Τετάρτη 27 Φεβρουαρίου 2013

Α. Ζερβός: Βγάλτε από τα τιμολόγια ρεύματος φόρους, τέλη, ΕΡΤ


Υπέρ της πρότασης της ΡΑΕ για αποφορολόγηση των λογαριασμών ρεύματος και απαλλαγή τους από χρεώσεις υπέρ τρίτων τάχθηκε, μιλώντας στο Athens Energy Forum, ο επικεφαλής της ΔΕΗ, Αρθούρος Ζερβός. 

Σύμφωνα με την πρόταση της ΡΑΕ, θα πρέπει να υπάρξει μείωση της φορολόγησης του ηλεκτρικού ρεύματος και ταυτόχρονα οι λογαριασμοί να απαλλαγούν από χρεώσεις υπέρ τρίτων όπως τα δημοτικά τέλη και το τέλος ΕΡΤ. 

Ως προς τις υπόλοιπες μεταρρυθμίσεις στην αγορά ηλεκτρικής ενέργειας που έχει προτείνει η ΡΑΕ, ο κ. Ζερβός ανέφερε ότι η ΔΕΗ συμφωνεί με την πρόταση για διενέργεια δημοπρασιών ενέργειας από το παραγωγικό χαρτοφυλάκιο της ΔΕΗ
προκειμένου να αποκτήσουν και τρίτοι πρόσβαση σε καύσιμα όπως ο λιγνίτης και τα υδροηλεκτρικά υπό δύο όρους: η ενέργεια αυτή να απευθύνεται αποκλειστικά στους τελικούς καταναλωτές και μάλιστα σε αντιπροσωπευτικό χαρτοφυλάκιο, ανάλογο με εκείνο της ΔΕΗ (τυπικούς πελάτες χαμηλής, μέσης και υψηλής τάσης) και να υπάρχει ελάχιστη τιμή δημοπράτησης που να περιλαμβάνει το κόστος παραγωγής συν ένα εύλογο περιθώριο. 

Τέλος για τους μεταβατικούς μηχανισμούς (cost recovery και ΑΔΙ) τόνισε ότι η ΔΕΗ ζητά την άμεση κατάργηση του cost recovery, καθώς ο μηχανισμός αυτός συνιστά στρέβλωση και επιδότηση εκτός αγοράς. Σε κάθε περίπτωση ο μηχανισμός θα πρέπει να καταργηθεί μέχρι την έναρξη των δημοπρασιών, διαφορετικά θα έχουμε θα έχουμε διπλή επιδότηση στον ανταγωνισμό της ΔΕΗ. Όσο για τα ΑΔΙ, τόνισε ότι θα πρέπει να αλλάξει ο τρόπος χορήγησής τους και αυτά να δίνονται μέσω της θεσμοθέτησης μιας αγοράς εφεδρείας και όχι ως μηχανισμός διασφάλισης ισχύος.

Χάρης Φλουδόπουλος



Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

ΓΝΩΡΙΖΟΝΤΑΣ ΤΗ ΣΑΝΤΟΡΙΝΗ

ΓΝΩΡΙΖΟΝΤΑΣ ΤΗ ΣΑΝΤΟΡΙΝΗ
κάντε κλικ στην εικόνα

ΣΧΟΛΙΑ ΑΝΑΓΝΩΣΤΩΝ

ΣΩΤΗΡΗΣ ΣΟΦΙΑΝΟΠΟΥΛΟΣ

ΣΩΤΗΡΗΣ ΣΟΦΙΑΝΟΠΟΥΛΟΣ
kourdistoportokali.com

ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ ΜΗΤΣΟΤΑΚΗΣ (1918-2017)

Κ.ΚΟΛΜΕΡ

Leonard Cohen - A Thousand Kisses Deep

MICHAEL LANDON

ΤΟ ΜΙΚΡΟ ΣΠΙΤΙ ΣΤΟ ΛΙΒΑΔΙ

TVP

TVP

TVP ΤΟ WEB ΚΑΝΑΛΙ ΜΑΣ

TVP ΤΟ WEB ΚΑΝΑΛΙ ΜΑΣ
κάντε κλικ στην εικόνα