Όταν η ηλιθιότητα δεν έχει όρια
– Το πείραμα των εξευτελιστικών κατώτερων μισθών σε Βουλγαρία και Αλβανία δεν βελτίωσε την ανταγωνιστικότητα
(upd2)Το τελευταίο χρονικό διάστημα όλοι οι έλληνες και κυρίως το 1,45 εκατ άνεργοι είναι θεατές ενός κωμικοτραγικού σήριαλ με θέμα τον κατώτατο μισθό.
Ας ξεκινήσουμε με μια τραγική παραδοχή.
Οι κατώτεροι μισθοί σε Βουλγαρία και Αλβανία δεν αύξησαν την ανταγωνιστικότητα των οικονομιών τους.
Οι χώρες αυτές συνεχίζουν να βρίσκονται σε οικονομικό αδιέξοδο.
Τα πρόσφατα στοιχεία το αποδεικνύουν στις χώρες αυτές και ειδικά για τις επενδύσεις που έχουν πραγματοποιηθεί εσχάτως και βεβαίως την συμπεριφορά του ΑΕΠ ως παραγόμενος πλούτος.
Δυστυχώς η ηλιθιότητα δεν έχει όρια.
Οι αναφορές Μέργου του Γενικού Γραμματέα του υπουργείου Οικονομικών και της Δαμανάκη της Επιτρόπου Γεωργίας ότι υπάρχει θέμα μείωσης του κατώτερου μισθού στην Ελλάδα είναι απαράδεκτες.
Ο κατώτερος μισθός στην Ελλάδα είναι τα 586 ευρώ.
Δυστυχώς Μέργος και Δαμανάκη αποτελούν τους κατεξοχήν βολεμένους του δημοσίου ο Μέργος με υψηλότατες αποδοχές προφανώς προσωπικά δεν τον ενδιαφέρει ο κατώτατος μισθός ή δε Δαμανάκη στο παρελθόν μόνιμος υβριστής της ΝΔ με ιδεολογικό υπόβαθρο αριστεροπασοκ…κάτι τέτοιο τέλος πάντων και με πρακτικές και τακτικές πολιτικού τυχοδιωκτισμού εμφανίζεται ως υπέρμαχη της ανταγωνιστικότητας.
Η κυβέρνηση αντί να βάζει τον πήχη ψηλά, κατά τα πρότυπα της Ιαπωνίας που ζητάει αυξήσεις μισθών δίνει μάχη με τον εαυτό της, τοποθετώντας τον πήχη χαμηλά.
Αν η κυβέρνηση προχωρήσει σε μείωση του κατώτατου μισθού αποδεχόμενη τις επιταγές της Τρόικα για δήθεν αύξηση της ανταγωνιστικότητας θα πρέπει να παραιτηθεί με το αιτιολογικό της ανικανότητας.
Ξεπερνώντας βασικά επιχειρήματα αν μπορεί να ζήσει κανείς με 586 ευρώ όταν δεν έχει υπάρξει και αντίστοιχη εσωτερική υποτίμηση προϊόντων και υπηρεσιών, αποδεικνύεται όπως άμεσα τόνισε πρόσφατα ο επίτροπος Rehn ότι από το 2014 θα εξεταστεί και θα επαναξιολογηθεί ο κατώτερος μισθός στην Ελλάδα.
Δηλαδή το αργότερο 10 μήνες από τώρα θα υπάρξει μείωση του κατώτερου μισθού.
Όσοι είναι θιασώτες της μείωσης του κατώτερου μισθού στην Ελλάδα τους προτρέπουμε ας ξεκινήσουν να ζουν με 380 ευρώ τύπου Αλβανίας και αν τα καταφέρουν τότε σημαίνει ότι όλοι μπορούν.
Η Ελλάδα ακολουθεί ένα πείραμα, πιστεύοντας ότι αν μειώσει τους μισθούς, το κόστος εργασίας δηλαδή θα υπάρξει ανάπτυξη.
Δυστυχώς όσοι υποστηρίζουν αυτή την άποψη θα διαψευσθούν και την αποτυχία τους θα την πληρώσει για μια ακόμη φορά η κοινωνία.
Τα νέα πρότυπα της Ελλάδος
Οι βασικοί μισθοί στα Βαλκάνια
Αλβανία- 380 ευρώ
Σκόπια- 380 ευρώ
Βουλγαρία- 390 ευρώ
Βοσνία/Ερζεγοβίνη- 450 ευρώ
Ρουμανία- 480 ευρώ
Μαυροβούνιο – 530 ευρώ
Οι προνομιούχοι
Κροατία- 800 ευρώ
Σλοβενία- 1.000 ευρώ.
ΠΗΓΗ :bankingnews.gr
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου