Κυριακή 3 Μαρτίου 2013

Αύριο η κρίσιμη συνάντηση με την τρόικα για τις απολύσεις στο Δημόσιο

Της Δήμητρας Καδδά

Χωρίς να θιχτεί το ζήτημα των απολύσεων στο Δημόσιο ολοκληρώθηκε η πρώτη δίωρη συνάντηση μεταξύ της ηγεσίας της τρόικας και του επιτελείου του υπουργού Οικονομικών, Γ. Στουρνάρα.

Το κρίσιμο ραντεβού με τον υπουργό Διοικητικής Μεταρρύθμισης, κ. Αντώνη Μανιτάκη, έχει οριστεί για αύριο, και οι δανειστές, όπως ανέφερε κορυφαίος παράγοντας του ΥΠΟΙΚ, περιμένουν να ακούσουν την επιχειρηματολογία της ελληνικής πλευράς.
«Το κλίμα ήταν πάρα πολύ καλό, υπάρχει αναγνώριση των προσπαθειών που έχουν γίνει» ανέφερε το στέλεχος του υπ. Οικονομικών μετά την ολοκλήρωση της συνάντησης, εξηγώντας ότι δεν ελήφθη καμία απόφαση, αλλά παρουσιάστηκε «όλη η βεντάλια των θεμάτων».
Από αύριο οι δανειστές θα αρχίσουν επαφές με όλους τους συναρμόδιους υπουργούς, επόμενο ραντεβού στο ΥΠΟΙΚ έχει κλειστεί για την Τετάρτη, ενώ στο τέλος της εβδομάδας αναμένεται συνάντηση των δανειστών και με των πρωθυπουργό Α. Σαμαρά, σύμφωνα με το ίδιο στέλεχος.

Τα 9 ζητήματα που τέθηκαν επί τάπητος είναι τα εξής:

1. Τα διαρθρωτικά ορόσημα του Μαρτίου, τα οποία θα οδηγήσουν στη δόση των 2,8 δισ. ευρώ

Τα τρία ζητήματα αφορούν στο υπουργείο διοικητικής Μεταρρύθμισης (οι αλλαγές στα οργανογράμματα των υπουργείων, οι 60.00 υπάλληλοι που επηρεάζονται από αυτές τις αλλαγές, αποφάσεις για το ζήτημα της διαθεσιμότητας και των απολύσεων έως τέλος 2014). Σύμφωνα με το στέλεχος του ΥΠΟΙΚ, το ζήτημα θα τεθεί επί τάπητος αύριο με τον αρμόδιο υπουργό, κ. Α. Μανιτάκη, με στόχο από ελληνικής πλευράς, να αποφευχθεί ζήτημα απολύσεων. Από το ίδιο στέλεχος έγινε πάντως σαφές, ότι τέτοιο θέμα δεν ετέθη σήμερα από την τρόικα.

2. Η πορεία της ανεργίας και του ΑΕΠ

Όπως αναφέρθηκε, η τρόικα έδωσε ειδική σημασία και έμφαση στο θέμα της ανεργίας, αναγνωρίζοντας την κοινωνική διάσταση του προβλήματος, το οποίο φέρεται να συζητήθηκε εκτενώς στη 2ωρη συνάντηση στο ΥΠΟΙΚ. Σύμφωνα με τις ίδιες πηγές αναζητήθηκε λύση, η οποία όμως δεν θα επιβαρύνει δημοσιονομικά το πρόγραμμα, χρησιμοποιώντας δηλαδή πόρους που είναι ήδη διαθέσιμοι.

3. Φορολογική διοίκηση

Η τρόικα φέρεται να έδειξε ειδικό ενδιαφέρον για το κατά πόσο είναι επαρκώς λειτουργική και ανεξάρτητη η Γενική Γραμματεία Δημοσίων Εσόδων. Όπως αναφέρθηκε, αναζητείται ο ιδανικός σχεδιασμός, για το πως θα διαχωριστεί ο σχεδιασμός της φορολογικής πολιτικής αλλά και η εκτέλεσή της, ανάμεσα στο ΥΠΟΙΚ και στη Γενική Γραμματεία και το κατά πόσο πρέπει να της μεταφερθούν, και ποιες, αρμοδιότητες. Παρόμοια συζήτηση έγινε και για το ΣΔΟΕ, ενώ και χθες, Σάββατο, έγινε συνάντηση με τους κκ. Μαυραγάνη και Θεοχάρη, για το πως θα βελτιωθεί γενικότερα η λειτουργία του φοροεισπρακτικού μηχανισμού.

