ΓΣΕΕ ΠΡΟΣ ΕΡΓΟΔΟΤΕΣ
Του Γιώργου Γάτου
Υστατη έκκληση στις εργοδοτικές οργανώσεις (ΣΕΒ, ΕΣΕΕ, ΓΣΕΒΕΕ και ΣΕΤΕ) να «σώσουν» το επίδομα γάμου για τους αμειβόμενους με τα κατώτατα όρια μισθών και ημερομισθίων απευθύνει ο πρόεδρος της ΓΣΕΕ Ι. Παναγόπουλος προαναγγέλλοντας στην «Η» ότι, «αν δεν συμφωνήσουν και οι τέσσερις οργανώσεις, η Συνομοσπονδία είναι έτοιμη να υπογράψει Σύμβαση για τη διατήρηση του επιδόματος ακόμη και με όσες από τις οργανώσεις αυτές -π.χ τους μικρομεσαίους- ανταποκριθούν, επιδεικνύοντας κοινωνική ευθύνη».
Η ΓΣΕΕ έχει καλέσει σε νέα συνάντηση τις τέσσερις εργοδοτικές οργανώσεις αύριο (ημέρα λήξης της μετενέργειας της ΕΓΣΣΕ) επιδιώκοντας να αποσπάσει, από όποιον φορέα ανταποκριθεί, τη δέσμευση και την υπογραφή για τη διατήρηση της προσαύξησης του επιδόματος γάμου από μεθαύριο Τετάρτη. Η συνέχιση της καταβολής του συγκεκριμένου επιδόματος, όπως υπογραμμίζουν νομικοί κύκλοι, δεν θα είναι πλέον υποχρεωτική για τις επιχειρήσεις αν δεν υπογραφεί νέα ΕΓΣΕΕ ή δεν προβλέπεται ως κανονιστικός όρος στην (ατομική) σύμβαση εργασίας των ήδη εργαζομένων.
Οι ίδιοι κύκλοι εξηγούν, ωστόσο, ότι ακόμη κι' αν επέλθει συμφωνία μόνο οι επιχειρήσεις που είναι μέλη των εργοδοτικών οργανώσεων που θα υπογράψουν τη νέα ΕΓΣΣΕ θα υποχρεούνται να συνεχίσουν να το καταβάλλουν αφού ο νέος εργασιακός νόμος δεν προβλέπει την υποχρεωτική και γενική εφαρμογή των συλλογικών συμβάσεων - και ειδικά της ΕΓΣΣΕ σε ό,τι αφορά μισθολογικούς όρους -σε επιχειρήσεις οι οποίες δεν εκπροσωπούνται από όσους τις υπογράφουν, δηλ. δεν είναι μέλη τους. Αυτό το επιχείρημα προβάλλουν, από την πλευρά τους, ως «εμπόδιο για συμφωνία» και οι εργοδοτικές οργανώσεις υπογραμμίζοντας ότι «θα κινδυνεύουν να χάσουν μέλη».
Παρέμβαση Βρούτση
Mε αφορμή την επίτευξη συμφωνίας μεταξύ ΟΤΟΕ και Ένωσης Ελληνικών Τραπεζών για τη διατήρηση, με τη νέα κλαδική σύμβαση που υπογράφεται αύριο, όλων των επιδομάτων (πλην του επιδόματος ισολογισμού) ως «αντάλλαγμα» της μείωσης κατά 9,5% των αποδοχών των τραπεζοϋπαλλήλων, ο υπουργός Εργασίας Γιάννης Βρούτσης, με δήλωσή του, ευχήθηκε «να έχουν την ίδια θετική κατάληξη και οι διαπραγματεύσεις για την Εθνική Γενική Συλλογική Σύμβαση Εργασίας». Η ηγεσία του υπουργείου Εργασίας, σε εφαρμογή του Μνημονίου, προωθεί πάντως την έκδοση της Πράξης Υπουργικού Συμβουλίου που προβλέπει τον ετήσιο καθορισμό, δια νόμου, του «παγωμένου» έως το 2016 κατώτατου μισθού χωρίς επίδομα γάμου κατόπιν διαβουλεύσεων με τους κοινωνικούς εταίρους και παράγοντες της αγοράς και με βάση κριτήρια όπως την πορεία της εθνικής οικονομίας, της ανεργίας, της ανταγωνιστικότητας, του επιπέδου φτώχειας κ.ά.
Μειώσεις έως 30%
Χωρίς τα κλαδικά επιδόματα (συμπεριλαμβανομένου και του επιδόματος γάμου) που συνολικά έδιναν προσαυξήσεις μισθών 10% έως και 30% θα μείνουν, από την Τετάρτη, και δεκάδες χιλιάδες εργαζόμενοι σε 44 κλάδους στους οποίους δεν υπογράφηκαν νέες συμβάσεις στη θέση εκείνων οι οποίες έχουν λήξει. Λήξη της τρίμηνης μετενέργειας επέρχεται στις 14 Μαΐου για τις συμβάσεις των εργαζομένων σε ασφαλιστικά πρακτορεία, πολλών βιομηχανιών (παστερίωσης γάλακτος, αναψυκτικών - ποτοποιίας, απορρυπαντικών, καπνοβιομηχανίας, λιπασμάτων, χημικών βιομηχανιών, κονσερβοποίας, ελαστικών αυτοκινήτων, χειριστών ανυψωτικών), ναυτιλιακών επιχειρήσεων, των οδηγών ταξί, των γεωπόνων κ.ά.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου