Τρίτη 19 Μαρτίου 2013

Κοσμοσυρροή για την ενθρόνιση του Πάπα

Χιλιάδες άνθρωποι κατέκλυσαν από το πρωί σήμερα την πλατεία του Αγίου Πέτρου όπου ο Πάπας Φραγκίσκος τελεί την πρώτη του θεία λειτουργία. Ο Ποντίφηκας χαιρέτισε το πλήθος που τον επευφημούσε καθώς έφθανε στην πλατεία του Αγίου Πέτρου με το ανοιχτό παπικό όχημα. Εκτιμάται ότι σχεδόν ένα εκατομμύριο πιστοί θα παρακολουθήσουν την τελετή ενθρόνισης ενώ στο Βατικανό βρίσκονται 132 ξένες αντιπροσωπείες και περισσότεροι από 30 ηγέτες κρατών.

"Δεν πρέπει να γίνεται λόγος για ενθρόνιση-δεν υπάρχει βασιλιάς" είχε δηλώσει νωρίτερα ο νέος Πάπας, παραμένοντας πιστός στην εικόνα που τον θέλει να είναι ταπεινός.
Απευθυνόμενος στους συγκεντρωμένους, τους κάλεσε να προστατέψουν τα πιο αδύναμα μέλη της κοινωνίας. "Πρέπει να σεβόμαστε όλα τα πλάσματα του Θεού και το περιβάλλον στο οποίο ζούμε. Αυτό σημαίνει να προστατεύουμε τους ανθρώπους, να δείχνουμε αγάπη και ενδιαφέρον για κάθε άνθρωπο, ειδικά τα παιδιά, τους ηλικιωμένους, όσους βρίσκονται σε ανάγκη και συχνά είναι οι τελευταίοι τους οποίους σκεπτόμαστε" είπε ο Ποντίφηκας
Σε κατάσταση συναγερμού βρίσκεται το κέντρο της Ρώμης και η περιοχή σε ακτίνα ενός χιλιομέτρου γύρω από το Βατικανό καθώς ελικόπτερα πετούν πάνω από τη Βασιλική του Αγίου Πέτρου ενώ επί ποδός είναι 3.000 καραμπινιέροι και άνδρες της δημοτικής αστυνομίας.

Ιδιαίτερο χρώμα στην πανηγυρική ατμόσφαιρα δίνουν οι σημαίες από πολλές χώρες του κόσμου ενώ καθολικές οργανώσεις έχουν αναρτήσει πανώ. Σε ένα από αυτά αναγράφεται: "Φραγκίσκο, πήγαινε μπροστά, θα είμαι μαζί σου όπου κι αν πας". Επίσης υπάρχει ένα τεράστιο πανώ που γράφει "Σαν Λορέντζο", την ποδοσφαιρική ομάδα της Αργεντινής της οποίας ο Ποντίφηκας είναι οπαδός.

Κοντά στην πλατεία έχουν στηθεί σκηνές του Ερυθρού Σταυρού. Μετά το γύρο στην πλατεία του Αγίου Πέτρου με το παπικό όχημα για να χαιρετίσει τους πιστούς, ο Παπας προσευχήθηκε στο εσωτερικό της Βασιλικής, στον τάφο του Αγίου Πέτρου, μαζί με περίπου δέκα αρχιερείς, ανάμεσα στους οποίους πατριάρχες καθολικών εκκλησιών της Ανατολής.

Ο Πάπας τελεί τη Θεία Λειτουργία μαζί με 200 αρχιερείς, πατριάρχες και ιερείς. Κατά την επιθυμία και τις οδηγίες του αργεντινού Ποντήφικα, τα αποσπάσματα του Ευαγγελίου που έχουν επιλεγεί, αυτή την φορά, θα ψαλλούν μόνον στα ελληνικά και όχι στα λατινικά. Μια κίνηση που μπορεί να ερμηνευθεί και ως πράξη ευγενείας και ουσιαστικής αδελφοσύνης προς την Ορθοδοξία, δεδομένης και της παρουσίας του Οικουμενικού Πατριάρχη Βαρθολομαίου. Είναι η πρώτη φορά που παρίσταται Οικουμενικός Πατριάρχης τα τελευταία 1.000 χρόνια σε τελετή ενθρόνισης Πάπα.

Στην ιστορική σημασία της παρουσίας του Βαρθολομαίου αναφέρθηκε και το ραδιόφωνο του Βατικανού. Σε δημοσίευμα που αναρτήθηκε χθες επισημαίνεται μεταξύ άλλων ότι «μια ιστορική πρωτιά θα ευλογήσει τη θεία λειτουργία για την ενθρόνιση του νέου Πάπα Φραγκίσκου Α΄. Μετά από περίπου 1.000 χρόνια Οικουμενικός Πατριάρχης θα παραστεί στην ενθρόνιση Πάπα της Ρώμης».

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

ΓΝΩΡΙΖΟΝΤΑΣ ΤΗ ΣΑΝΤΟΡΙΝΗ

ΓΝΩΡΙΖΟΝΤΑΣ ΤΗ ΣΑΝΤΟΡΙΝΗ
κάντε κλικ στην εικόνα

ΣΧΟΛΙΑ ΑΝΑΓΝΩΣΤΩΝ

ΣΩΤΗΡΗΣ ΣΟΦΙΑΝΟΠΟΥΛΟΣ

ΣΩΤΗΡΗΣ ΣΟΦΙΑΝΟΠΟΥΛΟΣ
kourdistoportokali.com

ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ ΜΗΤΣΟΤΑΚΗΣ (1918-2017)

Κ.ΚΟΛΜΕΡ

Leonard Cohen - A Thousand Kisses Deep

MICHAEL LANDON

ΤΟ ΜΙΚΡΟ ΣΠΙΤΙ ΣΤΟ ΛΙΒΑΔΙ

TVP

TVP

TVP ΤΟ WEB ΚΑΝΑΛΙ ΜΑΣ

TVP ΤΟ WEB ΚΑΝΑΛΙ ΜΑΣ
κάντε κλικ στην εικόνα