4. Αναθεώρηση φορολογικών μέτρων που δεν αποδίδουν

Η ελληνική πλευρά έθεσε επί τάπητος την άποψή της για το ποιοι φόροι κρίνονται αναποτελεσματικοί.

5. Εκτέλεση προϋπολογισμού

Οι δανειστές εξέτασαν τα πρώτα στοιχεία για το 2012 (τελικά στοιχεία θα είναι διαθέσιμα στο τέλος Μαρτίου) αλλά και για την πορεία των ληξιπρόθεσμων οφειλών.

6. Εκτιμήσεις για το 2013

Η τρόικα έχει πλήρη εικόνα για την πορεία των εσόδων μόνο τον Ιανουάριο, και περιμένει τις επόμενες ημέρες τα στοιχεία του Φεβρουαρίου, ώστε να έχει καλύτερη εικόνα της υστέρησης που υπάρχει, για να επαναϋπολογίσει ενδεχομένως τους στόχους του 2013.

7. Διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις

Παρουσιάστηκαν οι μεταρρυθμίσεις του Μνημονίου που θα έπρεπε να έχουν ολοκληρωθεί το πρώτοι δίμηνο του έτους, στις οποίες περιλαμβάνονται, μεταξύ άλλων, απελευθέρωση επαγγελμάτων, ηλεκτρονικές προμήθειες και παρεμβάσεις στην αγορά για να μειωθούν οι τιμές, ένα θέμα που ανεβαίνει σημαντικά στην ατζέντα των δανειστών.

8. Αποκρατικοποιήσεις

Συζητήθηκαν ακροθιγώς οι διαγωνισμοί που είναι σε εξέλιξη. Η τρόικα αναφέρθηκε στο ραντεβού που είχε με το ΤΑΙΠΕΔ, τονίζοντας ότι θα συνεχίσει να παρακολουθεί στενά την εξέλιξη των αποκρατικοποιήσεων με στόχο να διασφαλιστεί ότι το πρόγραμμα θα εφαρμοστεί αποτελεσματικά.

9. Ανακεφαλαιοποίηση τραπεζών

Η τρόικα τις προηγούμενες ημέρες είχε, σύμφωνα με πληροφορίες, συναντήσεις με όλες τις μεγάλες τράπεζες, ασκώντας πιέσεις για αυξήσεις κεφαλαίου αλλά και για το ζήτημα της ρευστότητας στην αγορά.
 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

ΓΝΩΡΙΖΟΝΤΑΣ ΤΗ ΣΑΝΤΟΡΙΝΗ

ΓΝΩΡΙΖΟΝΤΑΣ ΤΗ ΣΑΝΤΟΡΙΝΗ
κάντε κλικ στην εικόνα

ΣΧΟΛΙΑ ΑΝΑΓΝΩΣΤΩΝ

ΣΩΤΗΡΗΣ ΣΟΦΙΑΝΟΠΟΥΛΟΣ

ΣΩΤΗΡΗΣ ΣΟΦΙΑΝΟΠΟΥΛΟΣ
kourdistoportokali.com

ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ ΜΗΤΣΟΤΑΚΗΣ (1918-2017)

Κ.ΚΟΛΜΕΡ

Leonard Cohen - A Thousand Kisses Deep

MICHAEL LANDON

ΤΟ ΜΙΚΡΟ ΣΠΙΤΙ ΣΤΟ ΛΙΒΑΔΙ

TVP

TVP

TVP ΤΟ WEB ΚΑΝΑΛΙ ΜΑΣ

TVP ΤΟ WEB ΚΑΝΑΛΙ ΜΑΣ
κάντε κλικ στην εικόνα