Τετάρτη 27 Μαρτίου 2013

ΚΥΠΡΟΣ :Αναζητείται τρόπος μείωσης της τιμής του ηλεκτρικού


Θα κοπούν υπερωρίες, επιδόματα αλλά και αναπτυξιακές δαπάνες
Της Μιράντας Λυσάνδρου

Συνεχίζονται οι προσπάθειες για έλευση του ενδιάμεσου αερίου ώστε να χρησιμοποιείται ως καύσιμο στην ηλεκτροπαραγωγή.
Τέλος Μαρτίου, 19 μήνες μετά την επιβολή της, καταργείται η έκτακτη επιβάρυνση του 5,75% στους λογαριασμούς του ηλεκτρικού που επιβλήθηκε ως αποτέλεσμα μιας άλλης μεγάλης τραγωδίας αυτής του Μαρί τον Ιούλιο του 2011. Μία απόφαση της Ρυθμιστικής Αρχής Ενέργειας που υλοποιείται στην πιο κατάλληλη στιγμή. Την ώρα που τα κυπριακά νοικοκυριά θα δεχτούν τις ασφυκτικές πιέσεις από τις συνέπειες του κουρέματος των καταθέσεων στις τράπεζες και από την υλοποίηση των όρων του μνημονίου.

Παράλληλα μία πρωτοβουλία του Υπουργού Εμπορίου, της ΡΑΕΚ και της ΑΗΚ βρίσκεται σε εξέλιξη κι εάν αποδώσει θα υπάρξει περαιτέρω μικρή μείωση στην τιμή του ηλεκτρικού ρεύματος. Όπως ενημέρωσε την «Κ» ο γενικός διευθυντής της ΑΗΚ, Στέλιος Στυλιανού, από την προηγούμενη εβδομάδα ο ημικρατικός οργανισμός μελετά τους προϋπολογισμούς του με στόχο να υπάρξουν εξοικονομήσεις από τις λειτουργικές δαπάνες από τις οποίες θα επωφεληθεί ο καταναλωτής. «Είναι μια εντατική προσπάθεια και πιστεύω θα καταφέρουμε να κάνουμε κάποιες εξοικονομήσεις οι οποίες θα οδηγήσουν σε μικρή μείωση της τιμής του ηλεκτρισμού», ανέφερε ο κ. Στυλιανού. Σημειώνοντας πως οι μεγαλύτερες δαπάνες της ΑΗΚ είναι το καύσιμο, για να σημειώσει πως όποια μείωση και να επέλθει αυτή θα είναι μικρή. Στο μικροσκόπιο του Υπουργού, της ΑΗΚ (μαζίο και με τους εργαζομένους) και της ΡΑΕΚ βρίσκονται οι υπερωρίες, τα επιδόματα, ακόμα και οι αναπτυξιακές δαπάνες.  Μόνο συντηρήσεις υποσταθμών θα γίνουν, ανέφερε ο κ. Στυλιανού ενώ για μελλοντικό χρόνο θα μετατεθούν και οι υπογειοποιήσεις καλωδίων.

Σε ό,τι αφορά στην εισαγωγή του φυσικού αερίου ως ενδιάμεση λύση μέχρι τον Σεπτέμβριο του 2018 για την ηλεκτροπαραγωγή, ο κ. Στυλιανού ανέφερε στην «Κ» πως την Τετάρτη αναμένεται να υποβληθούν στη ΔΕΦΑ τα συμπληρωματικά στοιχεία που ζητήθηκαν από τις τρεις εταιρείες με τις οποίες γίνεται διαπραγμάτευση. Στοιχεία που αφορούν στην ασφάλεια εφοδιασμού του μικρού κι απομονωμένου συστήματος της ΑΗΚ. Τα στοιχεία αυτά θα αξιολογηθούν και ακολούθως θα ανοίξουν οι οικονομικοί φάκελοι των προτάσεων της ITERA, Vitol και Shell και των εδώ συνεργατών τους. Ο κ. Στυλιανού ανέφερε πως μόνο εάν υπάρχει σημαντική εξοικονόμηση στην τελική τιμή ρεύματος θα γίνει ανάθεση. Είναι σημαντικό να αναφέρουμε πως οι τρεις εταιρείες ζητούν και κρατικές εγγυήσεις εκ μέρους της κρατικής εταιρείας ΔΕΦΑ για την υλοποίηση του συμβολαίου, εγγυήσεις που δεν είναι σίγουρο ότι θα εξευρεθούν σε αυτή τη φάση στην οποία έχει περιέλθει η οικονομία της χώρας.


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

ΓΝΩΡΙΖΟΝΤΑΣ ΤΗ ΣΑΝΤΟΡΙΝΗ

ΓΝΩΡΙΖΟΝΤΑΣ ΤΗ ΣΑΝΤΟΡΙΝΗ
κάντε κλικ στην εικόνα

ΣΧΟΛΙΑ ΑΝΑΓΝΩΣΤΩΝ

ΣΩΤΗΡΗΣ ΣΟΦΙΑΝΟΠΟΥΛΟΣ

ΣΩΤΗΡΗΣ ΣΟΦΙΑΝΟΠΟΥΛΟΣ
kourdistoportokali.com

ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ ΜΗΤΣΟΤΑΚΗΣ (1918-2017)

Κ.ΚΟΛΜΕΡ

Leonard Cohen - A Thousand Kisses Deep

MICHAEL LANDON

ΤΟ ΜΙΚΡΟ ΣΠΙΤΙ ΣΤΟ ΛΙΒΑΔΙ

TVP

TVP

TVP ΤΟ WEB ΚΑΝΑΛΙ ΜΑΣ

TVP ΤΟ WEB ΚΑΝΑΛΙ ΜΑΣ
κάντε κλικ στην εικόνα