Της Ρούλας Σαλούρου
Πηγή:capital.gr
Με ζητούμενο τη διασφάλιση των θέσεων εργασίας, πραγματοποιείται σήμερα, η 3η κρίσιμη συνάντηση ΟΤΟΕ – τραπεζιτών για την υπογραφή κλαδικής σύμβασης.
Η τρίτη κατά σειρά συνάντηση έχει προγραμματιστεί για το απόγευμα, χωρίς να διαφαίνονται κάποια σημάδια υπαναχώρησης από τις αρχικές τους θέσεις, τόσο για τους εργοδότες όσο και για τους τραπεζοϋπαλλήλους. Άλλωστε, οι εξελίξεις των τελευταίων δύο εβδομάδων στον κλάδο, κάθε άλλο παρά χώρο και χρόνο έδωσε στους τραπεζίτες να ασχοληθούν με τη διαπραγμάτευση.
Από την πλευρά της η ΟΤΟΕ, όπως επεσήμανε και ο πρόεδρός της Σταύρος Κούκος κατά τη διάρκεια του Συνεδρίου της ΓΣΕΕ στην Αλεξανδρούπολη, αναφέρει ότι οι ώρες αγωνίας και ανασφάλειας τόσο για τους καταθέτες όσο και για τους εργαζόμενους στις τράπεζες σε Κύπρο και Ελλάδα, δεν επιτρέπουν κανέναν εφησυχασμό. Άλλωστε, οι αναδιαθρώσεις στο χώρο, που βρίσκονται σε εξέλιξη, η σκληρή στάση των εργοδοτών, κατά τη διάρκεια των δύο προηγούμενων συναντήσεων, αλλά και οι αλλαγές που επέβαλε η Τρόικα και ισοπεδώνουν τις εργασιακές σχέσεις στην Ελλάδα, κάθε άλλο παρά θετικές εξελίξεις προεξοφλούν.
Σύμφωνα με τις ενδείξεις που έχουν οι Τραπεζοϋπάλληλοι, οι εκπρόσωποι των εργοδοτών φαίνεται να παραμένουν στην αρχική τους πρόταση για μείωση των αποδοχών των τραπεζοϋπαλλήλων, που θα κυμανθεί από 15%-20% και για κατάργηση μιας σειράς επιδομάτων. Η πρόταση αυτή έχει ήδη απορριφθεί στις δύο πρώτες συναντήσεις, με την πλευρά της ΟΤΟΕ να επιμένει ότι τέτοια συμφωνία δεν μπορεί να υπάρξει.
Μάχη αναμένεται να δοθεί στο θέμα του επιδόματος ισολογισμού. Η κατάργησή του τίθεται από τους εργοδότες σχεδόν σε κάθε διαπραγμάτευση τα τελευταία χρόνια, διασώζεται όμως καθώς η επιμονή της ΟΤΟΕ είναι έντονη. Αντιστοιχεί περίπου σε μισό μισθό ενός τραπεζοϋπαλλήλου και χορηγείται μία φορά τον χρόνο, έως τον Μάρτιο.
Η πλευρά της εργοδοσίας έχει ζητήσει το επίδομα πολυετίας που χορηγείται στους τραπεζοϋπαλλήλους να υποχωρήσει στα επίπεδα του επιδόματος που προβλέπει η Εθνική Γενική Συλλογική Σύμβαση Εργασίας (ΕΓΣΣΕ).
Στις επιμέρους προτάσεις των εργοδοτών περιλαμβάνονται και μια σειρά από αλλαγές στη θεσμική λειτουργία των τραπεζών, που επίσης βρίσκουν αντίθετους τους συνδικαλιστές της ΟΤΟΕ. Ειδικότερα, οι τραπεζίτες ζητούν αύξηση του εβδομαδιαίου χρόνου εργασίας από 37 σε 39 ώρες και ελαστικότητα στο ωράριο λειτουργίας.
Στην πράξη αυτό οδηγεί σε τράπεζες ανοικτές από τις 8 το πρωί μέχρι τις 6 το απόγευμα, ανάλογα με την περιοχή και την εποχή. Θέλουν ας πούμε να είναι διαφορετικό το ωράριο για υποκαταστήματα που βρίσκονται σε νησιά με τουριστική κίνηση κατά τους θερινούς μήνες και να υπάρχει άλλο ωράριο στις ίδια υποκαταστήματα το χειμώνα. Να σημειωθεί ότι βάσει της προηγούμενης Κλαδικής Σύμβασης, αρκετές τράπεζες έκαναν χρήση της αλλαγής του ωραρίου, επικαλούμενοι ειδικές συνθήκες και μετά από συμφωνία στην επιχειρησιακή σύμβαση.
Η μεγάλη μάχη πάντως, αναμένεται να δοθεί στην προσπάθεια διασφάλισης μιας κεντρικής συμφωνίας για διατήρηση των θέσεων εργασίας στον κλάδο. Το σενάριο των απολύσεων έχει απομακρυνθεί προς στιγμήν, με τα προγράμματα εθελούσιας εξόδου να έχουν μπει στο προσκήνιο. Τα τελευταία χρόνια πάντως, ο αριθμός των τραπεζοϋπαλλήλων έχει μειωθεί αισθητά, από 63.000 πριν από δύο χρόνια, σε περίπου 56.000 εφέτος. Και η συρρίκνωση αναμένεται να συνεχιστεί τα επόμενα δύο χρόνια, καθώς εκτιμάται ότι το προσωπικό των τραπεζών θα μειωθεί έως το 2015 κατά 20% με 25%.
Πηγή:capital.gr
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου