ.ΚΟΛΜΕΡ

Leonard Cohen - A Thousand Kisses Deep

MICHAEL LANDON

ΤΟ ΜΙΚΡΟ ΣΠΙΤΙ ΣΤΟ ΛΙΒΑΔΙ

TVP

TVP

TVP ΤΟ WEB ΚΑΝΑΛΙ ΜΑΣ

TVP ΤΟ WEB ΚΑΝΑΛΙ ΜΑΣ
κάντε κλικ στην εικόνα